Evoluție surpriză: Joe Biden are un avans de 1% în fața lui Donald Trump, după luni de zile în care republicanul apărea în sondaje ca favorit la prezidențialele din SUA

Președintele american Joe Biden are un avans minor, de 1 punct procentual, față de Donald Trump în perspectiva alegerilor prezidențiale, arată un sondaj Reuters/Ipsos realizat în condițiile în care cei doi au destul sprijin din partea formațiunilor lor pentru a apărea pe buletinul de vot în noiembrie. Joe Biden Foto: Chris Kleponis / Pool via

Președintele american Joe Biden are un avans minor, de 1 punct procentual, față de Donald Trump în perspectiva alegerilor prezidențiale, arată un sondaj Reuters/Ipsos realizat în condițiile în care cei doi au destul sprijin din partea formațiunilor lor pentru a apărea pe buletinul de vot în noiembrie.

Joe BidenFoto: Chris Kleponis / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Noile date sunt semnificativ diferite față de ultimul sondaj important, cel al New York Times, în care Trump avea un avans clar de cinci procente în fața președintelui în exercițiu al SUA. Un sondaj CNN de luna trecută îl plasa tot pe republican ca favorit, iar un sondaj al Wall-Street Journal din decembrie arăta că Trump ar lua 47% din voturi în timp ce Biden doar 43%.

Acum, însă, aproximativ 39% dintre alegătorii deja înregistrați pentru alegerile prezidențiale, au declarat că ar vota pentru Biden și 38% pentru Trump. Avansul lui Biden este însă mai mic decât marja de eroare de 1,8 puncte procentuale a sondajului.

Mulți alegători rămân nehotărâți, 11% dintre ei spunând că ar vota pentru alți candidați, 5% spunând că nu ar vota, iar 7% afirmând că nu știu sau refuzând să răspundă.

Sondajul, care a intervievat adulți la nivel național, a inclus mai multe moduri de a măsura sprijinul alegătorilor pentru Biden și Trump, iar majoritatea a indicat o cursă strânsă, notează Reuters.

Trump a avut un avans minor în rândul tuturor respondenților, dar avansul lui Biden în rândul alegătorilor înregistrați deja este semnificativ, deoarece persoanele care sunt deja înregistrate pentru a vota sunt mai susceptibile de a face acest lucru în noiembrie.

Doar două treimi dintre alegătorii eligibili s-au prezentat la vot la alegerile prezidențiale din 2020, în care Biden l-a învins pe Trump.

În cele șapte state în care alegerile au fost cele mai strânse în 2020, grup de state care s-ar putea dovedi din nou esențial în noiembrie, Trump l-a devansat pe Biden cu 40% la 37% în rândul alegătorilor înregistrați.

În condițiile în care mulți alegători nu sunt entuziasmați nici de Trump, nici de Biden, noul sondaj a arătat că Robert F. Kennedy Jr. ar fi susținut, ca independent, de 15% dintre alegătorii înregistrați în cazul în care ar apărea ca al treilea candidat pe buletinul de vot. Se pare că Kennedy ar deturna cote similare de voturi atât de la Trump, cât și de la Biden.

Atunci când respondenții sondajului au fost rugați să aleagă între Trump și Biden, fără alte opțiuni, Biden a condus cu 50% la 48% în rândul alegătorilor înregistrați, 2% dintre aceștia refuzând să răspundă la întrebare.

Sondajul Reuters/Ipsos a colectat răspunsuri online la nivel național de la 4.094 de adulți din SUA, dintre care 3.356 de alegători înregistrați. Sondajul a avut o marjă de eroare de 1,8% pentru alegătorii înregistrați și de 1,7% pentru toți respondenții.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1822

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *