VIDEO Atac spectaculos al Ucrainei în portul Feodosia din Crimeea: A lovit cu rachete Storm Shadow nava de asalt amfibiu Novocherkask care ar fi transportat drone iraniene / Rusia confirmă și spune că a distrus două avioane ucrainene

Forțele ucrainene ar fi reușit, în noaptea de luni spre marți, să lovească într-un atac nava de asalt amfibiu Novocherkask din clasa Ropucha straționată în estul Crimeei, în portul Feodosia. Lovitura ar fi fost reușită de către forțele aeriene ucrainene, însă nu este clar deocamdată ce fel de aeronave sau arme au fost folosite. Atac

Forțele ucrainene ar fi reușit, în noaptea de luni spre marți, să lovească într-un atac nava de asalt amfibiu Novocherkask din clasa Ropucha straționată în estul Crimeei, în portul Feodosia. Lovitura ar fi fost reușită de către forțele aeriene ucrainene, însă nu este clar deocamdată ce fel de aeronave sau arme au fost folosite.

Atac in portul Feodosia din CrimeeaFoto: Handout / AFP / Profimedia

  • UPDATE 1: Ministerul rus al Apărării confirmă că nava sa de debarcare din clasa Ropucha Novocherkassk a fost „avariată” în Feodosia noaptea trecută, dar spune că a distrus două bombardiere ucrainene.

„În această seară, în timp ce respingea un atac al Ucrainei cu ajutorul rachetelor ghidate de aviație la baza din Feodosiya, nava mare de debarcare Novocherkassk a fost avariată. În timpul luptei antiaeriene, două avioane tactice Su-24 ale inamicului au fost distruse de sistemele de apărare aeriană”, transmite Moscova.

  • UPDATE 2: Forțele aeriene ucrainene susțin că nu au pierdut nicio aeronavă în timpul atacului asupra navei din Feodosia. Acestea spun că au executat lovitura asupra navei cu cu rachete de croazieră Storm Shadow/SCALP. Informațiile au fost făcute de către colonelul Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene.

Forţele aeriene ucrainene au anunţat marţi că au distrus o navă a flotei ruse în Marea Neagră suspectată că transporta drone iraniene folosite de Moscova în conflictul cu Kievul, notează AFP.

„Marea navă de debarcare Novocerkassk” a fost „distrusă” de piloţii forţelor aeriene, au anunţat acestea pe mesageria Telegram, potrivit Agerpres.

În același timp, comandantul forțelor aeriene generalul Mikola Olesciuk a scris pe Telegram că „a venit rândul navei de debarcare Novocherkask să se alăture navei amiral a Flotei Mării Negre a Federației Ruse, crucișătorul Moskva”, navă care a fost scufundată de Ucraina în 2022.

Olesciuk apoi a scris că le mulțumește piloților din Forțele Aeriene Ucrainene și „tuturor celor implicați”, dar nu a dat detalii despre ce aeronave sau arme au fost implicate în atac.

Momentul exploziei din portul Feodosia, din estul peninsulei Crimeea, a fost surprins pe video și imaginile au fost postate pe rețelele de socializare.

Novocherkask este o navă de debarcare amfibie de dimensiuni foarte mari – face parte din clasa Ropucha. Nava arte o lungime de 112 metri și poate transporta peste 300 de militari, 10 tancuri și 12 transportoare blindate. Nava este înarmată cu un tun principal de 76 mm și cu lansatoare de proiectile reactive nedirijate de 122mm tip Grad, dar are și lansatoare de rachete antiaeriene Strela.

Ucraina, în trecut, a mai reușit să lovească nave de debarcare din clasa Ropucha în portul Berdiansk. Una din navele din clasa Ropucha avariate de Ucraina în atacul din martie 2022 din portul Berdiansk era tocmai nava Novocherkas.

Foto: Katrina Kochneva/ Zuma Press/ Profimedia

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *