A fost identificată cea de-a opta victimă a incendiului de la Ferma Dacilor: Un copil de 11 ani – presă

Criminaliștii au identificat și ultima victimă a incendiului de la Ferma Dacilor , fiind vorba de un copil de 11 ani, Petre Ene, care a murit alături de fratele său de 16 ani, Luca, și tatăl lor, Lucian, relatează Observator News , citând surse. Ferma Dacilor după incendiu Foto: ISU Prahova via Agerpres HotNews a

Criminaliștii au identificat și ultima victimă a incendiului de la Ferma Dacilor, fiind vorba de un copil de 11 ani, Petre Ene, care a murit alături de fratele său de 16 ani, Luca, și tatăl lor, Lucian, relatează Observator News, citând surse.

Ferma Dacilor după incendiuFoto: ISU Prahova via Agerpres

HotNews a relatat pe 26 decembrie că una dintre victime ar fi Luca Ene, jucător legitimat la grupa Under 17 a Clubului Sportiv al Armatei.

Steaua scria atunci că un frate al lui Luca, Matei, şi el legitimat la CSA, era internat în spital împreună cu mama lor, în timp ce „Luca, tatăl său şi fratele cel mic, Petru, se află pe lista persoanelor dispărute”.

Astfel, lista completă a victimelor: Ene Petru, Ene Luca, Dinicu Victor (toţi trei minori), Lucian Ene, Gavrilă Anca, Marinescu Adrian, Băiceanu Vlad, Andrei Niţescu, potrivit Observator.

Procurorii prahoveni au încheiat cercetarea la faţa locului în urma incendiului care a mistuit Ferma Dacilor pe 29 decembrie, spunând că cea de a opta victimă nu a fost găsită, însă au fost identificate fragmente de os care au fost trimise la laborator pentru expertiză.

Victimele au fost identificate pe baza probelor ADN.

Procurorii care instrumentează cazul au susținut că pensiunea a funcționat prin încălcarea sistematică a legii.

Șansele ca victimele incendiului de la „Ferma Dacilor” să se poată salva au fost aproape inexistente, date fiind numeroasele probleme pe care le avea pensiunea, care era racordată la rețeaua de alimentare cu energie electrică de la o pompă cu apă a unei persoane fizice, având o putere de 8.00 Kw, insuficientă pentru susținerea unei pensiuni, arată procurorii în documentul cu propunerea de arestare.

Instalațiile de electricitate ale Fermei Dacilor erau subdimensionate

Instalațiile de electricitate ale Fermei Dacilor erau atât de subdimensionate, încât era nevoie de construirea unui post nou de transformare pentru acoperirea întregului necesar de consum, se arată într-un răspuns al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) la solicitarea HotNews.ro.

ANRE spune că a primit reclamații de la reprezentanții pensiunii, în luna mai, cu privire la existența unor fluctuații de tensiune în rețea și a cerut distribuitorului de energie din zonă, DEER (fosta Electrica Distribuție) să verifice situația.

DEER a descoperit că, de fapt, pensiunea se alimenta de la un punct de consum aflat la 650 de metri depărtare, care avea aviz pentru o pompă de apă și certificat de racordare pentru o casă de locuit cu panouri fotovoltaice, când de fapt avea nevoie de un întreg post de transformare pentru a-și acoperi consumul.

Ferma Dacilor se alimenta printr-un cablu de 650 de metri

În răspunsul către HotNews.ro, ANRE precizează că a primit o reclamație, în luna mai 2023, din partea Alinei Florentina Cealâcu, formulată în numele societății Ferma Dacilor Production, prin care se reclamau inconveniențe provocate de nivelul de tensiune scăzut la locul de consum din comuna Gura Vadului, localitatea Tohani, strada Principală nr. 76B.

ANRE a cerut distribuitorului din acea zonă, DEER, să ia de urgență măsurile necesare în vederea asigurării calității energiei electrice distribuite la acel loc de consum și să monitorizeze curba de tensiune timp de cel puțin șapte zile, apoi să transmită ANRE și reclamantei rezultatele monitorizării.

În data de 28 iunie, DEER a comunicat ANRE și reclamantei că alimentarea cu energie la acel loc de consum se realizează printr-un branșament trifazat, racordat la rețeaua electrică de joasă tensiune conform unui aviz tehnic de racordare emis în 2014 pentru obiectivul „pompă apă”, racordat la postul de transformare Tohan Sat, puterea aprobată fiind de 8 kW.

DEER a precizat că, în 29 mai 2023, a emis un certificat de racordare pentru obiectivul „locuință plus centrală electrică fotovoltaică”, puterea fiind tot de 8 kW. Deși în certificatul de racordare se preciza că nu este permisă racordarea altor utilizatori, ferma se alimenta de aici printr-o instalație cu o lungime de 650 de metri.

Mai departe, DEER a arătat că ferma depusese o cerere de racordare la rețea în anul 2022 pentru un loc de consum nou, respectiv pensiune agroturistică, însă pentru acoperirea necesarului de consum era nevoie de realizarea unui post de transformare nou.

Cornel Dinicu, arestat preventiv

Miercuri seară, magistraţii Judecătoriei Ploieşti au admis propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii Parchetului Tribunalului Prahova pe numele controversatului om de afaceri Cornel Dinicu, cel care a înființat şi care administra, de fapt, complexul turistic Ferma Dacilor din Tohani.

Administratorii din documente ai pensiunii, Adrian Vitomir Ristin şi Adelina Elena Ilie, au primit mandate de arestare la domiciliu. Toți trei sunt acuzaţi de infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Omul de afaceri Cornel Dinicu, care a înființat și conducea complexul turistic Ferma Dacilor, și cei doi administratori din acte au contestat mandatele de arestare.

Alte trei persoane sunt urmărite penal în acest dosar pentru infracţiuni de fals intelectual şi abuz în serviciu în formă continuată. Este vorba despre fostul primar al comunei Gura Vadului Constantin Lungu, actualul primar, Nicolae Marius Sora, şi o funcţionară de la serviciul de urbanism din Primăria Gura Vadului. După audierile care au avut loc marţi seară, cei trei au plecat fără a se fi luat vreo măsură preventivă în ceea ce îi priveşte. Aceştia sunt acuzaţi că, în condiţiile în care construcţiile din componenţa Fermei Dacilor au fost ridicate, în perioada anilor 2013-2014, fără autorizaţie de construcţie, în anul 2020 au emis un certificat de atestare a edificării/ extinderii construcţiei, „atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului”.

Parchetul Tribunalului Prahova propusese arestarea preventivă a celor trei, arătând că pensiunea nu a respectat nicio regulă de siguranță.

Declarațiile făcute de Cornel Dinicu în fața instanței

În fața instanței, Cornel Dinicu a susținut că este exclusă producerea incendiului în condițiile imputate de Parchet, spunând că vrea să afle cu exactitate ce s-a întâmplat acolo, conform Antena 3.

El a mai spus în instanță că trece printr-o dramă, mai ales că în incendiu a murit și fiul său de 11 ani.

„Este plata în avans și o pedeapsă în avans pentru multe vieți și sunt interesat să elucidez acest mister atâta timp cât știu că am depus toate diligențele în așa fel încât să asigur orice condiție de securitate chiar în plus față de cele cerute de ISU”, a susținut omul de afaceri.

Nu sunt indicii că focul ar fi fost pus intenționat la Ferma Dacilor

Cornel Dinicu a susținut că focul a fost pus intenționat, iar procurorii Parchetului Tribunalului Prahova spun, într-un comunicat transmis miercuri, că nu exlud nicio ipoteză, dar că nu există indicii că focul a fost pus de o mână criminală:

  • „Ancheta penală aflată în desfășurare nu exclude niciuna dintre împrejurările care ar fi putut constitui baza izbucnirii incendiului (cauza probabilă a incendiului), în acest sens fiind efectuate acte de urmărire penală care să lămurească împrejurările concrete ce au condus la inițierea procesului de ardere.
  • Cu toate acestea, materialul probator administrat până în prezent nu a relevat indicii care să confirme ipoteza incendiului de tip arson (incendiere provocată ca urmare a unei acțiuni umane intenționate), cercetările ce urmează a fi efectuate în cauză având rolul de a stabili până la gradul de certitudine inclusiv cauza probabilă a incendiului”.

Fără avize timp de un deceniu

Cornel Dinicu, patronul pensiunii Ferma Dacilor din localitatea Tohani, a scris pe Facebook o “spovedanie publică”, în care vorbeşte de viaţa sa, despre familie, de încercările în afaceri şi reiterează că focul a fost pus de “o mână criminală”, aşteptându-se să fie arestat după înmormântarea fiului său decedat în incendiu.

Amintim că șapte oameni – trei copii și patru adulți – au murit în incendiul care a cuprins marți pensiunea din satul Tohani, județul Prahova, în timp ce o a opta victimă este căutată în continuare. Pensiunea a functionat timp de un deceniu fără autorizații de construcție, de securitate de incendiu și de funcționare ca unitate de cazare.

Complexul turistic Ferma Dacilor a funcționat timp de un deceniu fără avizele necesare. Conform site-ului oficial al complexului turistic de la Tohani, bazele afacerii au fost puse în 2013, lucru confirmat și de Cornel Dinicu, antreprenorul care se prezintă ca proprietarul afacerii, chiar dacă nu apare în actele firmei care controlează pensiunea.

Conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență a prezentat, vineri, primele concluzii în urma controlului făcut după tragedia de la Ferma Dacilor, control care a scos la iveală nereguli grave la ISU Prahova.

Centrala de alarmare în caz de incendiu de la Ferma Dacilor nu era funcțională, iar la controlul făcut de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova în 2019 pensiunea ar fi trebuit închisă, a declarat vineri secretarul de stat Raed Arafat. O altă concluzie a controlului este că prim-adjunctul șefului ISU Prahova, care a controlat pensiunea deși nu avea atribuții, modifica planurile de control în funcție de propriile interese.

Conform adjunctului șefului IGSU, Benone Duduc, fostul prim-adjunct al ISU Prahova a avut un comportament abuziv, făcea presiuni asupra inspectorilor în privința controalelor pe care ar fi trebuit să le facă, modifica planurile de control și stabilea în funcție de interese sancțiunile care să fie aplicate. De asemenea, fostul prim-adjunct al ISU Prahova a făcut parte din echipa care a făcut ultimul control la Ferma Dacilor, în vara lui 2019, deși nu avea atribuții, el fiind și cel care a stabilit să fie aplicată doar o sancțiune, cu toate că s-a descoperit lipsa autorizațiilor.„Având în vedere gravitatea acestor fapte, am convenit și vom dispune transmiterea raportului, după finalizare, către organele de cercetare penală”, a spus șeful IGSU.

Departamentul pentru situații de urgență l-a demis din funcție pe șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova și a anunțat că va sesiza Parchetul cu privire la activitatea de control pe care inspectorii de prevenire au desfășurat-o în anul 2019.

Șeful ISU Prahova, colonel Nicolae Tudoroiu, a cerut eliberarea din funcție „pentru a nu exista suspiciuni în ceea ce privește ancheta” declanșată la această instituție. El era la conducerea Inspectoratului pentru situații de urgență din mai 2023.

CITEȘTE ȘI:

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2125

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *