Rusia a lansat în primele ore ale zilei de joi noi atacuri cu rachete asupra Kievului și a altor orașe din Ucraina. Primarul capitalei, Vitali Klitschko, le-a cerut cetățenilor să rămână în adăposturi, au fost auzite mai multe explozii în Kiev, potrivit Reuters. Au fost auzite explozii și în Liov, un oraș mare aflat aproape de granița Ucrainei cu Polonia. Au fost anunțate alerte aeriene în toată Ucraina.
Poziție de artilerie ucraineană pe frontul din KreminaFoto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia
Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 722 – LIVE pe HotNews.ro:
08:41Purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, căpitanul Dmytro Pletenchuk, a declarat că doar 5 din cele 13 nave de debarcare ale Flotei Mării Negre (BSF) pe care Rusia le avea la începutul invaziei la scară largă au rămas „în serviciu” și că „patru nave sunt în reparații, patru sunt distruse, iar cinci sunt încă în serviciu”.
Atacurile ucrainene care avariază și scufundă navele de debarcare ale BSF reduc și mai mult capacitatea Rusiei de a desfășura operațiuni amfibii, dar Institutul pentru Studiul Războiului continuă să evalueze că este puțin probabil ca Rusia să desfășoare o operațiune de debarcare în Ucraina, deoarece infanteria navală rusă este desfășurată pe teritoriul Ucrainei, iar campania de lovituri ucrainene din vara și toamna anului 2023 a reușit să împingă BSF în partea de est a Mării Negre.
Ucrainenii au lovit cu drone un depozit de petrol din Kursk
08:25 Vicepreședintele american Kamala Harris și secretarul de stat Antony Blinken au o sarcină dificilă la Conferința anuală de securitate de la Munchen, care începe vineri: să-și reasigure aliații că Statele Unite rămân hotărâte să le susțină securitatea.
Harris și Blinken urmează să participe la reuniunea anuală de securitate la mai puțin de o săptămână după ce Trump, favorit la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale, a declarat că nu va apăra aliații NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare.
În ultimii ani, Biden a ales să nu participe la conferința anuală, dar Harris urmează să țină vineri un discurs important despre „importanța îndeplinirii rolului de lider global al SUA”, înainte de a se întâlni cu parlamentari americani, cu președintele ucrainean Volodimiyr Zelenski și cu cancelarul german Olaf Scholz. (Reuters)
08:03 Cel puțin o dronă ucraineană a lovit un depozit de petrol din regiunea rusă Kursk, declanșând un incendiu la instalațiile de acolo, a declarat joi guvernatorul local pe aplicația de mesagerie Telegram. Nu s-au înregistrat victime în urma atacului asupra depozitului, a afirmat guvernatorul Roman Starovoit.
Russian media report that two drones attacked the Polyova oil depot in the Kursk region last night.
Three silos caught fire, one of which partially collapsed. pic.twitter.com/6prDzRtkUs
— NOELREPORTS uD83CuDDEAuD83CuDDFA uD83CuDDFAuD83CuDDE6 (@NOELreports) February 15, 2024
Occidentul va marca doi ani de război cu noi sancțiuni contra Rusiei
07:54 VIDEO Cu fratele și tatăl luați prizonieri, iar soțul ucis de ruși, Hanna din Odesa vede un singur final al războiului: reîntregirea Ucrainei în granițele din 1991.
La 21 de ani, Hanna din Odesa înțelege mai bine ca oricine dramele războiului: tatăl și fratele au fost luați prizonieri de ruși pe Insula Șerpilor, chiar pe 24 februarie 2022. Soțul, militar și el, a fost omorât la Zaporojie, în august 2023. Femeia vorbește, într-un interviu video pentru HotNews.ro, despre speranța de a-și vedea acasă rudele aflate în mâinile rușilor.
07:37 SUA, UE și alți parteneri au discutat despre sancțiunile impuse Rusiei în cadrul unei reuniuni care a avut loc săptămâna aceasta la Bruxelles, înainte de împlinirea a doi ani de la începutul războiului, iar un oficial american de rang înalt a spus că Washingtonul și aliații săi sunt pregătiți să impună sancțiuni „ferme”.
„Mulți dintre noi sunt pregătiți să lanseze pachete aniversare destul de ferme”, a declarat oficialul pentru Reuters, dar a refuzat să ofere detalii. Noile sancțiuni ar urma să vină în contextul în care SUA și aliații săi caută să mențină presiunea asupra Rusiei, ajutorul militar american acordat Ucrainei fiind din ce în ce mai mult sub semnul întrebării.
Deși detaliile pachetelor de sancțiuni care să marcheze împlinirea a doi ani de la începutul invaziei nu au fost obiectivul principal al reuniunii de la Bruxelles, oficialul a declarat că SUA și partenerii săi au pregătite astfel de pachete.
Washingtonul și-a reiterat angajamentul de a aplica măsurile existente și de a coordona noi acțiuni în cadrul forumului coordonatorilor de sancțiuni cu reprezentanți din UE, Marea Britanie și Ucraina de la Bruxelles, a mai declarat oficialul.
Dacă va fi ales președinte, Trump îl va presa pe Zelenski să negocieze cu Putin
07:03UE impune sancțiuni asupra companiilor chineze care susțin industria de război a Rusiei: „O decizie fără precedent”.
O listă lungă de 91 de pagini care include o serie întreagă de companii chineze, care ar fi susținut și ar fi acordat sprijin economic Rusiei, angajate în conflictul împotriva Ucrainei, se află în mâinile statelor membre ale Uniunii Europene, care lansează acum ipoteza unor sancțiuni grave împotriva Chinei, pentru a stopa ajutoarele și sprijinul preponderent tehnologic pentru industria de război rusă.
06:58 Bloomberg: Trump se gândeşte să facă presiuni asupra lui Zelenski ca să facă pace cu Putin, dacă va fi ales.
Donald Trump ia în considerare să facă presiuni pentru ca Ucraina să negocieze încheierea războiului cu Rusia, dacă va reveni la putere anul viitor, potrivit unor persoane familiarizate cu acest subiect.
05:54 Vladimir Putin susține că a fost surprins de lipsa unor „întrebări tăioase” în interviul cu Tucker Carlson.
Preşedintele rus a declarat că îi este recunoscător prezentatorului de televiziune american de dreapta Tucker Carlson pentru interviul acordat săptămâna trecută, dar a fost surprins de lipsa unor „întrebări tăioase”.
Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:
- Ucrainenii au lovit o mare navă rusească pe Marea Neagră. Dronele maritime ucrainene au lovit și avariat grav marea navă de debarcare rusă Cezar Kunikov în largul Peninsulei Crimeei. Directoratul Principal de Informații al Ucrainei a publicat o înregistrare video care arată cum nava rusească de desant Cezar Kunikov a fost scufundată în Marea Neagră.
- Un oficial SUA a anunțat o „amenințare gravă la adresa securității naționale” pusă pe seama Rusiei: „O putere militară destabilizatoare”. ABC News susține că avertismentul republicanilor cu privire la „amenințarea la adresa securității naționale” se referă la faptul că Rusia vrea să ducă o armă nucleară în spațiu. Nu este vorba de a ataca nuclear o țintă pe Pământ, ci mai degrabă de a o folosi eventual împotriva sateliților.
- Șeful NATO avertizează Europa: „Nu se poate baza doar pe ea însăşi pentru apărare. Aliații din afara UE sunt vitali”. 80% din cheltuielile de apărare ale NATO vin de la aliaţi NATO din afara UE”, a spus Stoltenberg.
- Vladimir Putin a declarat într-un interviu difuzat miercuri că îl preferă pe Joe Biden în locul lui Donald Trump, dar că este dispus să lucreze cu orice președinte american.
- Lavrov spune că Rusia este deschisă la negocieri, cu condiţia să păstreze teritoriile ucrainene ocupate: „Dar aceia care ne-au declarat război nu au nicio propunere semnificativă”.
- Rusia încearcă să ne convingă că victoria sa este inevitabilă, că Ucraina a pierdut deja, a spus ministrul francez al afacerilor externe, Stéphane Séjourné, avertizând lumea să nu se lase păcălită de afirmațiile Rusiei potrivit cărora aceasta ar fi preluat controlul în Ucraina.
- Vladimir Putin a promulgat miercuri legea care permite confiscarea bunurilor din Rusia ale persoanelor găsite vinovate de răspândirea de „informații false” despre forțele armate ale țării și „infracțiuni împotriva securității statului”.
- Justiția din Serbia îl lasă liber pe un fost oficial SBU. Acesta fugise din Ucraina cu „dube încărcate cu bani și bijuterii”. O curte de apel din orașul sârb Nis a anulat sentința de un an de închisoare a lui Andrii Naumov.
- Ucraina susţine că exporturile sale de produse agricole nu afectează pieţele europene. Exporturile ucrainene de produse agricole prin Europa de Est nu au afectat aceste pieţe, în pofida protestelor fermierilor, iar relansarea livrărilor via Marea Neagră ar trebui să ajute la calmarea temerilor lor, a declarat miercuri un oficial ucrainean.
- Generalul în retragere Ben Hodges, un fost comandant al trupelor americane din Europa, spune că animozitatea fostului președinte Donald Trump față de NATO nu are legătură cu faptul că unele din țările membre nu respectă angajamentul benevol de a cheltui 2% din PIB pe apărare.
—————-