Economia Rusiei mai trăiește doar din canibalizarea companiilor de stat, afirmă economiști de la Universitatea Yale

Economia rusă este paralizată iar mașinăria de război a președintelui Vladimir Putin supraviețuiește doar datorită canibalizării companiilor de stat, afirmă doi cercetători în economie de la Universitatea Yale, potrivit Business Insider. Vladimir Putin inspectand un tractor Foto: Alexei Druzhinin / Zuma Press / Profimedia Într-un articol publicat de Financial Times, Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian

Economia rusă este paralizată iar mașinăria de război a președintelui Vladimir Putin supraviețuiește doar datorită canibalizării companiilor de stat, afirmă doi cercetători în economie de la Universitatea Yale, potrivit Business Insider.

Vladimir Putin inspectand un tractorFoto: Alexei Druzhinin / Zuma Press / Profimedia

Într-un articol publicat de Financial Times, Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian contrazic direct un editorial de opinie publicat săptămâna trecută de The Washington Post, care îl desemna pe Vladimir Putin drept unul dintre „câștigătorii anului 2023” în contextul eșecului ofensivei de vară a Ucrainei, blocării ajutorului occidental pentru Kiev atât în Statele Unite, cât și în Uniunea Europeană, și a rezilienței peste așteptări a economiei Rusiei în fața sancțiunilor.

Cei doi economiști de la Yale subliniază însă că sancțiunile impuse de Occident și partenerii săi împotriva Rusiei, la care s-a adăugat exodul masiv al companiilor occidentale din țara condusă de Putin, au costuri uriașe asupra economiei ruse.

„Nu putem cădea în capcana de a crede că toate sunt bune pentru Putin și că nu putem impune măsuri eficace pentru a pune presiuni pe el”, notează Sonnenfeld și Tian, adăugând că naționalizarea sau confiscarea de către Moscova a unor active ale companiilor străine nu fac Rusia mai bogată.

De altfel, inclusiv guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, tehnocrata Elvira Nabiullina, a avertizat recent că economia rusă riscă să se supraîncălzească din cauza faptului că a ajuns să consume pentru efortul de război aproape toate resursele pe care le are la dispoziție.

„Imaginați-vă economia ca o mașină. Dacă încerci să conduci mai rapid decât permit specificațiile tehnice ale mașinii, motorul se va supraîncălzi mai devreme sau mai târziu și nu vom putea călători pe o distanță lungă. E posibil să conducem rapid, dar pentru o perioadă scurtă”, a declarat ea într-o conferință de presă în care a comunicat că Banca Centrală de la Moscova a decis să majoreze din nou dobânda de referință a țării, până la nivelul de 16%.

Numeroasele probleme cu care se confruntă economia Rusiei

Sonnenfeld și Tian amintesc în articolul publicat de FT și alte probleme cu care se confruntă economia rusă, ca de exemplu cei un milion de oameni care au fugit din țară de la începerea invaziei în Ucraina, mulți dintre ei angajați cu studii superioare în domenii cheie ale economiei precum sectorul tehnologic.

Acest lucru a contribuit la o criză a forței de muncă în Rusia pe care economiștii de la Yale o estimează la 5 milioane de muncitori în contextul în care un număr considerabil de bărbați au fost mobilizați pentru a lupta în Ucraina sau au fost alocați industriei de apărare în vederea producției de armament.

La nivel oficial, Rusia prezintă această situație drept un câștig, guvernul condus de premierul Mihail Mișustin scoțând în evidență rata redusă a șomajului, care a ajuns la un minim istoric în Rusia. Însă problemele cu producția din sectoarele civile ale economiei au făcut inflația să crească din nou, un lucru despre care a vorbit și guvernatoarea Băncii Centrale de la Moscova.

Citând chiar datele publicate de aceasta, economiștii de la Yale mai notează că doar între lunile februarie 2022 și iunie 2023 capital privat în valoare de 253 de miliarde de dolari a părăsit Rusia, în timp ce investițiile străine noi au dispărut aproape complet.

În plus, Rusia și-a pierdut accesul la tehnologia și expertiza occidentală, lucruri care nu pot fi înlocuite peste noapte.

Economiștii de la Yale subliniază că Rusia nu este o superputere economică

Sonnenfeld și Tian subliniază că toate aceste probleme sunt agravate de măsurile stricte de control a capitalului pe care guvernul rus le-a reintrodus în luna octombrie la ordinul lui Putin pentru a opri prăbușirea rublei.

Această măsură a făcut ca activele rusești evaluate în ruble să își piardă practic aproape orice valoare pe piețele internaționale iar sancțiunile occidentale au împiedicat companiile rusești să emită noi acțiuni sau obligațiuni pe piețele din Vest.

„Rusia, care nu a furnizat niciodată economiei globale vreun bun finisat – industrial sau pentru consumatori -, este paralizată”, notează Sonnenfeld și Tian.

„Ea nu este nici pe departe o superputere economică, practic toate materiile prime care le furnizează putând fi înlocuite din alte părți. Mașinăria de război este alimentată doar de canibalizarea unor companii deținute acum de stat”, mai spun cei doi economiști de la Yale.

Urmărește ultimele evoluții din a 672-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1254

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *