VIDEO Zeci de jurnaliști, băgați în duba poliției la Moscova, în timpul unui protest organizat de soțiile soldaților mobilizați

Poliţia rusă a reţinut cel puţin douăzeci de jurnalişti sâmbătă, în timpul unui miting în Piaţa Roşie organizat de soţiile soldaţilor care luptă în Ucraina şi care cer întoarcerea bărbaților de pe front, scrie AFP. Soțiile rușilor mobilizați pentru războiul împotriva Ucrainei în timpul unui protest pașnic la zidul Kremlinului Foto: Andre Ballin / DPA

Poliţia rusă a reţinut cel puţin douăzeci de jurnalişti sâmbătă, în timpul unui miting în Piaţa Roşie organizat de soţiile soldaţilor care luptă în Ucraina şi care cer întoarcerea bărbaților de pe front, scrie AFP.

Soțiile rușilor mobilizați pentru războiul împotriva Ucrainei în timpul unui protest pașnic la zidul KremlinuluiFoto: Andre Ballin / DPA / Profimedia

Un cameraman AFP care a fost reţinut în timpul manifestaţiei a declarat că aproximativ 20-25 de jurnalişti, inclusiv reporteri străini, se aflau cu el într-o dubă în drum spre o secţie de poliţie din capitală, notează News.ro.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini video în care se vede cum poliția a adus reporterii care purtau veste galbene de presă în duba poliției.

Jurnalistul AFP reținut a declarat că aproximativ 40 de persoane au luat parte la protest, potrivit The Moscow Times.

Jurnaliștii ruși și străini au fost arestați în timp ce filmau femeile care cer ca partenerii lor să fie aduși acasă din Ucraina.

Soțiile rușilor mobilizați au fost și la sediul de campanie al lui Putin

Conform serviciul rusesc al BBC, 27 de persoane au fost reținute în apropierea Kremlinului, cei mai mulți fiind jurnaliști.

Câteva zeci de femei care s-au adunat la Mormântul Soldatului Necunoscut din Grădina Alexandru de lângă Kremlin pentru a participa la miting au ridicat flori în aer. La scurt timp după aceea, au început reținerile. Apoi le-au depus la Mormântul Soldatului Necunoscut, potrivit canalul de Telegram SOTA.

Potrivit acestei publicații, ca urmare, „aproape toți jurnaliștii bărbați au fost reținuți”, inclusiv reprezentanți ai AFP și ai revistei Spiegel.

Potrivit SOTA, soțiile rușilor mobilizați s-au deplasat apoi la sediul de campanie al președintelui Vladimir Putin, care candidează din nou.

„Acolo, poliția a continuat să îi rețină pe acei bărbați pe care nu reușise să îi captureze pe strada Manezhnaia”, a relatat SOTA.

Soţiile soldaţilor mobilizaţi protestează frecvent

De mai multe săptămâni, soţiile soldaţilor mobilizaţi pentru a lupta în Ucraina se reunesc în mod regulat în faţa Kremlinului în semn de protest.

Furia rudelor rezerviştilor mobilizaţi la ordinul lui Vladimir Putin în septembrie 2022 este un subiect sensibil pentru autorităţi, care s-au abţinut până acum să reprime această mişcare incipientă.

În trecut, în timpul altor manifestaţii de acest tip la Moscova, poliţia s-a abţinut să intervină, deşi orice izbucnire de proteste este de obicei reprimată sever în Rusia.

Activismul soţiilor celor mobilizați a fost în mare parte ignorat de mass-media de stat din Rusia, în timp ce Kremlinul doreşte să afişeze o imagine de unitate în jurul lui Putin înaintea inevitabilei sale realegeri la alegerile prezidenţiale din martie.

Potrivit lui Vladimir Putin, 244.000 de soldaţi luptă în prezent în Ucraina, dintr-un total de 617.000 de militari.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1822

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *