Generalul Kirilo Budanov, atac rar la fostul comandant al armatei ucrainene: „Dacă totul este bine, de ce suntem în situația în care suntem?”

Generalul Kirilo Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, a lansat un atac la adresa fostului comandant-șef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, într-un semn rar de disensiune publică în rândul conducerii militare de la Kiev, relatează Ukraîinska Pravda. Generalii Kirilo Budanov (dreapta) si Valeri Zalujnii (centru) in noiembrie 2023 Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia „Dacă

Generalul Kirilo Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, a lansat un atac la adresa fostului comandant-șef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, într-un semn rar de disensiune publică în rândul conducerii militare de la Kiev, relatează Ukraîinska Pravda.

Generalii Kirilo Budanov (dreapta) si Valeri Zalujnii (centru) in noiembrie 2023Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Dacă totul este bine și totul este minunat și totul este făcut corect, atunci de ce suntem în situația în care suntem?”, a spus Budanov în comentarii făcute pentru CBC News, după ce jurnaliștii l-au întrebat despre neînțelegerile dintre președintele Volodimir Zelenski și Zalujnîi.

El a spus de asemenea că nu s-a pus problema ca între cei doi să fi existat o ruptură la nivel personal întrucât unul dintre ei „era un subordonat direct al celuilalt”.

În ceea ce privește situația în care Ucraina se află, el a mai declarat că „rușii ar fi foarte fericiți să înghețe totul așa cum este acum” pentru a obține recunoașterea „teritoriilor pe care ni le-au luat ca fiind rusești”.

„Iar ei și-ar sărbători victoria”, a mai spus Budanov.

Președintele Zelenski l-a înlocuit pe Zalujnîi din funcția de comandant-șef al armatei în data de 8 februarie, după luni de zile de speculații și zvonuri în acest sens. În locul său a fost numit generalul Oleksandr Sîrski, fostul comandant al Forțelor Terestre ale Ucrainei.

De ce l-ar fi demis Zelenski pe fostul comandant-șef al armatei ucrainene

Între Zelenski și Zalujnîi ar fi apărut disensiuni încă din primăvara anului trecut, când publicații ucrainene și occidentale scriau, citând surse de la Kiev, că generalul ar fi dorit să își retragă trupele de la Bahmut, o mutare împotriva căreia președintele s-a opus vehement.

Neînțelegerile dintre cei doi au erupt în public însă abia înspre finalul anului trecut, după ce Zalujnîi a lăsat de înțeles într-un interviu acordat The Economist la începutul lunii noiembrie că ofensiva de vară a Kievului a eșuat.

Cancelaria prezidențială a lui Zelenski a criticat imediat aceste comentarii, președintele ucrainean afirmând la rândul său ulterior că ofensiva nu a „intrat în impas”, așa cum afirmase generalul. Timpul avea însă să arate că Zalujnîi a avut dreptate.

„Problema constă în faptul că noi vedem tot ce face inamicul, iar ei văd tot ce facem noi. Pentru a ieşi din acest impas, avem nevoie de ceva nou”, afirma Zalujnîi, subliniind necesitatea unui „salt tehnologic” în înzestrarea armatei sale pentru a putea să avanseze.

Potrivit surselor ucrainene, aceste comentarii ale sale l-ar fi convins pe Zelenski să îl demită, liderul de la Kiev considerând că ele sunt în măsură să submineze încrederea Occidentului în capacitatea Ucrainei de a înfrânge armata rusă și, implicit, asistența militară pentru Kiev.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1254

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *