VIDEO Ministrul Agriculturii, despre cei care continuă protestele: Domnii de la Afumați nu sunt fermieri, sunt instigatori. Le urez sănătate și la mulți ani!

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu (PSD), a răbufnit, marți, și i-a numit „instigatori și protestatari” pe fermierii care protestează încă la Afumați: „Transmiteți-le direct de la Ministerul Agriculturii celor care sunt la Afumați că ministrul nu îi mai consideră fermieri, ci îi consideră protestatari”. Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Foto: Agerpres El a făcut

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu (PSD), a răbufnit, marți, și i-a numit „instigatori și protestatari” pe fermierii care protestează încă la Afumați: „Transmiteți-le direct de la Ministerul Agriculturii celor care sunt la Afumați că ministrul nu îi mai consideră fermieri, ci îi consideră protestatari”.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării RuraleFoto: Agerpres

El a făcut aceste declarații într-o conferință de presă, întrebat dacă, după ce a ajuns la o înțelegere cu asociațiile de fermieri, mai este dispus să ofere ceva în plus celor care încă mai au revendicări. Aceasta, în condițiile în care unii fermieri – aflați în cea de a șaptea zi de proteste – au venit marţi cu noi cerinţe – creşterea subvenţiei de la 100 de euro pe hectar la 250 euro pe hectar pentru culturile afectate de secetă şi eliminarea totală a accizei la motorină.

„Transmiteţi-le direct că ministrul Agriculturii nu-i mai consideră fermieri, ci protestatari”

Ministrul Agriculturii a răspuns că fermierii care încă protestează în stradă „nu sunt fermieri, ci instigatori și protestatari”:

  • „Aşa cum am spus, acciza în agricultură a fost suportată integral de către Ministerul Agriculturii în anul 2023.
  • Repet şi fermierilor, încă o dată, dar şi protestatarilor, pentru că eu nu-i mai numesc fermieri pe cei care stau în zona Afumaţi, aceştia sunt protestatari, nu sunt fermieri şi vreau să fac un apel către toţi fermierii din ţară să meargă acasă pentru că Ministerul Agriculturii a pus la dispoziţie resursele necesare pentru ca în anul 2024 agricultura din România să fie una performantă.
  • Aşa cum spuneam, domnul premier Marcel Ciolacu a pus 2% din PIB-ul României în bugetul MADR. Transmiteţi-le direct de la MADR către cei care sunt la Afumaţi că ministrul Agriculturii nu-i mai consideră fermieri ci protestatari”.

Florin Barbu a susținut că suma cerută de fermieri nu poate fi alocată pentru că pierderile pe venit sunt stabilite printr-un indice care este calculat de un institut, iar cerinţele lor sunt „aberaţii”:

  • „Sunt aberaţii pe care le cer. Dacă se vrea în România, până la urmă putem aplica altfel de finanţare pe pierderile de venit înregistrate.
  • În momentul de faţă discutăm de un efort al Guvernului României pus în bugetul Ministerului Agriculturii de 100 euro pe hectar. Şi, aşa cum am spus, cred că domnii de la Afumaţi nu sunt fermieri, ci sunt instigatori şi protestatari”.

„Le urez multă sănătate și la mulți ani”

Ministrul Agriculturii a spus că sâmbătă s-a întâlnit cu toți protestatarii din Afumați, din Chiajna și cu cei care au blocat intrările în Capitală, iar în acest moment nu mai există negocieri cu ministerul, pentru că a fost încheiat un proces-verbal, iar acesta va fi respectat:

  • „Vreau să vă spun că în calitate de ministru şi în calitatea mea de om de onoare am încheiat un proces-verbal şi am bătut palma cu aceşti oameni, eu mă voi ţine de cuvânt, de acest proces-verbal.
  • Din alte puncte de vedere, ceea ce vor ei să facă, ceea ce vor să mai ceară în plus sau lucruri care nu au fost stabilite în acest proces-verbal din partea ministrului Agriculturii….
  • Le urez multă sănătate şi la mulţi ani. Nu mai există negocieri cu Ministerul Agriculturii.
  • Negocierile s-au încheiat. Am formele asociative care au în spate aproape 9 milioane de hectare, sunt fermieri români, sunt aproape 700.000 de fermieri înscrişi în formele asociative. Am discutat şi cu fermieri, persoane fizice, am avut întâlniri şi cu fermieri care se dau fermieri, în ghilimele din zona Afumaţi şi din zona Chiajna, am încheiat şi cu dânşii un proces-verbal”.

Protestul fermierilor și transportatorilor a continuat, marți, pentru a șaptea zi la rând, iar reprezentantul agricultorilor Dănuț Andruș, fost politician PSD, a susținut că lista cu revendicări este mai mare, iar „acest strigăt de disperare” nu se referă doar la agricultură și transporturi, ci „sunt măsuri pentru protecția afacerilor noastre, protecția societății civile, a românilor”. El a spus că agricultorii și transportatorii rămân uniți și nu pleacă din stradă până nu se vor rezolva în totalitate revendicările protestatarilor.

Dănuţ Andruş a susținut că nu este importantă apartenența sau trecutul său, în timp ce a acuzat manipulări sau dezinformări făcute de „diverși formatori de opinie, de genul Dana Budeanu, Popescu, Georgescu, Vișinescu sau alții care formează opinii, dar sunt paraleli cu acest domeniu”.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1184

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *