Nava rusească scufundată de Armata Ucrainei: Cum a fost lichidat comandantul acesteia, la începutul invaziei, și legătura cu Siria și Armata lui Bashar Al-Assad

​Armata ucraineană spune că a distrus miercuri nava rusească de debarcare Cezar Kunikov, dar înaintea acesteia ucrainenii au scufundat o serie de alte vase de război ruseşti, ceea ce a forţat marina militară rusă să-şi mute flota în estul Mării Negre, scrie Le Monde. Ofițeri din marina rusă Foto: Lev Fedoseyev / TASS / Profimedia

​Armata ucraineană spune că a distrus miercuri nava rusească de debarcare Cezar Kunikov, dar înaintea acesteia ucrainenii au scufundat o serie de alte vase de război ruseşti, ceea ce a forţat marina militară rusă să-şi mute flota în estul Mării Negre, scrie Le Monde.

Ofițeri din marina rusăFoto: Lev Fedoseyev / TASS / Profimedia

Serviciile de informaţii ale armatei ucrainene au publicat miercuri o înregistrare video a atacului cu drone navale kamikaze lansat de „Grupul de informaţii al apărării ucrainene 13”. Vasul a fost lovit în zona babordului şi a început să se scufunde.

Nava a fost lovită în aceeași zi în care, acum 81 de ani, murea ofițerul sovietic al cărui nume îl poartă. Cezar Lvovici Kunikov (23 iunie 1909 – 14 februarie 1943) a fost ofițer în infanteria navală sovietică. El a fost comandant al unei operațiuni de debarcare prin care a fost cucerită plaja Malaya Zemnlya în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost rănit mortal atunci.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu pe această temă, dar a afirmat că a doborât şase drone ucrainene „deasupra apelor Mării Negre”.

Nava Cezar Kunikov și legătura cu Siria și Bashar Al-Assad

Nava, cu o lungime de 112 metri şi cu o greutate de 2.812 tone, aparţinea Brigăzii 197 de nave de debarcare a Flotei Mării Negre şi Diviziei 30 de nave de suprafaţă. Vasul a fost construit în 1986 la Gdansk, în Polonia.

În octombrie 2015, a fost trimisă în Siria cu o încărcătură de arme şi muniţii destinate armatei lui Bashar Al-Assad, scrie Le Monde, conform News.ro.

În aprilie 2022, comandantul său, Aleksandr Şirva, a murit după ce ar fi fost rănit într-un atac ucrainean, dar nu s-au aflat atunci prea multe detalii.

În august 2022, site-ul rusesc Mash a scris că Cezar Kunikov şi Novocerkassk – o altă navă de debarcare din clasa Ropucha – au fost scoase din uz din cauza lipsei de piese de schimb pentru reparaţii, ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei.

Frederik Van Lokeren, fost ofiţer belgian de marină, a documentat pe contul său de X pierderile ruseşti din Marea Neagră.

Ce nave a mai pierdut Rusia de la începutul invaziei

Înainte de distrugerea navei Cezar Kunikov, flota rusă a suferit o serie de atacuri ucrainene care au forţat marina rusă să se repoziţioneze în partea de est a Mării Negre.

De altfel, secretarul general al NATO a declarat miercuri că marina rusă a suferit „pierderi grele” în Marea Neagră, calificând acest lucru drept un „mare succes” pentru forțele ucrainene. „Ucrainenii au reușit să provoace pierderi grele marinei rusești în Marea Neagră”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă, fără să comenteze în mod special despre nava de război rusă Cesar Kunikov, pe care Kievul a afirmat miercuri că a distrus-o.

Ce nave a mai pierdut Armata lui Putin, de la invazia în Ucraina, în 24 februarie 2024:

  • La 24 martie 2022, nava Saratov a fost scufundată, în timp ce Novocerkassk şi Ţezar-Kunikov au fost avariate într-un atac cu rachete asupra Berdiansk.
  • La 13 aprilie 2022, crucişătorul Moskova a fost scufundat de două rachete Neptun.
  • La 17 iunie 2022, remorcherul Vassili Beh ar fi fost scufundat de două rachete Harpoon. În iunie 2023, un monument dedicat echipajului său a fost inaugurat la Sevastopol, dar Ministerul rus al Apărării nu a confirmat oficial pierderea acestei nave.
  • La 29 octombrie 2022, Ivan Golubeţ, un dragor de mine, a fost avariat de drone navale în Sevastopol.
  • La 4 august 2023, Olenegorsk Gorniak, o navă de debarcare, a fost avariată de drone navale.
  • La 13 septembrie 2023, Minsk, o navă de debarcare, şi Rostov-pe-Don, un submarin, au fost distruse de rachete Storm Shadow. Rusia a anunţat că va repara vasul Minsk.
  • La 4 noiembrie 2023, Askold, o fregată pentru rachete, a fost distrusă de rachete Storm Shadow.
  • La 26 decembrie 2023, Novocerkassk a fost distrusă de o lovitură cu rachetă în Feodossia.
  • La 31 ianuarie 2024, nava Ivanoveţ a fost scufundată de drone navale pe lacul Donuzlav.

Urmărește ultimele evoluții din a 721-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *