LIVE Război în Ucraina, ziua 722: Nou atac rusesc cu rachete în Kiev, Liov și alte orașe / Ucrainenii au lovit cu drone un depozit de petrol din Kursk / Occidentul va marca doi ani de război cu noi sancțiuni contra Rusiei

Rusia a lansat în primele ore ale zilei de joi noi atacuri cu rachete asupra Kievului și a altor orașe din Ucraina. Primarul capitalei, Vitali Klitschko, le-a cerut cetățenilor să rămână în adăposturi, au fost auzite mai multe explozii în Kiev, potrivit Reuters. Au fost auzite explozii și în Liov, un oraș mare aflat aproape

Rusia a lansat în primele ore ale zilei de joi noi atacuri cu rachete asupra Kievului și a altor orașe din Ucraina. Primarul capitalei, Vitali Klitschko, le-a cerut cetățenilor să rămână în adăposturi, au fost auzite mai multe explozii în Kiev, potrivit Reuters. Au fost auzite explozii și în Liov, un oraș mare aflat aproape de granița Ucrainei cu Polonia. Au fost anunțate alerte aeriene în toată Ucraina.

Poziție de artilerie ucraineană pe frontul din KreminaFoto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 722 – LIVE pe HotNews.ro:

08:41Purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, căpitanul Dmytro Pletenchuk, a declarat că doar 5 din cele 13 nave de debarcare ale Flotei Mării Negre (BSF) pe care Rusia le avea la începutul invaziei la scară largă au rămas „în serviciu” și că „patru nave sunt în reparații, patru sunt distruse, iar cinci sunt încă în serviciu”.

Atacurile ucrainene care avariază și scufundă navele de debarcare ale BSF reduc și mai mult capacitatea Rusiei de a desfășura operațiuni amfibii, dar Institutul pentru Studiul Războiului continuă să evalueze că este puțin probabil ca Rusia să desfășoare o operațiune de debarcare în Ucraina, deoarece infanteria navală rusă este desfășurată pe teritoriul Ucrainei, iar campania de lovituri ucrainene din vara și toamna anului 2023 a reușit să împingă BSF în partea de est a Mării Negre.

Ucrainenii au lovit cu drone un depozit de petrol din Kursk

08:25 Vicepreședintele american Kamala Harris și secretarul de stat Antony Blinken au o sarcină dificilă la Conferința anuală de securitate de la Munchen, care începe vineri: să-și reasigure aliații că Statele Unite rămân hotărâte să le susțină securitatea.

Harris și Blinken urmează să participe la reuniunea anuală de securitate la mai puțin de o săptămână după ce Trump, favorit la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale, a declarat că nu va apăra aliații NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare.

În ultimii ani, Biden a ales să nu participe la conferința anuală, dar Harris urmează să țină vineri un discurs important despre „importanța îndeplinirii rolului de lider global al SUA”, înainte de a se întâlni cu parlamentari americani, cu președintele ucrainean Volodimiyr Zelenski și cu cancelarul german Olaf Scholz. (Reuters)

08:03 Cel puțin o dronă ucraineană a lovit un depozit de petrol din regiunea rusă Kursk, declanșând un incendiu la instalațiile de acolo, a declarat joi guvernatorul local pe aplicația de mesagerie Telegram. Nu s-au înregistrat victime în urma atacului asupra depozitului, a afirmat guvernatorul Roman Starovoit.

Occidentul va marca doi ani de război cu noi sancțiuni contra Rusiei

07:54 VIDEO Cu fratele și tatăl luați prizonieri, iar soțul ucis de ruși, Hanna din Odesa vede un singur final al războiului: reîntregirea Ucrainei în granițele din 1991.

La 21 de ani, Hanna din Odesa înțelege mai bine ca oricine dramele războiului: tatăl și fratele au fost luați prizonieri de ruși pe Insula Șerpilor, chiar pe 24 februarie 2022. Soțul, militar și el, a fost omorât la Zaporojie, în august 2023. Femeia vorbește, într-un interviu video pentru HotNews.ro, despre speranța de a-și vedea acasă rudele aflate în mâinile rușilor.

07:37 SUA, UE și alți parteneri au discutat despre sancțiunile impuse Rusiei în cadrul unei reuniuni care a avut loc săptămâna aceasta la Bruxelles, înainte de împlinirea a doi ani de la începutul războiului, iar un oficial american de rang înalt a spus că Washingtonul și aliații săi sunt pregătiți să impună sancțiuni „ferme”.

„Mulți dintre noi sunt pregătiți să lanseze pachete aniversare destul de ferme”, a declarat oficialul pentru Reuters, dar a refuzat să ofere detalii. Noile sancțiuni ar urma să vină în contextul în care SUA și aliații săi caută să mențină presiunea asupra Rusiei, ajutorul militar american acordat Ucrainei fiind din ce în ce mai mult sub semnul întrebării.

Deși detaliile pachetelor de sancțiuni care să marcheze împlinirea a doi ani de la începutul invaziei nu au fost obiectivul principal al reuniunii de la Bruxelles, oficialul a declarat că SUA și partenerii săi au pregătite astfel de pachete.

Washingtonul și-a reiterat angajamentul de a aplica măsurile existente și de a coordona noi acțiuni în cadrul forumului coordonatorilor de sancțiuni cu reprezentanți din UE, Marea Britanie și Ucraina de la Bruxelles, a mai declarat oficialul.

Dacă va fi ales președinte, Trump îl va presa pe Zelenski să negocieze cu Putin

07:03UE impune sancțiuni asupra companiilor chineze care susțin industria de război a Rusiei: „O decizie fără precedent”.

O listă lungă de 91 de pagini care include o serie întreagă de companii chineze, care ar fi susținut și ar fi acordat sprijin economic Rusiei, angajate în conflictul împotriva Ucrainei, se află în mâinile statelor membre ale Uniunii Europene, care lansează acum ipoteza unor sancțiuni grave împotriva Chinei, pentru a stopa ajutoarele și sprijinul preponderent tehnologic pentru industria de război rusă.

06:58 Bloomberg: Trump se gândeşte să facă presiuni asupra lui Zelenski ca să facă pace cu Putin, dacă va fi ales.

Donald Trump ia în considerare să facă presiuni pentru ca Ucraina să negocieze încheierea războiului cu Rusia, dacă va reveni la putere anul viitor, potrivit unor persoane familiarizate cu acest subiect.

05:54 Vladimir Putin susține că a fost surprins de lipsa unor „întrebări tăioase” în interviul cu Tucker Carlson.

Preşedintele rus a declarat că îi este recunoscător prezentatorului de televiziune american de dreapta Tucker Carlson pentru interviul acordat săptămâna trecută, dar a fost surprins de lipsa unor „întrebări tăioase”.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

—————-

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *