VIDEO Cum au doborât ucrainenii dronele Shahed lansate peste noapte de ruși

​Forțele aeriene ucrainene au publicat un videoclip care arată dronele kamikaze rusești lansate în noaptea de 12-13 decembrie cum sunt doborâte cu ajutorul sistemului portabil de apărare aeriană (MANPADS) Igla, relatează Ukrainska Pravda. Barbati in Odesa, dupa atacul rusilor cu drone Shahed Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia „Sistemul de apărare aeriană portabil Igla

​Forțele aeriene ucrainene au publicat un videoclip care arată dronele kamikaze rusești lansate în noaptea de 12-13 decembrie cum sunt doborâte cu ajutorul sistemului portabil de apărare aeriană (MANPADS) Igla, relatează Ukrainska Pravda.

Barbati in Odesa, dupa atacul rusilor cu drone ShahedFoto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

„Sistemul de apărare aeriană portabil Igla cu echipamente de vedere termică este folosit cu succes pe dronele Shahed. Datorită acestui upgrade, grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene au devenit și mai eficiente în întuneric.

Videoclipul arată drone Shahed doborâte folosind un sistem portabil de apărare aeriană Igla și un sistem de rachete antiaeriene de la Comandamentul Pivden”, a scris general-locotenent Mikola Oleșciuk, comandantul Forțelor Aeriene ucrainene pe Telegram.

Rușii au atacat Ucraina cu 10 drone Shahed și 10 rachete balistice în noaptea de 12-13 decembrie, dar toate au fost doborâte cu succes, spun ucrainenii.

Al doilea atac cu rachetă al Rusiei asupra Kievului din această săptămână a rănit cel puțin 53 de persoane, distrugând case și un spital de copii, au declarat miercuri oficialii ucraineni, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a pledat pentru mai mult ajutor pentru țara sa.

Ferestrele blocurilor au explodat și locuitorii speriați au ieșit în stradă pentru a evalua pagubele. Resturile de rachetă au făcut crater mare în pământ și au distrus mașinile parcate.

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât toate cele 10 rachete balistice care au vizat capitala în jurul orei 3 a.m. (01:00 GMT), au declarat Forțele Aeriene ucrainene în aplicația Telegram.

“Chiar ieri, președintele (SUA) Biden și cu mine am convenit să lucrăm la creșterea numărului de sisteme de apărare aeriană în Ucraina. Statul terorist a demonstrat cât de importantă este această decizie”, a scris Zelenski pe Telegram, referindu-se la Rusia.

În urma căderii resturilor de rachetă au fost rănite mai multe persoane. Distrugeri de clădiri au fost înregistrate în patru dintre districtele Kievului de-a lungul râului Nipru, care străbate capitala, au spus oficialii. Treizeci și cinci de clădiri au fost avariate, potrivit administrației militare a orașului.

Statul Major al Forțelor Armate ucrainene a spus că rușii au atacat cu rachete balistice Iskander-M, precum și S-400: rachete extrem de rapide destinate apărării aeriene, dar care au fost folosite și pentru a lovi ținte terestre.

Andrii Iermak, șeful biroului prezidențial, a lăudat sistemele de apărare aeriană furnizate de Occident și operatorii acestora după ce Ucraina le-a doborât pe toate cele 10. „Nu poate fi pusă la îndoială eficacitatea armelor occidentale în mâinile soldaților ucraineni”, a spus Iermak.

Forțele aeriene au declarat că au doborât toate cele 10 drone de atac lansate de Rusia peste regiunea Odesa din sudul Ucrainei.

Ferestrele și intrările unui spital de copii din districtul Dniprovskyi din Kiev au fost spulberate de resturi, dar pe baza evaluărilor inițiale, nu au existat victime, a declarat primarul Vitali Kliciko.

„Aceste rachete (balistice) zboară cu o viteză de până la 8.000 de km pe oră”, a declarat Kliciko pentru Reuters în timp ce vizita un site din apropierea uneia dintre clădirile avariate.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *