Război în Ucraina, ziua 676: Ucraina a pierdut anul acesta mai mult teritoriu decât a eliberat / Rusia a atacat peste noapte Harkov cu rachete și drone / Putin, de Anul Nou: „Rusia nu va da înapoi niciodată” / Lavrov: Peste 200 de soldați ucraineni au fost condamnați în Rusia

Autoritățile din Harkov au spus că Rusia a atacat cu cel puțin șase rachete al doilea oraș ca mărime din Ucraina, rănind cel puțin 28 de persoane și avariind clădiri rezidențiale, hoteluri și unități medicale, iar apoi a lansat valuri de drone asupra blocurilor de locuințe. Rusia a susținut că în atacul de peste noapte

Autoritățile din Harkov au spus că Rusia a atacat cu cel puțin șase rachete al doilea oraș ca mărime din Ucraina, rănind cel puțin 28 de persoane și avariind clădiri rezidențiale, hoteluri și unități medicale, iar apoi a lansat valuri de drone asupra blocurilor de locuințe. Rusia a susținut că în atacul de peste noapte a vizat centre militare din ucrainean Harkov, inclusiv un hotel în care se aflau comandanți militari și „mercenari străini”, ca răspuns la atacurile asupra orașului Belgorod de sâmbătă.

Tranșee ucraineană pe frontul din AvdiivkaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Volodimir Zelenski: „31 decembrie. Al doilea an de război total, al doilea an al rezistenţei noastre”
  • Medvedev i-a îndemnat pe ruși să „facă din 2024 anul înfrângerii finale a neofascismului”, repetând afirmațiile lui Putin privind invadarea Ucrainei pentru a lupta împotriva „neonaziștilor”.
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică, în discursul său de Anul Nou, că „Rusia nu va da înapoi niciodată”, după ce şi-a „apărat ferm” interesele în anul 2023, şi a adus un omagiu soldaţilor ruși, fără a menţiona explicit Ucraina.
  • Viktor Orban ia în calcul să iasă din sală când se va vota la summitul UE ajutorul financiar pentru Ucraina
  • Ucraina neagă afirmaţiile Rusiei potrivit cărora în atacul rusesc cu rachete asupra hotelului din Harkov ar fi fost uciși ofiţeri de informaţii şi militari ucraineni implicaţi în planificarea atacului din urmă cu o zi asupra oraşului rusesc Belgorod, aflat în apropiere de graniţă.
  • Președintele chinez Xi Jinping a declarat în cadrul unui schimb de urări duminică cu omologul său rus Vladimir Putin că relațiile dintre Beijing și Moscova s-au consolidat în 2023, potrivit presei de stat chineze.
  • Ministerul britanic al Apărării a trimis de Anul Nou un mesaj de susținere pentru Ucraina, însoțit de o interpretare emoționantă a cântecului „Lean on Me” realizată de o orchestra militară scoțiană.

22:50 Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte al țării, a transmis duminică că „inima și gândurile sale sunt alături de cei de pe front”. Într-un mesaj video postat pe Telegram, el i-a felicitat pe ruși cu ocazia Anului Nou și a spus că anul 2023 a necesitat „o stabilitate și o unitate speciale, precum și un patriotism adevărat” din partea Rusiei.

Medvedev i-a îndemnat de asemenea pe ruși să „facă din 2024 anul înfrângerii finale a neofascismului”, repetând afirmațiile lui Putin privind invadarea Ucrainei pentru a lupta împotriva „neonaziștilor”. (The Guardian)

21:15Volodimir Zelenski: „31 decembrie. Al doilea an de război total, al doilea an al rezistenţei noastre”

În mesajul său zilnic adresat ucrainenilor, preşedintele Volodimir Zelenski le-a mulţumit duminică, în ajunul Anului Nou, tuturor soldaţilor şi celor care au făcut ca Ucraina să poată rezista agresiunii ruseşti la scară largă pentru al doilea an consecutiv. Zelenski a anunţat că a semnat 700 de decrete pentru onorarea luptătorilor şi a precizat că a acordat cinci titluri de „Erou al Ucrainei”, iar patru dintre acestea au fost pe numele unor luptători din serviciul de informaţii al armatei (GUR) ale căror misiuni nu pot fi dezvăluite.

3.800 de drone a lansat Rusia spre Ucraina din septembrie 2022

20:13 Viktor Orban ia în calcul să iasă din sală când se va vota la summitul UE ajutorul financiar pentru Ucraina

Şeful de cabinet al premierului ungar a sugerat duminică într-un interviu că acesta s-ar putea abţine la următorul summit UE la votul privind ajutorul financiar european oferit Ucrainei, deşi speră în continuare ca până atunci să fie găsită o soluţie acceptabilă pentru toate statele membre.

19:27 Ucraina neagă afirmaţiile Rusiei potrivit cărora în atacul rusesc cu rachete asupra hotelului din Harkov ar fi fost uciși ofiţeri de informaţii şi militari ucraineni implicaţi în planificarea atacului din urmă cu o zi asupra oraşului rusesc Belgorod, aflat în apropiere de graniţă.

Andrii Iusov, purtător de cuvânt al agenţiei militare de informaţii GUR, a declarat că afirmaţiile Rusiei sunt „încă o fantezie delirantă a regimului terorist care duce un război genocidar împotriva Ucrainei”. El a adăugat: „În ce priveşte ultimele prostii din partea a ceea ce se numeşte Ministerul Apărării al statului agresor, vă putem asigura că niciun ofiţer GUR şi niciun soldat din unitatea specială ucraineană Kraken nu a fost rănit în timpul atacului terorist care a avut loc la Harkov”.

În schimb, Iusov acuză armata rusă că a atacat din nou obiective civile, nu militare. „Aceasta este o practică obişnuită a Federaţiei Ruse şi a atacurilor sale teroriste cu rachete, care vizează infrastructura civilă şi civilii. Toate celelalte afirmaţii despre „loviturile” imaginare asupra GUR sunt doar o altă fantezie bolnavă a unor oameni care trăiesc într-o realitate paralelă şi duc un război genocidar împotriva Ucrainei, pentru care vor fi, fără îndoială, pedepsiţi”.

18:31Rusia a vizat Ucraina cu aproximativ 3.800 de drone începând din 2022

Rusia a lansat aproximativ 3.800 de drone kamikaze asupra Ucrainei începând din septembrie 2022, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, la televiziunea națională, potrivit Kyiv Independent.

Utilizarea dronelor kamikaze a fost încorporată de Rusia în arsenalul său încă din septembrie 2022, alături de utilizarea rachetelor balistice și de croazieră, acestea din urmă fiind mai scumpe de produs.

Xi Jinping: Legăturile dintre China şi Rusia s-au consolidat în 2023

16:36 „Niciodată nu vom renunţa”, promite Vladimir Putin în discursul de Anul Nou

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică, în discursul său de Anul Nou, că „Rusia nu va da înapoi niciodată”, după ce şi-a „apărat ferm” interesele în anul 2023, şi a adus un omagiu soldaţilor ruși, fără a menţiona explicit Ucraina.

15:13 Linii de electricitate și o instalație de depozitare a cerealelor din regiunea Kirovohrad din centrul Ucrainei au fost avariate de un atac rusesc, a anunțat duminică guvernatorul regiunii.

„Regiunea Kirovohrad se află din nou sub tir inamic”, a scris Andriy Raikovych pe Telegram, adăugând că apărările aeriene au intrat în acțiune. (Reuters)

14:50 Președintele chinez Xi Jinping a declarat în cadrul unui schimb de urări duminică cu omologul său rus Vladimir Putin că relațiile dintre Beijing și Moscova s-au consolidat în 2023, potrivit presei de stat chineze.

Președintele chinez a declarat că „bazele materiale și publice ale relației noastre au devenit mai puternice”, potrivit televiziunii de stat CCTV.

“În fața unor schimbări fără precedent în acest secol și a unei situații regionale și internaționale turbulente, relațiile dintre China și Rusia au menținut o dezvoltare sănătoasă și stabilă și au făcut progrese constante în direcția corectă”, a declarat Xi. (AFP)

Putin promite că Rusia nu va da înapoi

14:29 Vladimir Putin a promis în discursul său de Anul Nou că Rusia sa nu va da niciodată „înapoi”.

„Am dovedit de nenumărate ori că putem rezolva cele mai dificile sarcini și că nu vom da niciodată înapoi, deoarece nicio forță nu ne poate diviza”, a declarat el, fără a face vreo referire directă la conflictul din Ucraina. (AFP)

14:01 Ministerul britanic al Apărării a trimis de Anul Nou un mesaj de susținere pentru Ucraina, însoțit de o interpretare emoționantă a cântecului „Lean on Me” realizată de o orchestra militară scoțiană.

„Le urăm un An Nou fericit prietenilor noștri din Ministerul ucrainean al apărării. Sprijinul nostru pentru lupta voastră pentru libertate va rămâne neclintit și în 2024”, se spune în mesajul de pe platforma X.

13:22 O instalație de infrastructură esențială a luat foc în regiunea Kiev după un atac cu drone, scrie Kyiv Independent.

Incendiul a izbucnit din cauza resturilor căzute de la o dronă rusească interceptată, dar a fost stins rapid, potrivit guvernatorului regional Ruslan Kravchenko.

Ucraina a pierdut anul acesta mai mult teritoriu decât a eliberat

13:17 Forțele ucrainene au eliberat anul acesta 523 de kilometri pătrați iar forțele rusești au ocupat 587 kilometri pătrați, scrie Kyiv Post.

12:09 Ministerul rus al Apărării susține că a atacat „centrele de decizie” și instalațiile militare din orașul ucrainean Harkov în cursul nopții, ca represalii la bombardarea de către Ucraina a orașului rus Belgorod.

11:16 Rusia continuă să încerce să modeleze în mod activ spațiul informațional occidental pentru a susține ideile sale și a submina sprijinul pentru Ucraina.

Washington Post a scris că a obținut documente ale Kremlinului de la un serviciu de securitate european care arată că prim-adjunctul șefului Administrației Prezidențiale ruse, Serghei Kiriyenko, supraveghează operațiunile Kremlinului pentru a submina sprijinul pentru Ucraina și NATO în spațiul informațional francez și prin intermediul politicienilor și activiștilor francezi.

Documentele Kremlinului dezvăluie narațiunile pe care Kremlinul a încercat să le promoveze în Franța, inclusiv că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ar fi dăunat economiei franceze, că furnizarea de arme către Ucraina ar fi degradat capacitatea Franței de a se apăra, că sprijinul continuu pentru Ucraina ar duce la al treilea război mondial și că Franța nu ar trebui să finanțeze un război străin. (ISW)

Rușii nu au de gând să negocieze pentru pace

11:04 Bilanțul victimelor atacului cu rachete asupra orașului rus Belgorod, situat la nord de Ucraina, a crescut la 24 de morți, a afirmat guvernatorul regiunii Belgorod.

Într-o postare pe Telegram, Viaceslav Gladkov a spus că există și 108 răniți în urma atacului de sâmbătă, care, potrivit acestuia, a avariat, printre altele, 37 de clădiri de locuit.

10:46 Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a cerut duminică locuitorilor din orașul Belgorod să se ascundă în adăposturi, în contextul în care în oraș a fost emisă o alertă de amenințare cu rachete, potrivit unei postări pe contul său de Telegram.

Peste 20 de persoane au fost ucise sâmbătă în Belgorod în ceea ce Moscova a declarat că a fost un atac aerian ucrainean „nediscriminatoriu” asupra orașului. (Reuters)

10:02Oficialii ruși continuă să arate în mod clar că Moscova nu este interesată să negocieze cu bună credință cu Ucraina sau cu Occidentul și că încearcă să își atingă obiectivele maxime în Ucraina, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Ministrul adjunct al afacerilor externe, Mihail Galuzin, a declarat într-un interviu acordat RIA Novosti că Rusia va accepta o înțelegere atunci când Ucraina va fi „neutră, nealiniată și fără arme nucleare”, „demilitarizată” și „denazificată” – adică vechile pretenții ale Rusiei privind neincluderea Ucrainei în NATO și UE, eliminarea capacității ei de a-și apăra țara și poporul și înlocuirea actualului guvern ucrainean ales cu un guvern acceptat de Kremlin.

Galuzin a reiterat, de asemenea, narațiunea Kremlinului potrivit căreia Zelenski – și nu Vladimir Putin – este de vină pentru absența negocierilor și a afirmat că planul de pace propus de Zelenski „nu are nimic de-a face cu pacea”, ci „justifică continuarea ostilităților”.

Lavrov: Peste 200 de soldați ucraineni au fost condamnați în Rusia

09:24 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 960 de soldați, 8 tancuri, 17 alte blindate de luptă, 30 de tunuri, 4 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 8 echipamente speciale și 48 diferite vehicule.

09:17 Instanțele rusești au condamnat peste 200 de militari ucraineni la pedepse cu închisoarea de când Moscova și-a început operațiunea militară în Ucraina, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat agenției de presă de stat RIA, publicat duminică.

„Instanțele din Federația Rusă au condamnat deja peste 200 de reprezentanți ai formațiunilor armate ucrainene la perioade lungi de închisoare pentru comiterea de atrocități”, a afirmat Lavrov.

E a spus că principalul organ de anchetă rusesc, Comitetul de Investigații, a inițiat 4.000 de dosare penale împotriva a aproximativ 900 de ucraineni.

„Printre aceștia se numără nu numai membri ai asociațiilor naționaliste radicale, reprezentanți ai forțelor de securitate ucrainene și mercenari, ci și reprezentanți ai conducerii militare și politice a Ucrainei”, a declarat Lavrov.

Rusia a atacat peste noapte Harkov cu rachete și drone

08:58Armata ucraineană a distrus 21 din cele 49 de drone de atac lansate de Rusia în atacul aerian de azi-noapte, au anunțat duminică dimineață forțele aeriene ale Kievului.

Majoritatea dronelor au vizat prima linie de apărare a Ucrainei, precum și civili, militari și infrastructuri din regiunile Harkov, Herson, Nikolaev și Zaporojie, a adăugat aceasta.

08:35 Rusia a lansat azi-noapte rachete și drone către orașul ucrainean Harkov după ce Moscova a acuzat Kievul că a efectuat un atac chiar peste graniță, în apropiere de Belgorod.

În primele valuri de atacuri ale Rusiei, cel puțin șase rachete au lovit Harkovul, rănind cel puțin 22 de persoane și lovind 12 clădiri de apartamente, 13 case rezidențiale și o grădiniță, a transmis duminică poliția ucraineană.

Anterior, oficialii ucraineni au spus că printre persoanele rănite la Harkov se numără doi băieți de 14 și 16 ani și un consilier de securitate pentru o echipă de jurnaliști germani.

Mai aproape de miezul nopții, ca parte a unui raid mai amplu asupra Ucrainei care a vizat și Kievul, mai multe valuri de drone rusești au lovit clădiri rezidențiale din centrul Harkovului, provocând incendii, a declarat primarul din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

07:41Kremlinul a avertizat Occidentul că are o listă de active americane, europene şi altele care vor fi confiscate în cazul în care liderii G7 vor decide să confişte rezervele băncii centrale ruse de 300 de miliarde de dolari care sunt blocate

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Moscova a promis sâmbătă să riposteze la o lovitură atribuită armatei ucrainene care a provocat moartea a 22 persoane și rănirea a 109 la Belgorod, cea mai mortală pentru civili în Rusia de la începutul conflictului. Putin a fost „informat” despre atacul de la Belgorod pus pe seama Ucrainei, a spus Dmitri Peskov.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul către națiune de sâmbătă seară: „Vom lupta pentru influența noastră și pentru dreptate pentru Ucraina și le sunt recunoscător tuturor liderilor (lumii) care ne ajută, care au fost alături de noi din 24 februarie 2022 și care vor fi alături de noi și în 2024”.
  • Lumea ar trebui să urmeze exemplul Marii Britanii și să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei, a declarat sâmbătă secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, la numai o zi după ce a promis sute de rachete antiaeriene britanice Kievului.
  • Ucraina spus că a exportat 13 milioane de tone de mărfuri prin coridorul de transport maritim pe Marea Neagră, care a devenit foarte important pentru comerțul său, în pofida amenințărilor rusești.
  • Polonia anunță că nu a găsit urme ale presupusei rachete care i-a încălcat spaţiul aerian. Moscova ceruse „dovezi concrete” că racheta a fost rusească înainte de a da explicaţii.
  • Un jurnalist rus care se declară în mod deschis homosexual a spus sâmbătă că a fost bătut într-un parc din centrul Moscovei, atac pe care l-a legat de orientarea sa sexuală.

——————

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *