LIVE Război în Ucraina, ziua 693: Activitatea aviației tactice rusești este în scădere deasupra Mării Azov / Două rachete au lovit centrul Harkovului, 17 oameni au fost răniți / Rusia a atacat peste noapte cu 20 de Shahed, 19 au fost doborâte

Activitatea aviației tactice rusești este în scădere în zona Mării Azov, iar capacitățile aviației rusești ar fi fost degradate după ce forțele ucrainene au distrus o aeronavă rusească de detectare radar cu rază lungă de acțiune (A-50) și au provocat avarii grave unui post de comandă aeropurtat (Il-22) zilele trecute. Purtătorul de cuvânt al Forțelor

Activitatea aviației tactice rusești este în scădere în zona Mării Azov, iar capacitățile aviației rusești ar fi fost degradate după ce forțele ucrainene au distrus o aeronavă rusească de detectare radar cu rază lungă de acțiune (A-50) și au provocat avarii grave unui post de comandă aeropurtat (Il-22) zilele trecute. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, colonelul Iurii Ihnat, a declarat că activitatea aviației tactice rusești deasupra Mării Azov este în prezent la un nivel mai scăzut „decât oricând înainte.”

Soldat ucrainean pregătind încărcarea unui tun M777 pe frontul din ZaporojieFoto: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 693 – LIVE pe HotNews.ro:

09:39 Cel puțin două bănci chineze de stat au ordonat reexaminarea relațiilor de afaceri cu clienții ruși și vor întrerupe legăturile cu entitățile rusești sancționate și cu entitățile care au legături cu industria de apărare rusă.

Persoane familiarizate cu această chestiune au declarat pentru Bloomberg că cel puțin două bănci deținute de Republica Populară Chineză au ordonat revizuiri ale tranzacțiilor internaționale cu clienți ruși după ce Statele Unite au autorizat sancțiuni secundare împotriva instituțiilor financiare care facilitează eludarea sancțiunilor și sprijină efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Sursele Bloomberg au spus că aceste bănci chineze verifică înregistrările comerciale ale clienților și beneficiarii autorizați pentru a stabili dacă clienții sunt ruși, desfășoară afaceri în Rusia sau transferă articole esențiale în Rusia printr-o țară terță. Sursele Bloomberg au afirmat că aceste bănci vor rupe legăturile cu acești clienți, indiferent de moneda sau de locația tranzacțiilor. (ISW)

Belarusul a inclus în doctrina sa militară folosirea armelor nucleare

09:05 Guvernul norvegian a anunțat miercuri că va pune deoparte 2 miliarde de coroane norvegiene (190,48 milioane de dolari) pentru a crește capacitatea industriei de apărare a țării.

Proiecte ale grupului de apărare Nammo vor primi 1 miliard de coroane, în timp ce 1 miliard de coroane va fi pus deoparte pentru alte proiecte din industria norvegiană de apărare, a precizat guvernul într-un comunicat.

„Creșterea capacității în industria de apărare este importantă, atât pentru Ucraina, dar și pentru a ne asigura propria securitate”, a spus ministrul norvegian al apărării, Bjoern Arild Gram. (Reuters)

08:52 Belarusul a inclus în doctrina militară utilizarea armelor nucleare, a declarat marţi presei ministrul apărării, Viktor Hrenin. El a afirmat că, având în vedere agravarea ameninţărilor externe, a fost necesară revizuirea regulilor în vigoare din 2016. Ministrul nu a dat detalii despre posibila utilizare a armelor atomice.

Rusia, aliată a Belarusului, a desfăşurat anul trecut rachete nucleare tactice pe teritoriul acestei foste republici sovietice, în contextul tensiunilor cu NATO acutizate din februarie 2022, când a început invazia forţelor ruse în Ucraina. (DPA via Agerpres)

08:26 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 730 de soldați, 13 tancuri, 14 alte blindate de luptă, 10 tunuri, 3 lansatoare multiple de rachete, 2 echipamente speciale și 24 diferite vehicule.

Rusia a atacat peste noapte cu 20 de Shahed, 19 au fost doborâte

08:04 Rusia a atacat în noaptea de marți spre miercuri cu 20 de drone Shahed, raportează armata ucraineană. Forțele aeriene ucrainene, în colaborare cu trupele antiariene și alte unități au doborât 19 dintre acestea, potrivit sursei citate.

07:47 Rusia a susținut marți că este din ce în ce mai evident pentru lume că planul de pace al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu are nicio speranță de reușită și a calificat reuniunile dedicate acestuia drept „inutile și dăunătoare”, transmite Reuters.

Cea de-a patra reuniune dintr-o serie de întâlniri care reunește oficiali din câteva zeci de țări – dar nu și din Rusia – a avut loc săptămâna aceasta la Davos. Într- comentariu postat pe site-ul Ministerului rus de Externe se afirmă că reuniunea a scos la iveală diferențele dintre participanți și nu a produs nicio intensificare a sprijinului pentru propuneri.

„Există o înțelegere din ce în ce mai mare a faptului că nu se poate obține o pace totală, echitabilă și durabilă concentrându-se pe ultimatumul `formulei Zelenski`. Toate aceste întâlniri… inclusiv adunarea de la Davos și cele care vor urma, sunt inutile și dăunătoare pentru soluționarea crizei ucrainene”, a susținut ministerul condus de Sergei Lavrov.

Două rachete au lovit centrul Harkovului, 17 oameni au fost răniți

07:33 Două rachete rusești au lovit în noaptea de marți spre miercuri o zonă rezidențială din centrul Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, rănind 17 persoane, dintre care două grav, și avariind grav locuințe, au declarat oficialii locali.

Echipele de salvare căutau printre mormanele de moloz pentru a stabili dacă mai sunt și alte persoane rănite. Primarul orașului a menționat două „explozii puternice” și a spus că cel puțin 10 locuințe au fost avariate.

Serviciile de urgență ucrainene au precizat pe Telegram că una dintre rachete a lovit o clădire cu trei etaje unde era un centru medical. Șeful poliției regionale, Volodimir Timoșko, a declarat pentru postul public de televiziune Suspilne că una dintre rachete a căzut pe o șosea.

00:36 Emmanuel Macron a anunțat marți că va vizita Ucraina „în februarie” și că Franța va livra 40 de noi rachete cu rază lungă de acțiune Scalp și „sute de bombe” în această țară.

„Eu însumi voi merge în Ucraina în februarie” și „vom face noi livrări: în jur de 40 de rachete Scalp și câteva sute de bombe”, a declarat președintele într-o conferință de presă.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

——————

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *