Alexei Navalnîi va fi înmormântat vineri la Moscova. Polițiști pe acoperișuri și garduri, la biserica unde va avea loc slujba

Opozantul rus Alexei Navalnîi va fi înmormântat la Moscova în cursul zilei de vineri, pe fondul unor măsuri de securitate stricte și a temerilor privind o represiune a poliției, la două săptămâni după ce a murit subit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penală din Arctica, relatează Reuters. Alexei Navalnii Foto: Pavel Golovkin

Opozantul rus Alexei Navalnîi va fi înmormântat la Moscova în cursul zilei de vineri, pe fondul unor măsuri de securitate stricte și a temerilor privind o represiune a poliției, la două săptămâni după ce a murit subit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penală din Arctica, relatează Reuters.

Alexei NavalniiFoto: Pavel Golovkin / AP – The Associated Press / Profimedia

Aliații lui Navalnîi- care au promis să transmită în direct pe internet evenimentele din această zi – l-au acuzat pe președintele Vladimir Putin că l-a asasinat pentru că liderul rus nu ar fi putut tolera gândul că Navalnîi ar putea fi eliberat într-un potențial schimb de prizonieri.

Aceștia nu au publicat dovezi care să susțină această acuzație, dar au promis să prezinte modul în care a fost ucis și de către cine.

Kremlinul a negat implicarea statului în moartea sa și a declarat că nu are cunoștință de niciun acord de eliberare a lui Navalnîi. În certificatul său de deces, potrivit aliaților opozantului, se arată că a murit din cauze naturale.

Navalnîi, un fost avocat, a fost cel mai cunoscut disident al opoziției divizate a Rusiei, criticându-l pe Vladimir Putin de la venirea la putere a liderului rus la sfârșitul anului 1999, organizând proteste de stradă și publicând investigații privind presupusa corupție a unor persoane din elita rusă.

Însă, în urma unei serii de acuzații penale pentru fraudă și extremism, despre care Navalnîi a spus că au fost motivate politic, a fost condamnat la peste 30 de ani de închisoare, iar majoritatea susținătorilor săi fie au fugit din țară, fie se află în închisoare.

Navalnîi a decis să se întoarcă în Rusia din Germania în 2021, după ce a fost tratat pentru ceea ce medicii occidentali au spus că a fost otrăvire cu un agent neurotoxic, doar pentru a fi imediat arestat preventiv.

Putin nu pronunță numele opozantului rus

Putin, care controlează toate pârghiile statului și se așteaptă să fie reales confortabil pentru un nou mandat de șase ani peste două săptămâni, nu a comentat încă moartea lui Navalnîi și a evitat ani de zile să-i menționeze numele.

Deși Navalnîi este bine cunoscut în Occident, nici televiziunea de stat din Rusia nu l-a menționat ani de zile, iar atunci când a făcut-o a fost pe scurt și într-o lumină negativă.

O slujbă religioasă pentru Navalnîi urmează să aibă loc la ora locală 14.00 (13.00, ora României) în Biserica Icoanei Maicii Domnului din cartierul moscovit Maryino, unde Navalnîi a locuit.

Apoi este programată înmormântarea sa la cimitirul Borisovskoie, la aproximativ 2,5 km distanță, pe cealaltă parte a râului Moskva, două ore mai târziu.

Garduri și polițiști la biserica unde va avea loc slujba

Potrivit Meduza, patrule de poliție au apărut la cimitirul Borisovskoie, în timp ce la biserica unde va avea loc slujba, joi după-amiază, au început să fie instalate garduri de fier.

De altfel, în tot cartierul au fost instalate astfel de garduri, iar pe ușa bisericii este atârnat un panou care anunță că este interzisă filmarea audio, foto și video în clădire.

Potrivit pozelor publicate pe agențiile internaționale, polițiști ruși se află pe acoperișurile clădirilor din apropierea bisericii.

FOTO: AP / AP / Profimedia

Aliații lui Navalnîi, care se află în afara Rusiei și care au fost desemnați de autorități drept extremiști susținuți de SUA, au făcut apel la persoanele care doresc să îi onoreze memoria, dar nu pot participa la serviciul funerar, să meargă în schimb la anumite repere din orașele lor vineri seara, la ora locală 19.00.

Kremlinul a respins declarațiile aliaților săi ca fiind provocatoare și a avertizat că poliția va respecta legea.

Potrivit publicațiilor media rusești independente, un convoi de mașini de poliție se îndreptau vineri dimineață spre biserică.

Autoritățile ruse, în alertă

Judecând după adunările anterioare ale susținătorilor lui Navalnîi, este probabilă o prezență intensă a poliției, iar autoritățile vor reprima tot ceea ce vor considera că seamănă cu o demonstrație politică în conformitate cu legile din Federația Rusă privind protestele.

Soția lui Navalnîi, Iulia, cu care a avut doi copii, a declarat că nu este sigură dacă funeraliile în sine vor decurge în mod pașnic sau dacă poliția va aresta participanții. Ea se află în afara Rusiei.

Mama lui Navalnîi, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, probabil că va participa la înmormântare. Dar nu este clar cine altcineva va avea voie să intre în biserică pentru slujbă, notează Reuters.

În perioada premergătoare înmormântării sale, aliații lui Navalnîi au acuzat autoritățile că le-au blocat planurile de a organiza funerarile opozantului rus și au declarat că persoane necunoscute au reușit chiar să le zădărnicească încercările de a închiria un dric pentru a-l transporta la propria înmormântare.

Kremlinul a declarat că nu are nimic de-a face cu aranjamentele funerare ale lui Navalnîi.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1822

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *