Tensiuni majore între Coreea de Sud și Coreea de Nord. Seulul a evacuat două insule după ce Phenianul a lansat tiruri de artilerie în apropiere

Coreea de Nord a lansat peste 200 de focuri de artilerie în mare, vineri, în apropierea unei disputate graniţe maritime cu Coreea de Sud, a declarat un oficial militar, iar locuitorii a două insule sud-coreene au primit ordine de evacuare din cauza unei „situaţii” necunoscute, relatează Reuters. Liderul nord-coreean Kim Jong Un, centru, împreună cu

Coreea de Nord a lansat peste 200 de focuri de artilerie în mare, vineri, în apropierea unei disputate graniţe maritime cu Coreea de Sud, a declarat un oficial militar, iar locuitorii a două insule sud-coreene au primit ordine de evacuare din cauza unei „situaţii” necunoscute, relatează Reuters.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un, centru, împreună cu fiica sa, în extrema dreaptă, vizitează o fabrică care produce transportoare-lansatoare în Coreea de NordFoto: KCNA via KNS / AP / Profimedia

Ministerul Apărării nu a confirmat dacă ordinul a fost emis din cauza tirurilor de artilerie ale Coreei de Nord sau a exerciţiilor de răspuns ale Coreei de Sud, scrie News.ro.

Totuşi, un mesaj text trimis locuitorilor şi confirmat de un oficial de pe insule a făcut referire la „focuri navale” care ar urma să fie desfăşurate de trupele sud-coreene de la ora 3 p.m. (06.00 GMT), vineri.

Un oficial de pe insula Yeonpyeong, care se află la sud de disputata graniţă maritimă Northern Limit Line (NLL), a afirmat că evacuarea a fost ordonată la solicitarea armatei sud-coreene.

Tragerile efectuate de Coreea de Nord nu au provocat pagube civile sau militare în Sud, a anunţat armata sud-coreeană, într-un briefing de presă.

„Acesta este un act de provocare care escaladeză tensiunile şi ameninţă pacea în peninsula coreeană”, a afirmat un purtător de cuvânt al Statului Major sud-coreean.

De asemenea, locuitorii din insula Baengnyeong, aflată mult la vest de Yeonpyeong şi tot în apropierea graniţei maritime, au primit ordin de evacuare, a afirmat un oficial din satul de acolo.

Armata din Coreea de Sud le-a spus celor din sat că se trage pe mare de către armata sud-coreeană după o „situaţie” în apropierea graniţei, a afirmat oficialul. Însă nu este clar dacă este vorba despre un exerciţiu sau există vreo altă cauză.

În 2010, artileria nord-coreeană a tras o mulţime de focuri spre insula Yeonpyeong, omorând patru oameni, inclusiv doi civili, într-unul din cele mai grave atacuri asupra vecinului său, de la finalul războiului coreean, în 1953.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1254

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *