Război în Ucraina – ziua 768: Iranul avertizase Rusia înainte de atacul de la Moscova / Rușii au încercat cel mai mare atac mecanizat din ultimele cinci luni / Un politolog ucrainean dezvăluie cea mai mare greșeală a Kievului

Moscova a cerut Ucrainei să îi predea toate persoanele despre care spune că au legătură cu acte teroriste comise în Rusia, inclusiv pe șeful serviciului de securitate SBU al țării, a declarat duminică Ministerul rus de Externe. SBU a respins imediat solicitarea rusă ca fiind „inutilă” și a subliniat că ministerul rus a „uitat” că

Moscova a cerut Ucrainei să îi predea toate persoanele despre care spune că au legătură cu acte teroriste comise în Rusia, inclusiv pe șeful serviciului de securitate SBU al țării, a declarat duminică Ministerul rus de Externe. SBU a respins imediat solicitarea rusă ca fiind „inutilă” și a subliniat că ministerul rus a „uitat” că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, face obiectul unui mandat de arestare internațional.

Soldat ucrainean în zona de lupte KreminaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 768 – LIVE pe HotNews.ro:

07:23Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

00:52 Rusia ar avea în plan să elimine desemnarea talibanilor drept organizație teroristă, scrie publicația independentă rusă Meduza, citată de The Kyiv Independent. Potrivit sursei citate, o decizie finală va fi luată în viitorul apropiat de Kremlin.

23:21Un clip video ce arată soldați ucraineni luând în grijă animale sălbatice afectate de război:

22:45 Preşedintele Croației susține că ţara sa, care marchează împlinirea a 15 ani de când este membră a NATO, nu are niciun cuvânt de spus în procesul de luare a deciziilor în cadrul alianţei şi că toate deciziile cruciale cu privire la aceasta sunt luate la Washington.

„Acele decizii nu sunt obligatorii pentru mine, în capacitatea mea actuală de comandant suprem al armatei sau de mâine ca prim-ministru al Croaţiei”, a spus luni președintele Zoran Milanovic.

Un grup de hackeri a furat bazele de date ale deținuților din Rusia

22:07Un ucrainean care ar fi furnizat Rusiei materiale de construcție folosite pentru ridicarea fortificațiilor antitanc a fost reținut la Kiev, conform Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Autoritățile ucrainene susțin că bărbatul a trimis nisip, piatră zdrobită și ciment companiilor rusești, care le-au transformat apoi în fortificații în formă de piramidă, folosite de ambele părți pentru a împiedica progresul vehiculelor blindate pe linia frontului. (The Kyiv Independent)

21:33 Un grup de hackeri anti-Kremlin a furat bazele de date ale deținuților din Rusia, după moartea lui Navalnîi

​Un grup de hackeri anti-Kremlin a furat o bază de date a persoanelor deținute în Rusia, care conținea sute de mii de nume, ei sperând că aceasta poate fi folosită pentru a culege mai multe informații despre cum a murit disidentul rus Alexei Navalnîi.

20:21 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a înmânat ordinele Steaua de Aur – cea mai înaltă decorație militară din Ucraina – și crucile pentru Meritul Militar mai multor militari și familiilor unor soldați uciși în război, care primesc aceste onoruri post-mortem.

Într-un mesaj postat pe X, șeful statului ucrainean scrie: „Sunt recunoscător mamelor și taților eroilor ucraineni pentru că au crescut astfel de fii. Sunt recunoscător poporului și războinicilor noștri pentru că au păstrat independența Ucrainei”.

Un lunetist american oferă un tablou sumbru al situației de pe front

19:50Japonia a oferit Ucrainei un ajutor de 118 milioane de dolari ca parte a două proiecte ale Băncii Mondiale, a informat Ministerul de Finanțe al Ucrainei.

Potrivit Ministerului de Finanțe, Japonia a fost al treilea cel mai mare donator de ajutor financiar pentru Ucraina în 2023, oferind 3,7 miliarde de dolari în sprijinul bugetului de stat al Ucrainei.

18:44 Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut luni o întrevedere cu Penny Pritzker, reprezentanta specială a SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, a informat Administrația prezidențială de la Chişinău într-un comunicat, citat de agenția Moldpres.

În cadrul întrevederii, Maia Sandu a subliniat importanţa continuării ajutorului SUA pentru Ucraina, care, „prin rezistenţa sa în faţa invaziei ruse, protejează pacea şi în Republica Moldova”.

Discuţia s-a axat pe rolul pe care-l poate avea Republica Moldova în procesul de reconstrucţie a Ucrainei. Drumurile şi căile ferate moderne şi sigure de pe teritoriul republicii pot facilita conexiunile dintre Ucraina şi România şi restul Uniunii Europene, stimulând comerţul regional şi economia Republicii Moldova.

Mai mult, Republica Moldova este dispusă să găzduiască companiile implicate în reconstrucţia Ucrainei pentru a facilita accesul lor şi investiţiile ulterioare în ţara vecină.

18:03Jonathan Poquette, un lunetist american care luptă ca voluntar în armata ucraineană afirmă că forțele Kievului duc lipsă inclusiv de muniții de bază precum gloanțele și grenadele de care au nevoie disperată.

Rusia și-a trimis pentru prima dată la atac mini-tancurile robotizate

17:58Arestările din Daghestan au legătură cu atentatul de la Moscova, anunță FSB. Serviciile de securitate rusești au anunțat luni că persoanele arestate cu o zi în urmă în Daghestan, în Caucazul rus, și acuzate că pregăteau un atentat au de asemenea legătură cu autorii atacului comis la o sală de concerte de lângă Moscova.

16:30Noile mini-tancuri robotizate ale armatei rusești, înarmate cu grenade, s-au alăturat săptămâna trecută unui asalt asupra pozițiilor ucrainene din jurul localității Berdychi, la vest de ruinele orașului Avdiivka, din estul Ucraine, scrie Forbes.

Cel puțin două dintre cele cinci sau șase vehicule rusești fără pilot au fost imobilizate și apoi distruse de dronele Ucrainei.

15:56 Atacurile recente ale Rusiei au provocat daune semnificative sistemului energetic ucrainean, dar un colaps total este puțin probabil, a declarat luni șeful companiei naționale ucrainene de rețele electrice Ukrenergo, Volodymyr Kudrytskyi.

Începând cu 22 martie, forțele rusești au atacat aproape zilnic centralele termice și hidroelectrice ucrainene, precum și rețelele principale, ceea ce a dus la pene de curent în multe regiuni ale țării.

„Scopul lor (al rușilor) este de a provoca pene de curent în unele orașe mari din Ucraina, iar scopul nostru este de a împiedica acest lucru”, a declarat Kudrytskyi într-un interviu acordat Reuters.

Declarațiile vin în contextul în care cea mai mare companie privată de energie din țară, DTEK, a transmis că atacurile rusești au avariat cinci dintre cele șase centrale electrice ale sale, care au pierdut 80% din capacitate.

Republica Moldova testează importul de GNL din SUA, via Grecia

14:49 Furnizorul național de gaze din R. Moldova, Energocom, a anunțat că luni și marți va furniza pentru prima dată clienților săi, în cadrul unui program test, volume de gaz natural lichefiat (GNL) de origine americană.

R. Moldova se baza aproape exclusiv pe gazul rusesc în cadrul unui acord cu Gazprom, dar și-a intensificat eforturile de diversificare după invazia în Ucraina.

Energocom a precizat într-un comunicat că va cumpăra GNL de la terminalul plutitor din Alexandroupolis în cooperare cu compania controlată de statul grec DEPA Commercial. „Luni și marți, vom cumpăra câte 14.000 MWh de gaze naturale din portul Alexandroupolis. În total, sunt aproximativ 28.000 MWh, ceea ce echivalează cu 2,6 milioane de metri cubi de gaz”, a declarat Victor Binzar, directorul interimar al Energocom. (Reuters)

14:24 VIDEO Primele imagini cu marele asalt mecanizat încercat de ruși lângă Tonenke.

O brigadă a armatei ucrainene a publicat imagini cu lovituri care distrug mai multe tancuri și blindate dintr-o coloană rusească, clipul video fiind postat pe Facebook după ce s-a aflat că trupele Moscovei au încercat sâmbătă un asalt mecanizat de proporții ce s-a soldat cu pierderi mari

13:41 Un incendiu a izbucnit luni la fabrica Uralmash, o mare întreprindere din domeniul industriei grele situată în orașul rus Ekaterinburg, a anunțat Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

Separat, agenția rusă de știri RIA a citat conducerea fabricii, care a declarat că clădirea de 4.000 de metri pătrați care a luat foc nu aparține fabricii, deși se afla pe terenul acesteia. Uralmash produce echipamente pentru minerit, metalurgie, industria cimentului și instalații energetice, inclusiv centrale nucleare. (Reuters)

Iranul avertizase Rusia înainte de atacul de la Moscova

13:25Atacurile Rusiei au distrus „aproape în întregime” infrastructura energetică din Harkov

Harkov a devenit ținta atacurilor tot mai insistente ale Moscovei, iar ultimele lovituri au distrus mare parte din rețeaua energetică a orașului, a admis primarul orașului, Ihor Terejov, potrivit Kyiv Independent.

13:22 Rusia a folosit cinci rachete hipersonice Zircon pentru a ataca Kievul de la începutul anului și până acum, a afirmat luni administrația militară a capitalei ucrainene.

Potrivit acesteia, Moscova a lansat în total 180 de arme de diferite tipuri, inclusiv rachete și drone, asupra capitalei ucrainene în primele trei luni ale anului. (Reuters)

12:55 Încă o lovitură pentru varianta Kremlinului privind atacul de la Moscova: Iranul avertizase Rusia cu câteva zile înainte de masacru, după ce a interogat un comandant ISIS-K.

Iranul a anunțat Rusia despre posibilitatea unei „operațiuni teroriste” majore pe teritoriul ei înainte de atacul de la sala de concerte Crocus de la marginea Moscovei, au declarat pentru Reuters trei surse care au cunoștință despre această chestiune.

Ambasadorul rus la Viena critică poziția „ipocrită” a Austriei

12:28Dmitri Liubinski, ambasadorul Rusiei la Viena, acuză într-un amplu interviu acordat TASS că Austria a luat o poziție „deosebit de ipocrită” după atentatul terorist de la Crocus City Hall din Moscova și că se numără în rândul unui „cerc odios” de țări.

11:41 Ministerul rus de externe a cerut duminică seara Ucrainei să îl aresteze pe șeful serviciului de securitate de la Kiev și să îl extrădeze la Moscova.

11:33 Rușii au lovit azi-noapte o unitate de pompieri și salvare din regiunea Harkov, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență (SES), citat de Kyiv Post. În urma bombardamentelor, o treime din clădirea clădirii de pompieri a fost distrusă. La datorie se aflau 6 salvatori, niciunul dintre ei nu a fost rănit.

10:48 O explozie a afectat luni o cafenea cu tematică central-asiatică din orașul rus Voronej, a anunțat agenția de știri TASS. Nu este fost clar la acest moment dacă au existat victime ale deflagrației.

Noua estimare a pierderilor rusești

09:37 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 710 soldați, 20 de tancuri, 17 alte blindate de luptă, 32 de tunuri, 1 sistem antiaerian, 35 diferite vehicule și 3 echipamente speciale.

09:22 Ministrul francez de externe, Stéphane Séjourné, a spus luni, la Beijing, că Franța se așteaptă ca China să trimită „mesaje foarte clare Rusiei” în legătură cu războiul din Ucraina.

„Ne așteptăm ca China să trimită mesaje foarte clare Rusiei”, a declarat ministrul, pledând pentru „un echilibru de putere favorabil Ucrainei” în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său chinez Wang Yi. În mod evident, China joacă un rol-cheie în asigurarea independenței Ucrainei și a respectării dreptului internațional, inclusiv a suveranității sale”, a adăugat el.

„Așa cum vă spuneam, domnule ministru, acest război privește întreaga comunitate internațională”, i-a spus luni Stéphane Séjourné omologului său chinez, care însă nu a făcut nicio referire specifică la conflictul din Ucraina în discursul său introductiv de la începutul conferinței de presă. (AFP)

09:06 Forțele aeriene ucrainene au doborât în cursul nopții două din cele trei drone Shahed lansate de Rusia, a anunțat luni armata Kievului. Statul Major General nu a oferit alte detalii despre atac în informarea postată pe Facebook. Nu este clar dacă drona care nu a fost interceptată a ajuns la țintă.

Noaptea de duminică spre luni a fost relativ liniștită pentru Ucraina, după seria de atacuri asupra infrastructurii energetice a țării pe care Rusia le-a intensificat în ultima săptămână.

Rușii au încercat cel mai mare atac mecanizat din ultimele 5 luni

08:43 FOTO Rușii au încercat cel mai mare atac mecanizat de după octombrie 2023, dar acesta pare să se fi terminat cu un dezastru / Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului

Forțele ucrainene par să fi respins sâmbătă un atac major în apropiere de Avdiivka (regiunea Donețk), primul asalt mecanizat rusesc de mărimea unui batalion de la sfârșitul lunii octombrie 2023, când trupele Moscovei au început campania de cucerire a Avdiivka, notează Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare privind războiul.

07:55 Bombardamentele rusești au ucis cel puțin trei persoane în diferite regiuni din estul Ucrainei și alte două în regiunea Liov, departe de linia frontului, potrivit autorităților locale.

O lovitură rusească a vizat infrastructura civilă din centrul orașului Harkov (nord-est) în cursul serii de duminică, a spus guvernatorul regional Oleh Synehubov, iar posturile de știri regionale au transmis că au fost lansate bombe aeriene asupra mai multor zone zone din regiune. Nu au fost raportate răniți.

De asemenea, duminică, un bombardament intens a ucis un bărbat în orașul Borova, la sud-est de Harkov, au declarat procurorii locali.

Poliția din regiunea Donețk (sud-est) a declarat că bombardamentele rusești au vizat 14 orașe și sate, fiind raportate două victime în Krasnohorivka, la vest de centrul regional Donețk, aflat sub control rusesc. (Reuters)

Rusia a cerut Ucrainei să i-l predea pe șeful SBU

07:34Ministerul rus de Externe a publicat un comunicat în care sunt enumerate mai multe evenimente violente care au avut loc în Rusia după începutul invaziei, inclusiv atacurile cu bombă în care au murit Daia Dughina și bloggerul de război Vladden Tatarski, susținând că „urmele acestor crime duc în Ucraina.

„Rusia a transmis autorităților ucrainene cererile … pentru arestarea și extrădarea imediată a tuturor celor care au legătură cu actele teroriste în cauză”, se spune în comunicat, iar printre cei pe care Moscova vrea să îi fie predați se numără și șeful SBU Vasil Maliuk.

SBU al Ucrainei a reacționat spunând că cererea rusă „sună deosebit de cinic venind chiar din partea statului terorist. … Prin urmare, orice cuvinte din partea Ministerului rus de Externe sunt inutile”. SBU a menționat și mandatul de arestare împotriva lui Putin emis de Curtea Penală Internațională în legătură cu transferul de copii ucraineni în Rusia, adăugând că „tribunalul de la Haga îl așteaptă”. (Reuters)

07:00„Băieți, e război!”. Un politolog ucrainean dezvăluie cea mai mare greșeală a Kievului, măsoară scăderea popularității lui Zelenski și spune ce ar trebui să facă Occidentul acum.

„Contraofensiva ucraineană din 2022 a fost atât de reușită încât a creat o atmosferă prea optimistă și cred că acest optimism a venit în mare măsură nu din partea militarilor, ci a liderilor politici și a anturajului lor. Asta în timp ce lucruri importante nu au fost făcute, cum ar fi legea privind mobilizarea”, explică într-un interviu pentru HotNews politologul ucrainean Olexii Haran.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

—————

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *