Noi proteste în Serbia. Mii de persoane au mărșăluit spre secția de poliție unde ar fi persoanele arestate cu o seară înainte

Câteva mii de persoane s-au adunat luni în fața clădirii Comisiei Electorale Centrale din Belgrad pentru a protesta față de alegerile de la începutul acestei luni, despre care observatorii internaționali cred că au fost influențate, potrivit Reuters. Protest la Belgrad Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP / Profimedia Protestatarii au mărșăluit până la secția principală de

Câteva mii de persoane s-au adunat luni în fața clădirii Comisiei Electorale Centrale din Belgrad pentru a protesta față de alegerile de la începutul acestei luni, despre care observatorii internaționali cred că au fost influențate, potrivit Reuters.

Protest la BelgradFoto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP / Profimedia

Protestatarii au mărșăluit până la secția principală de poliție, unde credeau că sunt persoanele reținute de forțele de ordine.

La începutul zilei, poliția a declarat că 38 de persoane au fost reținute în timpul și după un protest al opoziției privind rezultatele alegerilor de duminică. Poliția a declarat că opt polițiști au fost răniți în confruntări.

Duminică, protestatarii au spart ferestre și geamurile ușilor de la intrarea principală a primăriei, înainte ca poliția să folosească spray-uri cu piper pentru a-i dispersa în jurul orei 22.00 (21.00 GMT).

Șeful poliției, Ivica Ivkovic, a declarat că doi dintre cei opt polițiști au suferit răni grave.

„Vom continua să lucrăm pentru a menține pacea și ordinea și ne așteptăm să vedem mai multe arestări în legătură cu protestele de aseară”, a declarat Ivkovic într-o conferință de presă.

Rusia, aliatul Serbiei, a declarat că forțele susținute de străini încearcă să provoace probleme.

„Există procese și încercări din partea unor forțe terțe, inclusiv din străinătate, de a provoca astfel de tulburări la Belgrad”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Nu avem nicio îndoială că liderii republicii vor asigura statul de drept”.

Partidele de opoziție au acuzat poliția de forță excesivă, iar unele rețele de socializare au prezentat imagini cu polițiști care băteau bărbați pe străzile din apropierea primăriei.

Premierul sârb a mulțumit serviciilor secrete rusești

Premierul la final de mandat, Ana Brnabic, a mulțumit serviciilor secrete rusești pentru că au furnizat informații despre activitățile planificate de opoziție.

„Acest lucru (declarația mea) nu va fi popular în Occident”, a declarat Brnabic, din partea Partidului Progresist Sârb (SNS), aflat la putere, la televiziunea sârbă.

Aspirantă la Uniunea Europeană, Serbia a rezistat presiunilor exercitate de țările occidentale pentru a introduce sancțiuni împotriva Rusiei.

Moscova a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Serbiei timp de decenii, în special după 1999, când Rusia s-a opus atacurilor aeriene ale NATO împotriva fostei Iugoslavii, care cuprindea Serbia și Muntenegru.

Lunea trecută, o misiune internațională de monitorizare a declarat că SNS a obținut un avantaj prin părtinirea mass-media, influența nepotrivită a președintelui Aleksandar Vucic și nereguli la vot, cum ar fi cumpărarea de voturi. Autoritățile sârbe neagă orice nereguli.

Partidul populist de guvernământ, Partidul Progresist Sârb (SNS), aflat la putere, a obținut 46,72% din voturi la alegerile parlamentare anticipate din 17 decembrie, potrivit rezultatelor preliminare ale comisiei electorale de stat.

Serbia împotriva violenței s-a clasat pe locul al doilea în alegeri, cu 23,56% din voturi, iar Partidul Socialist din Serbia pe locul al treilea, cu 6,56%.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1822

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *