Israelul intră într-o nouă fază a războiului împotriva Hamas. Cine ar conduce Gaza după eliminarea grupării islamiste palestiniene

Ministrul apărării din Israel, Yoav Gallant, şi-a prezentat joi planurile pentru următoarea etapă a războiului Israelului în Gaza şi viziunea sa asupra unui viitor aranjament, care ar prevedea ca enclava să fie condusă de un organism palestinian aflat sub controlul general al securităţii israeliene, relatează Reuters. Tancuri israeliene la granita de nord a tarii Foto:

Ministrul apărării din Israel, Yoav Gallant, şi-a prezentat joi planurile pentru următoarea etapă a războiului Israelului în Gaza şi viziunea sa asupra unui viitor aranjament, care ar prevedea ca enclava să fie condusă de un organism palestinian aflat sub controlul general al securităţii israeliene, relatează Reuters.

Tancuri israeliene la granita de nord a tariiFoto: Jalaa MAREY / AFP / Profimedia

El a declarat că armata îşi va baza strategia pe o nouă abordare, mai bine ţintită în zona de nord a enclavei şi pe o urmărire continuă a liderilor Hamas în sud, potrivit News.ro.

Anunţul a fost făcut în timp ce Israelul a continuat să îşi reducă forţele din Gaza pentru a permite miilor de rezervişti să se întoarcă la locurile de muncă şi după ce a crescut presiunea internaţională asupra Israelului pentru a trece la operaţiuni de luptă mai puţin intense.

„În regiunea de nord a Fâşiei Gaza, vom trece la o nouă abordare de luptă, în conformitate cu realizările militare de pe teren”, a declarat biroul lui Gallant într-o declaraţie în care a subliniat principiile directoare ce reflectă viziunea lui Gallant pentru următoarele faze ale războiului.

El a spus că operaţiunile vor include raiduri, demolarea tunelurilor, lovituri aeriene şi terestre şi operaţiuni ale forţelor speciale.

În sudul enclavei asediate, unde s-au refugiat în prezent cea mai mare parte a celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza, mulţi dintre ei în corturi şi alte adăposturi temporare, operaţiunea va continua pentru a încerca să elimine liderii Hamas şi să salveze ostaticii israelieni. „Va continua atât timp cât se va considera necesar”, punctează comunicatul lui Gallant.

Israelul şi-a lansat ofensiva în Gaza în urma atacului din 7 octombrie al militanţilor Hamas care au ucis aproximativ 1.200 de persoane în comunităţile din apropierea Fâşiei Gaza şi au luat în jur de 240 de persoane ca ostatici, potrivit estimărilor israeliene.

Ofensiva israeliană a ucis peste 22.000 de persoane, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene, a forţat cea mai mare parte a populaţiei să îşi părăsească locuinţele şi a redus o mare parte din construcţiile din Gaza la moloz.

Cine va conduce Gaza după război

După război, Gallant a declarat că Hamas nu va mai controla Gaza, dar Israelul îşi va rezerva libertatea de acţiune operaţională.

O forţă operaţională multinaţională condusă de Statele Unite în parteneriat cu Uniunea Europeană şi partenerii regionali ar urma să îşi asume responsabilitatea pentru reabilitarea teritoriului.

Gallant a exclus însă revenirea coloniilor israeliene în Gaza, retrase în 2005, afirmând că nu va exista nicio prezenţă civilă israeliană şi că organismele palestiniene vor guverna enclava.

„Locuitorii din Gaza sunt palestinieni, prin urmare, organismele palestiniene vor fi la conducere, cu condiţia să nu existe acţiuni ostile sau ameninţări împotriva statului Israel”, a declarat el.

Israelul va „furniza informaţii pentru a ghida operaţiunile civile” şi va continua să inspecteze bunurile care intră în Gaza din motive de securitate.

Gallant a declarat că Israelul a menţinut un dialog cu Egiptul cu privire la soluţii provizorii şi pe termen lung. El a descris Egiptul ca fiind un „actor major”, dar nu a oferit detalii.

Premierul Benjamin Netanyahu a evitat până în prezent să prezinte o viziune clară pentru viitorul Fâşiei Gaza, dar a exclus un rol al Autorităţii Palestiniene, organismul care a fost înfiinţat în temeiul acordurilor de la Oslo, vechi de 30 de ani, şi care exercită o guvernanţă limitată în Cisiordania ocupată.

Comunicatul lui Gallant nu a oferit detalii cu privire la tipul de organism palestinian pe care îl preconizează la conducerea Gaza, dar a precizat că entitatea „se va baza pe capacităţile mecanismului administrativ existent (comitetele civile) din Gaza – actori locali neostili”.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2125

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *