LIVE Război în Ucraina, ziua 752: Serviciul de Securitate al Ucrainei a atacat trei rafinării din Rusia – sursă Reuters / Medvedev îi cataloghează drept „trădători” pe cei care au incendiat cabine de vot / Școlile și centrele comerciale, închise în Belgorod din cauza bombardamentelor

În a doua zi a alegerilor prezidențiale, dronele ucrainene au pătruns adânc în Rusia, vizând două rafinării din regiunea Samara. Conform oficialilor ruși, un atac a fost dejucat, însă un incendiu puternic a izbucnit la rafinăria Syzran. În ultimele săptămâni, Ucraina a vizat puternic infrastructura petrolieră a Rusiei, lovind rafinării din întreaga Rusie europeană. De

În a doua zi a alegerilor prezidențiale, dronele ucrainene au pătruns adânc în Rusia, vizând două rafinării din regiunea Samara. Conform oficialilor ruși, un atac a fost dejucat, însă un incendiu puternic a izbucnit la rafinăria Syzran. În ultimele săptămâni, Ucraina a vizat puternic infrastructura petrolieră a Rusiei, lovind rafinării din întreaga Rusie europeană. De altfel, Vladimir Putin a acuzat Ucraina că încearcă să saboteze scrutinul pe care este sigur că îl va câștiga.

Poziție de artilerie ucraineană în acțiune pe frontul din BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 752 – LIVE pe HotNews.ro:

18:27Apărarea aeriană rusă a doborât astăzi 15 rachete deasupra regiunii Belgorod din Rusia, a anunțat Ministerul rus al Apărării, potrivit The Guardian.

18:13Serviciul de securitate ucrainean SBU a atacat peste noapte trei rafinării de petrol Rosneft din regiunea Samara din Rusia cu drone, a declarat sâmbătă o sursă ucraineană pentru Reuters.

„SBU continuă să-și pună în aplicare strategia de subminare a potențialului economic al Federației Ruse, care îi permite să poarte război în Ucraina”, a spus sursa. Potrivit sursei, atacurile au avut rezultate, dar nu a oferit detalii suplimentare.

18:04Fostul președinte Dmitri Medvedev a declarat sâmbătă că protestatarii care au încercat să dea foc cabinelor de vot și să toarne colorant în urne în timpul alegerilor prezidențiale din Rusia sunt „trădători” care îi ajută pe inamicii țării, relatează Reuters.

„Aceasta este asistență directă pentru acei degenerați care bombardează orașele noastre astăzi”, a spus el într-o postare pe Telegram, referindu-se la atacurile ucrainene.

Rusia ar putea ataca state membre NATO după 2026, arată o analiză a serviciilor germane de informații

17:08Rusia ar putea ataca teritoriul țărilor membre NATO „din 2026 încolo”, potrivit unei analize a amenințărilor militare a Serviciilor germane de informații, relatează Business Insider și European Pravda, potrivit Ukrainska Pravda.

16:40Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, la Constanţa, că trebuie să ne pregătim pentru încă cel puţin câţiva ani de o relaţie tensionată cu Moscova, dar a subliniat că o Rusie mai agresivă înseamnă o Alianţă Nord-Atlantică mai pregătită să descurajeze această situaţie

15:38Un incendiu provocat de un atac cu drone ucrainene asupra rafinăriei de petrol rusești Syzran a fost stins, au anunțat sâmbătă agențiile de presă rusești, la mai bine de cinci ore după ce a fost anunțat pentru prima dată, transmite Reuter.

Amploarea pagubelor și impactul asupra producției nu erau clare.

Syzran, în regiunea Samara, la sud-est de Moscova, este una dintre mai multe rafinării pe care Ucraina le-a lovit în această săptămână.

15:33 Rezistența ucraineană a orchestrat o explozie în apropierea unei secții de votare din orașul ocupat Skadovsk, regiunea Herson, pe 15 martie, în timp ce Rusia a deschis ilegal votul pentru alegerile prezidențiale în teritoriile ocupate ale Ucrainei, a anunțat Centrul Național de Rezistență pe 16 martie, relatează Kyiv Independent.

15:28Rusia susține că a ucis sute de soldaţi ucraineni cu o aşa-numită ”bombă cu vid”, într-o afirmaţie pe care Ucraina a numit-o rapid ca fiind o prostie, relatează CNN, potrivit News.ro.

15:00Potrivit sondajelor oficiale, Putin se bucură de o intenţie de vot de peste 80%, aşa că ar putea obține cea mai mare victorie electorală a sa de când a venit la putere în 2000. Pentru a chema cât mai multe persoane la urne, autoritățile din Rusia au pus la bătaie premii mai mult sau mai puțin ciudate.

14:26 Rusia a respins mai multe tentative de pătrundere pe teritoriul său dinspre Ucraina, a anunțat sâmbătă Ministerul Apărării, ultima dintr-o serie de raiduri pe care le-a raportat în ultimele zile, informează Reuters.

Într-o declarație, ministerul a precizat că tentativele de incursiune au fost făcute de „grupuri de sabotaj și militanți” ucraineni.

Reuters a precizat că nu a putut verifica în mod independent declarația.

14:19Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, ţinta unor atacuri persistente dinspre statul vecin Ucraina, a anunţat sâmbătă închiderea pentru următoarele zile a centrelor comerciale şi a şcolilor din oraşul Belgorod, capitala regiunii, informează AFP și Agerpres.

„Ţinând cont de situaţia actuală, am decis că centrele comerciale” din Belgorod vor fi închise duminică şi luni, a declarat Viaceslav Gladkov.

De asemenea, şcolile vor rămâne închise luni şi marţi în oraş, precum şi în alte opt districte din regiune, a adăugat oficialul rus.

13:07Partidul de guvernământ al Rusiei, Rusia Unită, a declarat sâmbătă că se confruntă cu un atac pe scară largă de negare a serviciului, o formă de atac cibernetic care măreşte utilizarea internetului, împotriva prezenţei sale online şi a suspendat serviciile neesenţiale pentru a-l respinge, relatează CNBC și News.ro.

Zelenski promite că Rusia va plăti pentru masacrult de la Teatrul din Mariupol

12:55Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat asigurări sâmbătă că Rusia va plăti pentru masacrul pe care l-a provocat în urmă cu exact doi ani, când a bombardat Teatrul Dramatic din Mariupol, în regiunea ucraineană Doneţk (est), cu sute de civili înăuntru, inclusiv copii, informează EFE și Agerpres.

„Mariupol. Teatru Dramatic. Sintagma ‘copii’. Au trecut doi ani. Lumea trebuie să-şi amintească tot ce a făcut Rusia Ucrainei şi ucrainenilor, iar fiecare ucigaş rus trebuie tras la răspundere pentru acţiunile lui”, a scris preşedintele ucrainean pe reţeaua de socializare X. „Ne vom asigura că sunt traşi la răspundere. Amintire veşnică tuturor oamenilor cărora teroarea rusă le-a luat viaţa”, a subliniat el.

La 16 martie 2022, aviaţia rusă a bombardat teatrul care fusese transformat într-un adăpost pentru aproximativ 600 de persoane, în ciuda literelor de-o şchioapă scrise în exteriorul clădirii care avertizau că înăuntru se află copii.

Potrivit diferitelor estimări, între 300 şi 600 de persoane au murit în atac.

Ombudsmanul ucrainean Dmitro Lubineţ a reamintit pe canalul său Telegram că teatrul era un centru de distribuţie a alimentelor şi a apei şi un punct de primire desemnat pentru evacuări.

12:19Bilanțul morților din atacul rusesc din Odesa a crscut la 21 de morți, potrivit serviciului rus al BBC. Un alt salvator a murit la spital din cauza rănilor suferite.

Potrivit armatei, dublul atac rusesc a distrus o clădire cu trei etaje, a avariat cel puțin 10 case, o benzinărie, o conductă de gaz, ambulanțe și vehicule ale pompierilor.

Data de 16 martie a fost declarată zi de doliu în Odesa.

11:49Numărul bărbaților ruși cu dizabilități a crescut cu 30% între 2022 și 2023, potrivit unei analize citate de Ministerul britanic al Apărării, potrivit Sky News.

Analiza este realizată de Vorstka și se bazează pe datele Fondului rus de pensii și asigurări sociale.

Potrivit acesteia, în 2022, anul în care Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei, în Rusia existau 1,67 milioane de bărbați cu vârste cuprinse între 31 și 59 de ani cu dizabilități.

În 2023, cifra a crescut cu 507.000.

Demografii ruși consideră că această creștere a numărului de bărbați cu dizabilități s-a datorat cel mai probabil creșterii numărului de invalizi militari.

Această creștere va avea un „impact semnificativ asupra serviciilor medicale și sociale rusești”, a afirmat Ministerul britanic al Apărării.

10:27Rusia a pierdut 429.580 de soldați de la începutul războiului, potrivit celui mai recent bilanț al Ucrainei.

Armata ucraineană a afirmat sâmbătă dimineață că în ultimele 24 de ore forțele rusești au pierdut 1.160 de oameni.

Belgorodul, bombardat din nou

10:23Rusia organizează sâmbătă a doua zi a alegerilor prezidenţiale la care au participat vineri aproape o treime din cei 112 milioane de ruşi cu drept de vot, informează EFE și Agerpres.

09:56Două persoane au fost ucise și trei rănite într-un atac cu rachete ucrainene asupra orașului rusesc Belgorod, aflat la granița cu Ucraina, a anunțat sâmbătă guvernatorul regional, în timp ce cetățenii ruși votează până duminică în cadrul alegerilor prezidențiale, relatează Reuters.

09:09Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a declarat sâmbătă că a reținut un bărbat rus în vârstă de 61 de ani pentru că ar fi planificat un „atac terorist” asupra unui nod de cale ferată din regiunea Sverdlovsk din munții Ural, în numele Ucrainei, a relatat agenția de știri de stat TASS, notează Reuters.

08:59Ucraina a cerut constant aliaților rachete cu rază lungă de acțiune, în special Taurus, pe care Berlinul a refuzat să le ofere. Ministrul german de externe Annalena Baerbock încearcă să-l convingă pe cancelarul Olaf Scholz să își reconsidere poziția, potrivit Der Spiegel, citat de The Kyiv Independent.

08:17 Guvernatorul regiunii ruse Samara a declarat sâmbătă că dronele ucrainene au lovit două rafinării de petrol Rosneft din regiune, provocând un incendiu la una din instalații, potrivit Reuters. Nu au existat victime, susține oficialul rus.

Guvernatorul Dmitri Azarov a declarat, într-o declarație postată pe Telegram, că rafinăria Syzran din regiunea fluviului Volga a luat foc, dar că un atac asupra rafinăriei Novokubyshev a fost dejucat.

Imagini neverificate publicate online au arătat ceea ce părea a fi un incendiu major la rafinăria Syzran, iar serviciile de urgență lucrau la fața locului.

Rușii votează astăzi în cadrul alegerilor prezidențiale de trei zile, iar președintele Vladimir Putin a acuzat vineri Ucraina că încearcă să saboteze scrutinul pe care este sigur că îl va câștiga.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

—————-

Cele mai importante informații de vineri privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *