Liderul PSD care se lăuda cu burgerii cu foiță de aur a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru trafic de influență. Decizia nu e definitivă

Avram Marius Gal, patronul unei firme din Cluj, care vindea burgeri cu foiţă de aur, a fost condamnat vineri de Tribunalul Bucureşti la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, într-un dosar în care este acuzat că, pe vremea când era consilier parlamentar, a promis unui om de afaceri că va interveni

Avram Marius Gal, patronul unei firme din Cluj, care vindea burgeri cu foiţă de aur, a fost condamnat vineri de Tribunalul Bucureşti la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, într-un dosar în care este acuzat că, pe vremea când era consilier parlamentar, a promis unui om de afaceri că va interveni ca o companie de stat să achiziţioneze echipamente de protecţie împotriva COVID-19 de la firma acestuia.

Lider PSD promovând hamburger cu foiță de aurFoto: Captura video

Instanţa a mai dispus menţinerea sechestrului asigurător dispus de DNA pe averea lui Avram Marius Gal, până la recuperarea sumei de 440.940 lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Avram Marius Gal s-a remarcat în spaţiul public după ce s-a lăudat că a vândut burgeri şi mici în foiţă de aur la preţuri astronomice.

Potrivit presei locale, Avram Marius Gal a trecut pe la mai multe partide, fiind pe rând membru al PSD, Partidului Popular Creştin-Democrat, al Partidului Liberal Democrat, Forţei Democrate, PNL, PC şi ALDE, după care a revenit în PSD.

El conducea filiala PSD Câmpia Turzii.

El a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2020, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Conform DNA, în perioada 16 – 23 martie 2020, Avram Marius Gal ar fi pretins bani, aproximativ 600.000 lei, de la reprezentantul unei firme private, lăsându-l să creadă că ar avea influenţă asupra funcţionarilor unei companii naţionale, iar în schimbul banilor ar putea să îi determine să îşi exercite atribuţiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecţie împotriva COVID-19 de la firma respectivă.

“Din banii pretinşi, reprezentând o treime din profitul pe care firma urma să îl obţină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecţie, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârşitul lunii mai 2020, inculpatul ar fi primit de la reprezentantul societăţii comerciale suma de 371.000 lei (printr-o firmă de publicitate şi o fundaţie care îi aparţinea, dar şi în numerar) şi bunuri în valoare de 69.940 lei. Cea mai mare parte a banilor primiţi de inculpat ar fi fost folosiţi exclusiv în scopuri personale, respectiv cazare hotel, achiziţionare autoturism de lux”, susţin anchetatorii.

DNA arată că Gal s-ar fi folosit de relaţiile profesionale şi interpersonale pe care le-a dezvoltat pe parcursul anilor din funcţiile publice deţinute, în scopul creării impresiei că poate influenţa decizii adoptate la nivelul anumitor instituţii publice.

Totodată, precizează procurorii, Avram Marius Gal ar fi încercat să creeze o aparenţă de legalitate a folosului primit, atât a banilor – prin disimularea primirii în contracte fictive de publicitate şi donaţie, cât şi a bunurilor primite – despre care a afirmat că urmau a fi plătite sau returnate. (Agerpres)

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *