Cazul Lloyd Austin se complică şi mai mult. Casa Albă spune că Biden a aflat abia marţi că șeful Pentagonului are cancer, deşi vorbiseră la telefon: „Nimeni nu a știut”

Preşedintele american Joe Biden nu a ştiut până marţi că secretarul său pentru apărare, Lloyd Austin, are cancer de prostată, a transmis Casa Albă la câteva minute după ce boala şefului Pentagonului a fost dezvăluită publicului larg, la fel şi o infecţie pentru care a fost tratat şi care, de asemenea, a fost ţinută sub

Preşedintele american Joe Biden nu a ştiut până marţi că secretarul său pentru apărare, Lloyd Austin, are cancer de prostată, a transmis Casa Albă la câteva minute după ce boala şefului Pentagonului a fost dezvăluită publicului larg, la fel şi o infecţie pentru care a fost tratat şi care, de asemenea, a fost ţinută sub tăcere, scrie Reuters.

Presedintele Joe Biden alaturi de Lloyd Austin, seful Pentagonului (in dreapta sa), si secretarul sau de stat Antony BlinkenFoto: Ting Shen-Pool via CNP / The Mega Agency / Profimedia

Lloyd Austin, în vârstă de 70 de ani, a fost spitalizat din 1 ianuarie la Centrul medical militar naţional Walter Reed – un fapt pe care Pentagonul l-a ascuns publicului, Casei Albe şi Congresului timp de câteva zile, săptămâna trecută, declanşând o reacţie politică majoră.

„Nimeni de la Casa Albă nu a ştiut”

Nici Kathleen Hicks, adjuncta lui Austin, nu ar fi știut, nici măcar după ce, aflată în vacanţă în Puerto Rico, în 2 ianuarie i s-a spus să preia o parte din atribuțiile șefului Pentagonului.

„El (preşedintele Biden – n.r.) nu a fost informat până joia trecută (4 ianuarie) că secretarul Austin se află în spital. Nu a fost informat până în această dimineaţă (marţi) că principala cauză a acestei spitalizări a fost cancerul de prostată. Nimeni de la Casa Albă nu a ştiut până în această dimineaţă că secretarul Austin avea cancer de prostată, iar preşedintele a fost informat imediat după aceea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Austin şi Biden au vorbit sâmbătă şi nu este clar de ce Biden nu a aflat până marţi despre cancerul de prostată al lui Austin.

Anchetă oficială lansată în Congres

Republicanii consideră incidentul de comunicare drept o dovadă a neglijenţei în serviciu a lui Austin, general în retragere cu patru stele care a condus forţele americane din Irak şi care este primul secretar al apărării de culoare din America.

Republicanul care conduce Comisia pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanţilor a lansat o anchetă oficială.

„Cu războaie în Ucraina şi Israel, este în mod evident inacceptabilă ideea că Casa Albă şi chiar propriul dvs. adjunct nu au înţeles natura stării dumneavoastră”, a scris marţi reprezentantul Mike Rogers într-o scrisoare adresată lui Austin.

Șeful Pentagonului, luat cu salvarea

În 1 ianuarie, Lloyd Austin a fost dus cu ambulanţa la spitalul Walter Reed după ce a suferit complicaţii în urma tratamentului împotriva cancerului de prostată pe care l-a făcut în 22 decembrie, acuzând greaţă şi dureri abdominale, de şold şi de picior severe.

După ce a fost diagnosticat cu o infecţie a tractului urinar, Austin a fost mutat în 2 ianuarie la o unitate de terapie intensivă.

„O evaluare suplimentară a relevat acumulări de lichid abdominal care afectau funcţia intestinului său subţire. Acest lucru a dus la refluxul conţinutului său intestinal, care a fost tratat prin plasarea unui tub prin nas pentru a-i drena stomacul”, a precizat spitalul militar.

Tratamentul împotriva cancerului de prostată la care a fost supus Austin în 22 decembrie a necesitat ca acesta să fie supus unei anestezii generale, dar şi-a păstrat cunoştinţa în timpul ultimei sale internări, potrivit unui comunicat al Walter Reed.

