Reacție dură a BOR: IPS Teodosie intră la judecata Sfântului Sinod pentru „acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”

​Insistența lui IPS Teodosie de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de Mitropolie primește un răspuns dur de la vârful Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Arhiepiscopul Teodosie Foto: Agerpres Invocând faptul că insistând cu înverșunare în demersul său, respins de altfel pentru prima dată în 2003, Teodosie încalcă „ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române”, Cancelaria Sfântului

​Insistența lui IPS Teodosie de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de Mitropolie primește un răspuns dur de la vârful Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Arhiepiscopul TeodosieFoto: Agerpres

Invocând faptul că insistând cu înverșunare în demersul său, respins de altfel pentru prima dată în 2003, Teodosie încalcă „ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române”, Cancelaria Sfântului Sinod anunță că „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”.

Potrivit sursei citate, solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist.

„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, precizează Cancelaria Sfântului Sinod, potrivit Agerpres.

Conform comunicatului „întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”.

„De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”, mai precizează sursa citată.

Miting pentru susținerea lui Teodosie

Sâmbătă, 10 februarie, urmează să aibă loc o manifestație de susținere a reactivării Mitropoliei Tomisului, unde este așteptat să participe și Teodosie.

Manifestația este organizată de Asociația Calea Neamului, o asociație cu sediul în Brașov, condusă de Mihai Tîrnoveanu, scrie dobrogealive.ro.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *