Atac cibernetic la Camera Deputaților. Hackerii au furat inclusiv datele personale ale lui Marcel Ciolacu, care au ajuns pe dark web, și au trimis o cerere de răscumpărare

Baza de date a Camerei Deputaților a fost spartă marți de hackeri, după o breșă de securitate, potrivit surselor HotNews.ro. Potrivit unor surse oficiale, hackerii - care ar fi obținut o serie de informații confidențiale - ar fi cerut o răscumpărare de peste 30.000 de euro echivalentul în Bitcoin pentru a șterge datele. Marcel Ciolacu

Baza de date a Camerei Deputaților a fost spartă marți de hackeri, după o breșă de securitate, potrivit surselor HotNews.ro. Potrivit unor surse oficiale, hackerii – care ar fi obținut o serie de informații confidențiale – ar fi cerut o răscumpărare de peste 30.000 de euro echivalentul în Bitcoin pentru a șterge datele.

Marcel Ciolacu, în Parlament Foto: Inquam Photos / George Calin

Secretariatul General al Camerei Deputaților a precizat că majoritatea datelor vizate sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public.

„A avut loc, într-adevăr, o breşă de securitate. În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor. Ca urmare a acestei situaţii, Departamentul specializat din Camera Deputaţilor redactează o plângere la DIICOT”, a anunţat oficial Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.

Datele personale ale lui Marcel Ciolacu, pe dark web

Potrivit surselor HotNews.ro, au fost accesate documente personale ale deputaților, mai exact cărțile de identitate ale acestora.

Printre parlamentarii cărora le-au fost accesate datele se numără și premierul Marcel Ciolacu.

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că datele liderului PSD au ajuns pe dark web sau piața neagră virtuală. Dark Net este o parte a internetului care poate fi accesată doar prin intermediul unor adrese web speciale și care nu este indexată de către motoarele de căutare. Acest lucru face mai dificil accesul pentru utilizatorii obișnuiți, care nu dispun de abilități tehnice avansate.

Conform unor surse oficiale, hackerii – care ar fi obținut o serie de informații confidențiale ale unor deputați – ar fi trimis pe e-mailul Camerei Deputaților o solicitare de răscumpărare. Sursele citate au declarat pentru HotNews.ro că hackerii ar fi cerut 0,8 bitcoin, adică peste 30.000 de euro, pentru a șterge datele.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat despre breşa de securitate produsă de la Camera Deputaţilor, iar în acest moment experţii colaborează cu alte autorităţi în domeniul cyber la investigarea incidentului, a comunicat instituția, pentru HotNews.ro:

„Directoratul a fost notificat în legătură cu breşa de securitate de la Camera Deputaţilor şi colaborează în acest moment cu alte autorităţi cu competenţe în domeniul securităţii cibernetice la investigarea incidentului. Pentru că vorbim despre o investigaţie care este în derulare, în acest moment nu putem oferi mai multe detalii care ar putea periclita investigaţia”.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *