Sondajul care îi va strica ziua lui Putin. Tot mai mulți ruși și-au schimbat părerea despre invazia din Ucraina

Cu trei săptămâni înainte ca războiului să intre în cel de-al treilea an, numărul rușilor care cred că acest conflict a fost o greșeală a crescut, potrivit unui nou sondaj citat de The Moscow Times, publicație rusă independentă, desemnată „agent străin” de către Moscova. Vladimir Putin Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia În ianuarie

Cu trei săptămâni înainte ca războiului să intre în cel de-al treilea an, numărul rușilor care cred că acest conflict a fost o greșeală a crescut, potrivit unui nou sondaj citat de The Moscow Times, publicație rusă independentă, desemnată „agent străin” de către Moscova.

Vladimir Putin Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

În ianuarie 2024, 37% dintre ruși ar fi „anulat decizia” de a lansa invazia dacă ar fi avut ocazia, potrivit unui sondaj realizat de sociologii Russian Field.

Ponderea celor care cred că războiul nu ar fi trebuit să fie declanșat a atins un record istoric: în martie 2022, 28% dintre respondenți aveau această opinie. În mai 2022, a scăzut la 26%, înainte de a crește constant până luna trecută.

Cei care nu ar anula începerea unei „operațiuni militare speciale”, termenul folosit de Vladimir Putin pentru invazie, rerezintă 53% din cei chestionați de Russian Field. Ponderea lor a crescut cu 4 puncte procentuale din toamna anului 2023, când a devenit clar că contraofensiva anunțată pe scară largă a Ucrainei a eșuat.

Cu toate acestea, în comparație cu începutul războiului, numărul cetățenilor pro-război a scăzut: în martie-2022 erau 57%. „Bărbații cu vârsta de peste 45 de ani sunt semnificativ mai predispuși să spună că nu ar anula „operațiunea militară”, în timp ce cei sub 45 de ani spun că ar anula-o”, scrie Russian Field, adăugând că rușii pro-război reprezintă majoritatea susținătorilor lui Vladimir Putin.

Cei care cred că declanșarea războiului a fost o greșeală domină în rândul susținătorilor lui Boris Nadejdin, cel mai popular dintre candidații rivali ai lui Putin la viitoarele alegeri prezidențiale din martie.

Majoritatea rușilor se așteaptă ca cel care va câștiga scaunul de la Kremlin să pună capăt războiului, arată sondajul, „sfârșitul războului” și „instaurarea păcii” fiind decizii prioritare pentru 26,4% dintre ruși.

„Nevoia de a pune capăt „operațiunii speciale militare” este mai des menționată de femei, de grupul de vârstă 30-44 de ani, de persoanele înstărite, de persoanele cu studii superioare și de cei care nu intenționează să voteze la alegerile prezidențiale”, scrie Russian Field.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1822

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *