Vicepreşedintele în exerciţiu al Taiwanului, Lai Ching-te, candidat la preşedinţie din partea Partidului Democrat Progresist (DPP), a câştigat sâmbătă alegerile prezidenţiale, obţinând 40,2% din voturi, potrivit rezultatelor anunţate după numărarea sufragiilor în 98% din secţiile de votare, transmite France Presse.
Lai Ching-teFoto: Yasuyoshi Chiba / AFP / Profimedia Images
Principalul său adversar, Hou Yu-ih, în vârstă de 66 de ani, candidat din partea Kuomintang (KMT), care pledează pentru legături mai strânse cu Beijingul, a obţinut 33,4% din voturi, potrivit acestei numărători a Comisiei Electorale Centrale, relatează Agerpres.
Mai devreme în cursul serii, el şi-a recunoscut înfrângerea în faţa susţinătorilor săi: „Respect decizia finală a poporului taiwanez” şi „Îi felicit pe Lai Ching-te şi Hsiao Bi-khim (cu care a făcut echipă) pentru alegerea lor şi sper că nu vor dezamăgi aşteptările poporului taiwanez”.
Lai Ching-te, în vârstă de 64 de ani, a fost descris de Beijing ca fiind un „pericol grav”, deoarece partidul său susţine că insula este de facto independentă. China, care consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale, a făcut apel la alegători să facă „alegerea corectă”, armata sa promiţând să „zdrobească” orice dorinţă de „independenţă”.
Cel de-al treilea candidat, Ko Wen-je, în vârstă de 64 de ani, din partea micului Partid Popular din Taiwan (TPP) şi care se prezintă ca fiind anti-sistem, s-a clasat pe locul al treilea cu 26,4%. Şi el şi-a recunoscut înfrângerea.
Rezultate parţiale: Lai Ching-te, în frunte
La începutul serii, vicepreşedintele în exerciţiu, Lai Ching-te, de la Partidul Democrat Progresist (DPP), era creditat cu 41,6% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale care acopereau peste 60% din secţiile de votare.
Principalul său adversar, Hou Yu-ih, candidat al formaţiunii Kuomintang (KMT), care pledează pentru apropierea de Beijing, a obţinut 33,2% din voturi, iar al treilea candidat, Ko Wen-je, de la micul Partid Popular din Taiwan (TPP) şi care se prezintă drept anti-establishment, s-a clasat pe locul al treilea cu 25,3%, a scris Agerpres.
Taiwanezii au votat de asemenea pentru reînnoirea celor 113 locuri din Parlament, unde DPP ar putea pierde majoritatea.
În cele aproximativ 18.000 de secţii de votare, fiecare buletin de vot a fost ţinut sus şi citit cu voce tare de către persoanele responsabile de numărare – un proces deschis publicului – înainte de a fi înregistrat.
Scrutinul s-a încheiat la ora 16:00 (10:00 în România) în acest teritoriu cu 23 de milioane de locuitori situat la 180 de kilometri de coasta chineză şi considerat un model de democraţie în Asia.
China a promis „să zdrobească” orice dorinţă de „independenţă”
Toată săptămâna, Beijingul şi-a crescut presiunea diplomatică şi militară. Joi, cinci baloane chineze au traversat linia mediană care separă insula autonomă de China, potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, care a observat şi zece avioane şi şase nave de război.
Sâmbătă, jurnalişti ai AFP au observat un avion de luptă chinez deasupra oraşului Pingtan, cel mai apropiat de Taiwan.
Iar pe reţeaua de socializare chineză Weibo, hashtag-ul „Election in Taiwan” a fost blocat dimineaţa.
Beijingul a chemat electoratul din insulă să facă „alegerea corectă” şi armata chineză a promis „să zdrobească” orice dorinţă de „independenţă”, notează AFP.
Statutul Taiwanului este unul dintre cele mai explozive subiecte a rivalităţii dintre China şi Statele Unite, principalul susţinător militar al teritoriului, şi Washingtonul intenţionează să trimită o „delegaţie informală” în insulă după vot.
Vineri, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken s-a întâlnit la Washington cu Liu Jianchao, şeful diviziei internaţionale a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.
El i-a reamintit importanţa „menţinerii păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan”.