Cancerul a fost descoperit la începutul lunii decembrie, iar în 22 decembrie şeful Pentagonului a fost supus unei „proceduri chirurgicale minim invazive”, numită prostatectomie, pentru a trata cancerul.

„A fost sub anestezie generală în timpul acestei proceduri. Secretarul Austin s-a recuperat fără probleme în urma operaţiei şi s-a întors acasă în dimineaţa următoare. Cancerul său de prostată a fost detectat la timp, iar prognosticul său este excelent”, se arată în comunicatul spitalului.

Walter Reed a oferit o perspectivă optimistă pentru Austin, dar a avertizat că recuperarea sa ar putea dura ceva timp. „Infecţia a dispărut. El continuă să facă progrese şi anticipăm o recuperare completă, deşi acesta poate fi un proces lent”, se arată în comunicatul spitalului publicat de Pentagon.

Declaraţia de la Walter Reed a fost semnată de Dr. John Maddox, director medical de traumatologie, şi de Dr. Gregory Chesnut, director al Centrului de Cercetare a Bolilor de Prostată din cadrul Centrului de Cancer Murtha de la Walter Reed.

Austin rămâne internat la Walter Reed.

„Secretarul continuă să rămână concentrat pe recuperare, dar, mai ales, pe îndeplinirea îndatoririlor sale de secretar al apărării şi pe apărarea naţiunii”, a declarat generalul-maior al Forţelor Aeriene Patrick Ryder, în cadrul unei conferinţe de presă.

Austin, care are 70 de ani, se află imediat după Biden în ierarhia lanţului de comandă al armatei americane, iar îndatoririle sale îi impun să fie disponibil în orice moment pentru a răspunde la orice criză de securitate naţională. Acest lucru înseamnă că trebuie să fie întotdeauna pregătit să intre în comunicaţii securizate cu alţi oficiali, în cazul unui atac nuclear, lucru care ar fi dificil de pe un pat de terapie intensivă.

Administrația Biden, pusă în dificultate

Administraţia lui Biden s-a străduit să calmeze furia politică izbucnită în urma dezvăluirilor potrivit cărora preşedintele, care candidează pentru realegere, nu a ştiut de spitalizarea secretarului apărării între 1 ianuarie şi 4 ianuarie.

Pentagonul a declarat iniţial că tratamentul din decembrie al lui Austin a fost pentru o procedură medicală electivă. Nu era clar cum ar putea fi considerat electiv o operaţie pentru cancer de prostată, notează Reuters.

Unii republicani proeminenţi, inclusiv Donald Trump, au cerut ca Austin să fie demis din funcţie. Dar Pentagonul a declarat că generalul cu patru stele în retragere nu are planuri de demisie, iar Casa Albă a declarat că Biden nu are intenția să îl demită.

Modul în care Departamentul Apărării a gestionat spitalizarea lui Austin contrastează cu modul în care Departamentul de Stat a gestionat operaţia la prostată a secretarului de stat de atunci Colin Powell, la 15 decembrie 2003.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la acea vreme a emis o declaraţie în cursul dimineţii prin care făcea public faptul că Powell, general cu patru stele în retragere şi fost preşedinte al Statului Major Întrunit, se afla în operaţie la Walter Reed şi urma să rămână acolo timp de câteva zile. De asemenea, aceasta a dezvăluit că Powell va avea un program redus în timp ce se va recupera după operaţie. Purtătorul de cuvânt al Departamentului la acea vreme, Richard Boucher, a oferit apoi detalii despre operaţia lui Powell în cadrul briefingului său zilnic de presă.

Patrick Ryder a promis că Pentagonul va comunica mai bine, în timp ce Casa Albă a recunoscut daunele aduse credibilităţii.

„Cred că cei de la Pentagon au fost foarte, foarte sinceri cu ei înşişi în privinţa provocării aduse credibilităţii prin ceea ce s-a întâmplat aici şi prin cât de greu a fost să fie complet transparenţi cu poporul american”, a spus Kirby. (Sursa: News.ro)

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1822

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *