Turcia este pe cale să aprobe aderarea Suediei în NATO

Parlamentarii turci au deschis marți porțile NATO pentru Suedia și ar trebui să valideze definitiv intrarea acesteia fără întârziere, după aprobarea Protocolului de aderare în schimbul unui posibil angajament american pentru furnizarea de avioane F-16, relatează AFP. Recep Erdogan Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia Comisia pentru Afaceri Externe a parlamentului turc a aprobat

Parlamentarii turci au deschis marți porțile NATO pentru Suedia și ar trebui să valideze definitiv intrarea acesteia fără întârziere, după aprobarea Protocolului de aderare în schimbul unui posibil angajament american pentru furnizarea de avioane F-16, relatează AFP.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Comisia pentru Afaceri Externe a parlamentului turc a aprobat marţi protocolul de aderare a Suediei la NATO, după 19 luni de suspans, și l-a trimis Adunării Naţionale Plenare pentru adoptare finală.

Suedia și-a depus cererea în același timp cu Finlanda – admisă în aprilie – după începerea războiului rusesc în Ucraina.

„Asistăm la o schimbare în politica Suediei, la unele decizii adoptate de către instanțele de judecată”, a remarcat luni Fuat Oktay, deputat AKP (partidul de guvernământ), președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului turc, la postul privat NTV.

„Avem încă niște solicitări pentru progrese suplimentare” în lupta împotriva terorismului, a adăugat el fără a oferi alte detalii.

Președintele Recep Tayyip Erdogan s-a opus încă de la începutul procesului de aderare din cauza presupusei clemențe a Stockholmului față de anumite grupuri kurde, pe care le consideră teroriste.

Mai presus de toate, se pare că după o lungă tăcere a Washingtonului, o conversație la mijlocul lunii decembrie cu președintele american Joe Biden a dus la schimbarea tonului lui Erdogan.

La începutul lunii decembrie, Erdogan a adăugat drept condiție pentru ratificarea cererii de aderare a Suediei la NATO ca Washingtonul să aprobe vânzarea de F-16 către Ankara.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *