Cine este Gabriel Attal, primul premier francez care se declară homosexual: Este într-o relație cu europarlamentarul care conduce Renew / Tată evreu de origine tunisiană, mamă creștin-ortodoxă

Președintele Emmanuel Macron l-a numit marți pe ministrul Educației, Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, în funcția de premier al Franței. Iată cinci lucruri pe care ar trebui să le știți despre Attal, scrie agenția Reuters: Gabriel Attal, pus de Emmanuel Macron drept noul șef al guvernului francez Foto: Xose Bouzas / AFP

Președintele Emmanuel Macron l-a numit marți pe ministrul Educației, Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, în funcția de premier al Franței. Iată cinci lucruri pe care ar trebui să le știți despre Attal, scrie agenția Reuters:

Gabriel Attal, pus de Emmanuel Macron drept noul șef al guvernului francezFoto: Xose Bouzas / AFP / Profimedia

  • La 34 de ani, Gabriel Attal este cel mai tânăr premier din istoria Franței, un record deținut anterior de stânga Laurent Fabius, care avea 37 de ani când a fost numit șef al Guvernului de Francois Mitterrand în 1984.
  • Attal este primul premier francez care se declară deschis homosexual. Informația a fost dezvăluită în spațiul public de un fost coleg de școală în anul 2018, când Attal a fost numit secretar de stat în timpul primului mandat al lui Macron. Attal avea atunci o relație cu Stephane Sejourne, fost consilier politic al lui Macron. Attal este și acum într-un parteneriat civil cu Sejourne (38 de ani), europarlamentar care conduce grupul Renew Europe din 2021.
  • Attal s-a înscris în Partidul Socialist când avea 17 ani. A devenit un nume cunoscut în politica franceză după ce a fost numit purtător de cuvânt al guvernului în timpul pandemiei. Ulterior, va fi numit secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanțe și apoi ministru al Educației în 2023, făcându-și un nume ca fiind unul dintre cei mai inteligenți miniștri ai cabinetului Macron și un bun comunicator.
  • Prima măsură luată de Attal după numirea sa ca ministru al educației anul trecut a fost interzicerea îmbrăcămintei musulmane abaya în școlile de stat, ceea ce i-a adus o creștere a popularității în rândul multor alegători conservatori, în ciuda faptului că provine din zona de stânga.
  • Attal a participat recent la o populară emisiune TV pentru a povesti cum a fost hărțuit în școala generală de un fost coleg de clasă, despre care a spus că l-a umilit pe un blog creat pentru a evalua fizicul colegilor de clasă.

Cine este Gabriel Attal, noul premier al Franței

Gabriel Attal a făcut parte dintre primii socialiști care l-au urmat pe Emmanuel Macron, în 2016, în momentul formării partidului „En marche”, trambulina către Elysée a președintelui Franței, notează și RFI România.

De altfel, Gabriel Attal a fost purtătorul de cuvânt al acestei formațiuni, în 2018. El și-a început cariera ca secretar de stat la Ministerul Educației naționale (2018-2020), a fost purtător de cuvânt al Guvernului (iulie 2020 – mai 2022), ministru al Conturilor Publice (mai 2022-iulie 2023) și ministru al Educației, din iulie 2023.

Născut în regiunea Paris, tatăl său a fost avocat și producător din cinema, de origine evreiască tunisiană iar mama lui Gabriel Attal este creștin ortodoxă, cu rădăcini franceze și greco-ruse.

Faptul că a fost atașat de tatăl său o demonstrează biroul masiv din lemn, care i-a aparținut tatălui său, decedat în 2015, și pe care Gabriel Attal l-a instalat și îl utiliza la Ministerul Educației, după cum scriu jurnalișiti L’Obs.

Ca ministru al Educației, a reușit să impună mai multe reforme: în numele laicității, a interzis elevilor musulmani să poarte îmbrăcăminte tradițională la școală. El s-a declarat pregătit să experimenteze portul uniformei în școli.

Gabriel Attal a spus că initial a fost atras de modelul politic al lui Ségolène Royal, apoi de cel al lui Dominique Strauss Kahn – socialistul căzut în dizgrație în urma unui scandal sexual și arestat în 2012 la New York- dar, în cele din urmă a ales macronismul căci „tatăl meu a fost mai degrabă de stânga iar mama mai apropiată de dreapta”.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *