LIVE Război în Ucraina, ziua 705: Armata Rusiei a mai pierdut aproape 1.100 de oameni într-o zi / Trupele Moscovei desfăşoară ofensive multiple / Zelenski cere mai multe sancțiuni împotriva Rusiei

Trupele ruse sunt în ofensivă în mai multe zone de pe linia frontului, în timp ce ambele tabere continuă bombardamentele în zonele de graniță. Armata ucraineană este în criză de muniții și răspunde la atacurile inamice cu lovituri cu drone asupra unor ținte strategice în adâncimea teritoriului rus. Soldați ucraineni pe linia frontului din Harkov

Trupele ruse sunt în ofensivă în mai multe zone de pe linia frontului, în timp ce ambele tabere continuă bombardamentele în zonele de graniță. Armata ucraineană este în criză de muniții și răspunde la atacurile inamice cu lovituri cu drone asupra unor ținte strategice în adâncimea teritoriului rus.

Soldați ucraineni pe linia frontului din HarkovFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 705 – LIVE pe HotNews.ro:

15:28 VIDEO „Au crezut că vor cuceri Kievul în 3 zile”: Armata ucraineană a publicat imagini cu o nouă coloană rusească „împotmolită” la nord de Avdiivka

15:08Un atac cu rachete ucrainene asupra orașului Donețk, controlat de Rusia, a ucis luni cel puțin trei civili, a declarat Alexei Kulemzin, primarul instalat de ruși, informează Reuters.

Imagini neverificate care au circulat pe rețelele de socializare arătau o mașină în flăcări și ceea ce păreau a fi două cadavre zăcând pe o stradă.

Reuters a precizat nu a putut verifica imediat afirmația lui Kulemzin.

13:23Armata ucraineană a declarat luni că încearcă să „lărgească” capul de pod de pe malul stâng al râului Nipru, ocupat de armata rusă în sudul țării, în pofida atacurilor intense ale inamicului, potrivit AFP.

Muzeu cu obiecte ucrainene furate, deschis în Rusia

13:06Un muzeu de obiecte ucrainene furate, inclusiv extinctoare şi plăcuţe de înmatriculare, a fost deschis în Rusia, conform News.ro

Acest lucru a fost anunţat de Petro Andriuşcenko, un consilier al primarului din Mariupol, pe Telegram, potrivit Ukrinform.

„Un muzeu al lucrurilor ucrainene furate a fost deschis în Nefteyugansk rusesc. Le-au furat pentru a arăta că şi noi suntem oameni, aproape la fel ca ruşii. Suprarealism pur în toate. Personal, am fost impresionat de stingătoarele de incendiu şi de plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor”, a declarat Andriuşcenko.

El a precizat că numărul de înmatriculare al maşinii care a devenit exponat în acest muzeu aparţine unei femei din Kramatorsk, Natalia Shabala.

„Nu se ştie dacă a fost luat de pe maşină sau a fost furat odată cu maşina. Nici soarta femeii nu este cunoscută, cel puţin pentru noi. Dar este acest detaliu. O plăcuţă de înmatriculare de maşină adevărată. A unei persoane reale. Este ceea ce subliniază inumanitatea a ceea ce fac ruşii la fiecare pas. În faţă. În timpul ocupaţiei. În spate”, a adăugat Andriuşcenko.

12:37 Alianța Nord-Atlantică ar avea la dispoziție trei ani ca să se pregătească pentru o posibilă ofensivă rusească în Europa, care ar viza atât infrastructura militară, cât și cea civilă, au au avertizat generali de rang înalt, potrivit The Times. Cea mai mare provocare în cadrul NATO este birocrația în ceea ce privește transferul de trupe și echipament între statele membre.

10:40Apărarea aeriană rusă a respins luni un atac cu dronă asupra rafinăriei de petrol Slavneft-YANOS din orașul Iaroslavl, la nord-est de Moscova, a declarat guvernatorul regional Mihail Evraev, transmite Reuters.

Oficialul rus a precizat că nu a avut loc niciun incendiu și nu au existat victime.

Tentativa de atac a urmat unei serii de raiduri similare cu drone asupra infrastructurii energetice rusești în ultimele săptămâni, dintre care unele au perturbat producția de combustibil.

10:19 Uniunea Europeană va amenința Ungaria cu sabotarea economiei sale dacă premierul ungar Viktor Orban va bloca asistența pentru Ucraina și la summitul liderilor blocului comunitar ce va avea loc săptămâna aceasta, arată un document confidențial obținut de Financial Times.

10:00Cel mai important negociator al Republicii Moldova în soluţionarea disputei de trei decenii cu enclava separatistă transnistreană pro-rusă a exclus duminică orice rol al Moscovei în găsirea unei soluţii atât timp cât este angajată în războiul din Ucraina, informează Reuters.

Ucraina a doborât opt drone în timpul nopții

09:15Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că o scădere a ajutorului furnizat ţării sale de către Statele Unite ar fi un semnal nepotrivit, în contextul în care un nou pachet de asistenţă pentru Ucraina este în prezent blocat în Congresul american, transmite AFP.

08:47 Ucraina susține că a ucis 383.180 de soldați ruși de la începutul războiului.

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, în ultima zi au fost eliminați 1.070 de militari ruși.

08:36Fregata Mareşal Şapoşnikov a Flotei Rusiei din Pacific a efectuat un exerciţiu antisubmarin în Marea Chinei de Sud, a anunţat luni Interfax, citând serviciul de presă al flotei.

După ce a detectat un submarin inamic simulat şi a confirmat coordonatele acestuia de la un echipaj de elicopter, nava de război a tras torpile şi încărcături de adâncime – arme de război antisubmarin, notează Reuters.

Un detaşament de nave de război ale flotei Rusiei din Pacific, inclusiv nava amiral a flotei, crucişătorul Varyag, şi fregata Mareşal Şapoşnikov, se află într-o „călătorie pe distanţe lungi”, care include regiunea Asia-Pacific, potrivit Interfax.

Agenţia de ştiri RIA a relatat că navele au părăsit portul Vladivostok, în extremul orient al Rusiei, la 22 ianuarie. (News.ro)

08:15 Ucraina a doborât opt drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia în noaptea de duminică spre luni, au anunțat Forțele Aeriene, transmite The Kyiv Independent.

Dronele au fost lansate de la Primorsko-Akhtarsk, în sudul Rusiei, în largul coastei Mării Azov. De asemenea, forțele ruse au folosit o rachetă balistică Iskander-M lansată din regiunea Voronej din Rusia și trei rachete antiaeriene S-300 lansate din interiorul teritoriilor ocupate temporar de Ucraina pentru a lovi regiunea Donețk.

Forțele rusești au vizat în principal regiunile Nkolaev, Dnipropetrovsk, Hmelnîțkîi și Rivne în ultimul atac.

07:20Apărarea aeriană rusă a distrus o dronă deasupra regiunii Briansk în noaptea de duminică spre luni, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

——————

Evenimentele de duminică privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *