Netanyahu a oprit negocierile pentru armistiţiul din Gaza din cauza cererilor „iluzorii” ale Hamas

Israelul a trimis negociatori pentru discuţii privind armistiţiul la Cairo, aşa cum a cerut preşedintele american Joe Biden, dar aceştia nu s-au întors pentru continuarea lor deoarece cererile Hamas erau „iluzorii", a declarat sâmbătă premierul Benjamin Netanyahu, relatează Reuters. Benjamin Netanyahu în Gaza Foto: Avi Ohayon/Israel Gpo / Zuma Press / Profimedia Netanyahu a mai

Israelul a trimis negociatori pentru discuţii privind armistiţiul la Cairo, aşa cum a cerut preşedintele american Joe Biden, dar aceştia nu s-au întors pentru continuarea lor deoarece cererile Hamas erau „iluzorii”, a declarat sâmbătă premierul Benjamin Netanyahu, relatează Reuters.

Benjamin Netanyahu în GazaFoto: Avi Ohayon/Israel Gpo / Zuma Press / Profimedia

Netanyahu a mai spus că Israelul nu va ceda în faţa „dictaturilor internaţionale” în ceea ce priveşte un acord privind un stat palestinian, care, potrivit acestuia, poate fi obţinut doar prin negocieri directe, fără condiţii prealabile, conform News.ro.

Discuţiile mediate de Egipt şi Qatar pentru a încerca să se ajungă la o încetare a focului în Gaza şi să se asigure eliberarea a peste 100 de ostatici israelieni deţinuţi în teritoriul condus de Hamas nu au dat încă rezultate. O rundă de discuţii neconcludente la Cairo s-a încheiat marţi.

Întrebat sâmbătă, în timpul unei conferinţe de presă, de ce negociatorii israelieni nu s-au întors pentru alte discuţii, Netanyahu a spus: „Nu am obţinut nimic, cu excepţia unor cereri iluzorii din partea Hamas”.

Aceste cereri, a spus el, includ încheierea războiului şi lăsarea Hamas aşa cum este, eliberarea a „mii de criminali” din închisorile israeliene şi chiar cereri privind un loc sfânt din Ierusalim, cunoscut sub numele de Muntele Templului în iudaism şi Nobilul Sanctuar în islam.

El a declarat că reprezentanţii israelieni de la Cairo „au stat şi au ascultat şi nu a existat nicio schimbare. Am vrut să spun nici măcar un milimetru – dar nu a existat nici măcar un nanometru de schimbare”.

Netanyahu a declarat că nu există niciun motiv pentru ca aceştia să se întoarcă „până când nu vom vedea o schimbare”.

Protest la Tel Aviv

Adăugând presiune asupra lui Netanyahu pentru a ajunge la un acord cu Hamas, mii de israelieni s-au adunat în faţa cartierului general al armatei din Tel Aviv pentru a-i susţine pe ostaticii aflaţi încă în Gaza.

Aceştia au afişat fotografii şi pancarte care cereau eliberarea lor, inclusiv una pe care scria: „Timpul se scurge!”.

Atacul Hamas a ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ israelian. De asemenea, militanţii au capturat 253 de ostatici, deşi peste 100 dintre ei au fost eliberaţi în cadrul unui armistiţiu de scurtă durată în noiembrie.

Ofensiva aeriană şi terestră a Israelului a devastat de atunci o mare parte din Gaza, ucigând 28 775 de persoane, de asemenea, majoritatea civili, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene, şi forţând aproape toţi cei peste 2 milioane de locuitori să îşi părăsească locuinţele.

În ceea ce priveşte posibila „recunoaştere unilaterală” a unui stat palestinian, Netanyahu a declarat că nu poate exista un “premiu mai mare pentru terorism”.

„Israelul, sub conducerea mea, va continua să se opună cu fermitate recunoaşterii unilaterale a unui stat palestinian”, a spus el. „Se poate ajunge la un acord doar prin negocieri directe între părţi, fără condiţii prealabile”.

Şeful Hamas, Ismail Haniyeh, a acuzat Israelul pentru lipsa de progrese în obţinerea unui acord de încetare a focului în Gaza.

Haniyeh a declarat că Hamas nu va accepta nimic mai puţin decât o încetare completă a ostilităţilor, retragerea israeliană din Gaza şi „ridicarea asediului nedrept”, precum şi eliberarea prizonierilor palestinieni care execută pedepse lungi în închisorile israeliene.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1822

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *