În încercarea de a-l aduce din Germania, România îi oferă lui Cătălin Cherecheș condiții de lux în penitenciare

Autoritățile din România au trimis toate documentele cerute de instanța din Germania în cazul extrădării fugarului Cătălin Cherecheș și arată că îi va oferi fostului primar condiții privilegiate de detenție, a declarat vineri Răzvan Doseanu, avocatul lui Cherecheș. Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare Foto: Inquam Photos / Paul Ursachi Pe lângă cererea de extrădare

Autoritățile din România au trimis toate documentele cerute de instanța din Germania în cazul extrădării fugarului Cătălin Cherecheș și arată că îi va oferi fostului primar condiții privilegiate de detenție, a declarat vineri Răzvan Doseanu, avocatul lui Cherecheș.

Catalin Chereches, primarul municipiului Baia MareFoto: Inquam Photos / Paul Ursachi

Pe lângă cererea de extrădare, Ministerul Justiției din România a trimis în Germania și informațiile cerute legate de condițiile în care ar urma să fie încarcerat Cherecheș, condamnat la cinci ani de închisoare.

„Pare că domnul Cătălin Cherecheș va avea parte de condiții privilegiate față de ceilalți deținuți”

Răzvan Doseanu, avocatul lui Cătălin Cherecheș, a declarat, vineri, la Digi24, că în documentele trimise Ministerul Justiției arată că, în cazul în care va fi extrădat, fostul primar va avea condiții speciale de detenție, în camere mari, care respectă în totalitate normele europene.

Avocatul a spus că, potrivit documentelor trimise în Germania, într-o primă fază Cherecheș ar urma să fie încarcerat la Penitenciarul Rahova, apoi la Aiud, după care va merge la penitenciarul din Baia Mare.

  • „Statul român indică exact camera și condițiile speciale (…). Practic, arată că va primi o cameră de 9 metri pe 6 metri pătrați la Penitenciarul Rahova, iar la Aiud va primi o cameră de 14,3 metri pătrați, unde va sta alături de alte două persoane.
  • Pare că domnul Cătălin Cherecheș va avea parte de condiții privilegiate față de ceilalți deținuți.
  • Avocații din Germania urmează să formuleze și ei un punct de vedere referitor la datele transmise de Ministerul Justiției din România, care spune că i-a rezervat celule speciale, diferite de ale celorlalți detinuți.
  • Problema e dacă pot fi acordate aceste condiții speciale raportat la ceilalți deținuți și dacă există garanția că, odată adus în țară, vor fi respectate aceste condiții pe toată perioada detenției”, a declarat avocatul lui Cherecheș.

Răspunzând unei întrebări, avocatul a mai spus că Cherecheș „refuză în continuare extrădarea și rămâne de văzut ce vor decide instanțele din Germania”.

„Pentru statul român nu există noțiunea de fugar VIP”

Procedura referitoare la executarea mandatului european de arestare este în curs, iar instanța din Germania va decide asupra solicitării statului român privind predarea primarului fugar Cătălin Cherecheș, a declarat ministra Justiției, Alina Gorghiu.

„Atât Ministerul Justiției, cât și Tribunalul Cluj (în speță, instanță de executare) au transmis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel München toate informațiile solicitate, printre care și detalii referitoare la condițiile de detenție din penitenciarele din România. Nu doar în cazul fugarului Cherecheș, ci în orice dosar, dacă ne sunt solicitate condițiile din penitenciare, transmitem instanțelor străine informații cu privire la condițiile de detenție din România. Această sarcină revine Administrației Naționale a Penitenciarelor”, a spus Gorghiu.

Ministra Justiției a precizat că autoritățile judiciare din Germania au primit informații atât privind condițiile de detenție de care va beneficia Cherecheș în primele 21 de zile de carantină după ce a va ajunge în Romînia, cât și despre cele din perioada în care va executa pedeapsa, subliniind că niciun condamnat, indiferent de statut, nu are parte de un tratament special.

„Principiul de la care pornim este că toți fugarii trebuie aduși înapoi în România. Când cineva a comis infracțiuni pe teritoriul român și a fost condamnat de justiția din țara noastră, este normal ca el să își ispășească pedeapsa în penitenciarele din România. Cu atât mai mult când este vorba de persoane care au ocupat funcții publice și care au fost condamnate în legătură cu modul în care au îndeplinit aceste funcții. Pentru statul român nu există noțiunea de fugar VIP. Condițiile sunt aceleași, în funcție de specificul penitenciarului în care urmează să-și execute pedeapsa”, a mai adăugat aina Gorghiu.

Ministerul Justiției a precizat că în prima săptămână din an au fost aduși în România 6 fugari.

La acest moment, Cătălin Chereches este încarcerat într-un penitenciar din Germania, așteptând procedurile de extrădare. El a refuzat să îşi dea acordul pentru extrădare simplificată, iar avocații acestuia încearcă să împiedice, prin căi extraordinare de atac, aducerea în țară a fostului primar.

Cum a reușit Cherecheș să fugă din România, deși era dat în consemn la frontiere, fiind sub control judiciar

În 24 noiembrie, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Instanța a dispus, de asemenea, majorarea perioadei în care nu mai poate ocupa funcții publice de la 4 la 5 ani. De asemenea, magistrații au menţinut sechestrul pe bunurile edilului.

Potrivit deciziei instanței, din durata pedepsei de 5 ani lui Cherecheș ar urma să îi fie scăzută perioada de câteva luni în care a stat în arest, în 2016.

În completul de judecată s-a aflat judecătoarea căreia socrii lui Cherecheș au încercat să îi dea mită 50.000 de euro pentru o pedeapsă mai blândă, conform DNA.

Cherecheș se afla sub control judiciar și avea interdicția de a părăsi țara, astfel că era dat în consemn la toate frontierele țării. Cu toate acestea, el a reușit să fugă din țară.

În noaptea de 23 spre 24 noiembrie (joi spre vineri), Cătălin Cherecheș a transmis live pe Facebook, susținând că este nevinovat și că i s-au furat 10 ani din viață. „Am suferit umilința publică, însoțită de acuzații mincinoase, dar nu am renunțat la luptă și la a-mi apăra onoarea mea și a familiei mele”, a spus Cherecheș.

Potrivit Poliției de Frontieră, Cherecheș a ieșit din țară în 24 noiembrie la ora 07.49, folosind cartea de identiate a unei rude. Conform presei locale, este vorba despre un văr al edilului fugar. Poliția a anunțat că este vorba despre o persoană născută în anul 1988, care locuiește într-o țară din Europa.

Conform oficialilor Poliţiei, un poliţist de frontieră român şi unul maghiar, ambii aflaţi în afara tonetelor, au confruntat imaginea din actul de identitate cu cea a pasagerului şi au permis intrarea autovehiculului în care se afla Cherecheș în Ungaria.

„Cherecheş a ieşit din ţară prin frontiera cu Ungaria prin PTF Petea la ora 07.49 folosind o altă identitate aparţinând unei rude, o persoană de sex masculin. La ora menţionată, la controlul de frontieră efectuat pe teritoriul maghiar, s-a prezentat un autovehicul înmatriculat în România, în care se aflau două persoane, conducătorul auto care figura în regim de taxi şi un pasager pe scaunul din dreapta.

Cele două persoane s-au legitimat cu cărţi de identitate româneşti, dintre care una, cea a pasagerului, aparţinea unei rude a numitului Cherecheş Cătălin, persoană care locuieşte într-un stat din Europa”, a declarat inspectorul general al IGPF, Victor-Ştefan Ivaşcu.

Cum a reușit Cherecheș să ajungă din Ungaria în Germania

Un chelner l-a ajutat să închirieze o mașină pentru 1.400 de euro pe care a folosit-o să ajungă în Ulm, Germania.

După ce a ajuns în casa mătușii sale din Germania, a stat ascuns o zi, în timp ce polițiștii români, maghiari și germani au reușit să pună cap la cap informațiile oferite de taximetriști, chelner și după obținerea imaginilor de pe camerele de supraveghere, fiind mai aproape de capturarea primarului liberal.

Cherecheș aflase că este dat în urmărire și există mandat european pe numele său. Mătușa lui a sunat în 27 noiembrie după un taxi, afirmând că vrea să meargă într-o direcție anume, dar apelul s-a dovedit mai târziu o pistă falsă, sperând să inducă în eroare polițiștii.

Însă mărturia taximetristului care l-a transportat din Ungaria în Germania a ajutat foarte mult cursul anchetei.

„Au fost și două momente operative în care au fost foarte aproape de capturare, dar un cetățean a dat o informație falsă la un moment dat. Foarte inspirată a fost această măsură, pe care au cerut-o polițiștii români celor maghiari, de a interoga taximetristul care s-a întors din Germania și de a vedea unde anume a fost lăsat”, a declarat Predoiu la Digi 24.

Ministrul de interne a spus că localizarea lui Cherecheș în Ungaria a fost făcută după ce „a fost identificată ieșirea din frontieră”.

Surse judiciare declarau pentru HotNews.ro că primarul din Baia Mare încerca să fugă din Germania în 28 noiembrie, seara. El se deplasa cu mașina, împreună cu o mătușă, circulând cu aproximativ 200 de kilometri la oră. Conform surselor citate, mașina era Mercedes Benz C Klasse AMG, cu număr de înmatriculare de Neu Ulm.

Ajunși la gara din Ausburg, Cherecheș a rămas acuns în mașina mătușii, în timp ce femeia a încercat să cadă la înțelegere cu un taximetrist pentru un transport în Austria, dar fără succes.

În acel moment polițiștii bavarezi au înconjurat mașina și l-au somat să iasă din autovehicul și să se legitimeze. Cherecheș nu s-a conformat și a încercat să fugă.

Trupele speciale mobile SEK (Spezialeinsatzkommando) au acționat împeună cu polițiștii bavarezi pentru a-l captura pe Cherecheș, care a opus rezistență și s-a ales cu leziuni la față.

La o oră după ce a fost dus la secție pentru procedurile standard, Poliția Română a fost informată despre prinderea primarului fugar.

La momentul prinderii, Cătălin Cherecheș avea următoarele sume de bani asupra sa: 3.265 de euro, aprox. 150 de euro în forinți și aproximativ 320 de euro echivalent în lei.

Martorul-cheie care a dus la capturarea lui Cătălin Cherecheș

Primarul din Baia Mare putea fi capturat mai repede, dar anchetatorii au fost induși în eroare din cauza unor informații false, a declarat săptămâna trecută ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

Polițiștii români au cooperat cu cei din Germania și Ungaria pentru prinderea lui Cherecheș, după ce primarul din Baia Mare a reușit să iasă din țară prin Vama Petea folosind buletinul vărului său, dar „nu trebuia să ajungem în situația să alergăm după el prin Europa”, a spus Cătălin Predoiu într-un interviu pentru Digi24.

Ministrul de interne a subliniat că polițiștii români au verificat mii de imagini de la punctele de trecere a frontierei, au stabilit identitatea taximetristului care l-a transportat pe Cherecheș, apoi au luat legătura cu polițiștii maghiari și au aflat locul de unde primarul condamnat a cumpărat cartele de telefon în Budapesta.

Predoiu a afirmat că polițiștii români au plecat în urmărirea lui Cherecheș „cu un handicap”, ajungând în capitala Ungariei cu două-trei ore în urma, dar fereastra de timp s-a micșorat.

Cherecheș a fost observat pe camerele de supravghere din zona Operei din Budapesta, potrivit reconstituirii făcute de anchetatori, notează G4Media. De acolo, a cumpărat vineri la prânz cartele GSM, dar nu a reușit să le activeze.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1822

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *