Ucraina susține că a doborât trei bombardiere ruseşti. „O operațiune planificată genial”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și oficiali militari au declarat că forțele țării au doborât vineri trei avioane de vânătoarea rusești Su-34 pe frontul de sud, salutând acest lucru ca pe un succes în războiul care durează de 22 de luni, informează Reuters. Bombardier rusesc Su-34 Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia Armata rusă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și oficiali militari au declarat că forțele țării au doborât vineri trei avioane de vânătoarea rusești Su-34 pe frontul de sud, salutând acest lucru ca pe un succes în războiul care durează de 22 de luni, informează Reuters.

Bombardier rusesc Su-34Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Armata rusă nu a făcut nicio mențiune cu privire la incident. Dar bloggerii ruși au recunoscut pierderea, iar analiștii au sugerat că probabil au fost folosite rachete Patriot furnizate de SUA.

Reuters nu a putut confirma independent rapoartele.

„Astăzi la prânz, în sectorul sudic… minus trei avioane de vânătoare rusești Su-34!” a scris comandantul Forțelor Aeriene ucrainene Mykola Oleshchuk pe Telegram.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iuri Ihnat, a descris-o la televiziunea națională ca fiind o „operațiune planificată genial”.

„Nu au mai existat Su-34 de ceva timp în statisticile noastre”, a spus el, spunând că modelul este unul dintre cele mai moderne avioane rusești pentru bombardamente și alte atacuri.

În discursul său video nocturn, Zelenski a lăudat unitatea antiaeriană din regiunea Odesa pentru doborârea avioanelor din regiunea Herson.

Regiunea a fost ocupată în primele zile ale invaziei Moscovei din 2022, în februarie, de către Moscova. Forțele ucrainene au încercat să recupereze teritoriul și în noiembrie au stabilit poziții pe malul estic al râului Nipru în Herson.

Eurasia Daily, o revistă cu sediul în Rusia, a relatat că versiunea ucraineană este plauzibilă. Kievul ar fi putut lansa rachete Patriot, care au o rază de acțiune de până la 160 km împotriva țintelor de aflate la mare altitudine, de pe malul vestic al râului Nipru.

Expertul ucrainean în aviație Valeriy Romanenko a declarat pentru postul de radio ucrainean NV că el crede că cel mai probabil rachetele Patriot au doborât avioanele rusești.

„Aceasta a fost o situație în care rușii… lansau până la 100 de bombe în sud. Trei dintre ele zburau împreună și au fost prinse. Nu prea au ținut cont de faptul că Patriot are o rază de acțiune de 160 km pentru ținte aerodinamice”, a declarat Romanenko.

Succesele ucrainene au devenit mai puțin frecvente de când forțele sale au înregistrat câștiguri fulgerătoare în urmă cu un an în recucerirea teritoriilor deținute de ruși în nord-est și în sud.

O contraofensivă lansată în est și sud în iunie a avut progrese limitate. Zelenski a recunoscut că progresele au fost mai lente decât se spera, dar a respins afirmațiile comandantului militar suprem, generalul Valeri Zalujnîi, potrivit căruia războiul a intrat într-o fază de „uzură” care necesită o schimbare de tactică.

Suhoi Su-34 (NATO Fullback) este un bombardier avansat cu dublă comandă. A fost conceput pentru a înlocui avionul Suhoi Su-24. Este o variantă de atac a avionului Su-27.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1822

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *