LIVE Război în Ucraina, ziua 657: Rușii spun că au făcut progrese „semnificative” în Zaporojie / Tusk cere Occidentului să se mobilizeze total pentru Ucraina / Austria se opune și ea începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina

Volodimir Zelenski, aflat în vizită în SUA, încearcă să-i convingă pe congresmenii americani să mențină ajutoarele pentru Ucraina. „Dacă există cineva însuflețit de problemele nerezolvate de la Capitol Hill, acela este doar (președintele rus Vladimir) Putin și clica sa bolnavă”, a declarat Zelenski în cadrul unui discurs luni la Washington. Soldați ucraineni într-un blindat de

Volodimir Zelenski, aflat în vizită în SUA, încearcă să-i convingă pe congresmenii americani să mențină ajutoarele pentru Ucraina. „Dacă există cineva însuflețit de problemele nerezolvate de la Capitol Hill, acela este doar (președintele rus Vladimir) Putin și clica sa bolnavă”, a declarat Zelenski în cadrul unui discurs luni la Washington.

Soldați ucraineni într-un blindat de luptăFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 657, LIVETEXT:

18:31 SUA anunţă noi sancţiuni împotriva „maşinii de război” ruseşti

Statele Unite au anunţat marţi un nou set de sancţiuni referitoare la „maşina de război” rusească, în aceeaşi zi în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află la Washington pentru a pleda în favoarea aprobării unei asistenţe financiare considerate esenţială pentru Kiev.

Sancţiunile vizează 150 de persoane şi entităţi suspectate de aprovizionarea sau finanţarea industriei de apărare ruse în războiul din Ucraina. Sunt sancționate în special persoane şi entităţi cu baza în China, Rusia, Hong Kong şi Pakistan implicate în „fabricarea de arme şi tehnologii chineze”, conform Trezoreriei americane.

17:54 Irlanda va tăia drastic ajutorul lunar acordat refugiaților ucraineni în contextul în care se confruntă cu o criză a locuințelor disponibile și încearcă să oprească sosirile solicitanților de azil în țară.

17:40Austria se opune începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova

Austria se opune începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi R. Moldova, întrucât nu este de acord cu o procedură accelerată şi consideră că „Kievul nu ar trebui să primească privilegii pe care Bosnia-Herţegovina nu le are”, relatează agenţia ucraineană RBC, care citează serviciul de presă al parlamentului austriac, acolo unde cancelarul Karl Nehammer şi ministrul de externe Alexander Schallenberg au fost audiaţi, marţi, în comisia pentru politica europeană.

16:57 Berlinul spune că UE trebuie să convingă Ungaria să aprobe ajutorul pentru Ucraina: „Mizăm pe planul A”

Uniunea Europeană are ca obiectiv să convingă Ungaria, care are reţineri, să sprijine acordarea ajutorului de 50 de miliarde euro propus pentru Kiev la summitul din această săptămână, pentru a trimite un semnal clar Rusiei, a declarat un oficial guvernamental german citat de Reuters.

16:19 Bulgaria a decis să amâne colectarea noii taxe pe importurile şi tranzitul de gaze naturale din Rusia, de teamă că Ungaria se va opune intrării ei în Schengen.

15:53 Ungaria a repetat promisiunea că nu va fi ultima țară NATO care va ratifica cererea Suediei de aderare la Alianță, a declarat marți ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, după ce s-a întâlnit cu omologul său ungar.

Suedia a depus solicitarea de aderare la NATO în luna mai a anului trecut, într-o schimbare majoră a strategiei sale de securitate și a sperat la un proces de aderare fără probleme, dar cererea a fost blocată de Turcia și Ungaria, care au refuzat până acum să o susțină.

Billstrom a declarat că s-a întâlnit luni, la Bruxelles, cu ministrul ungar de externe Peter Szijjarto și l-a întrebat dacă Ungaria își menține promisiunea de a nu fi ultimul membru NATO care să aprobe aderarea Suediei. „Mesajul său clar a fost: da, vrem. Nu vom fi ultimii”, a spus Billstrom.

Turcia a indicat la sfârșitul lunii noiembrie că ar putea fi pregătită să aprobe Suedia ca membru NATO în câteva săptămâni. (Reuters)

Finlanda testează redeschiderea graniței cu Rusia

15:39 Bruxelles-ul va propune marţi izolarea profiturilor generate de pe urma activelor ruseşti îngheţate în UE, intenţia fiind ca la final să strângă până la 15 miliarde de euro în beneficiul Ucrainei, informează un articol publicat în ediţia de marţi a Financial Times.

15:33 Guvernul finlandez a anunțat marți că va redeschide joi două puncte de trecere a lungii sale frontiere cu Rusia, după ce la sfârșitul lunii noiembrie a închis toate cele opt rute dintre cele două țări pentru a preveni un aflux de solicitanți de azil.

„Fără a ridica restricțiile, nu putem verifica dacă are loc o schimbare în bine. Dacă fenomenul continuă, vom închide aceste puncte de trecere a frontierei”, a declarat premierul Petteri Orpo într-o conferință de presă.

Luna trecută, Finlanda a închis granița cu Rusia până la 13 decembrie pentru a bloca sosirea unui număr tot mai mare de refugiați în națiunea nordică, acuzând o acțiune orchestrată de Moscova.

Aproximativ 900 de solicitanți de azil din națiuni precum Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria și Yemen au intrat în Finlanda prin Rusia în noiembrie,în condițiile în care anterior veneau doar unul pe zi. (Reuters)

15:05Maghiarii din Ucraina îi cer lui Viktor Orban să nu blocheze deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul

Tusk cere Occidentului să se mobilizeze total pentru Ucraina

14:37 Infrastructura IT a Kyivstar, cel mai mare furnizor de rețele de telefonie mobilă din Ucraina, a fost „parțial distrusă” marți de un atac de amploare al unor hackeri, a anunțat directorul general al companiei, Oleksandr Komarov, la televiziunea națională

14:22 Cooperarea din ce în ce mai strânsă a Rusiei cu China, Iranul, Coreea de Nord și ceilalți aliați globali ai săi reprezintă o amenințare serioasă și pe termen lung pentru țările europene, a spus marți ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen.

Finlanda și Estonia investighează distrugerile provocate în octombrie la gazoductul Balticconnector și la cablurile de telecomunicații de pe fundul Mării Baltice și au spus că o navă portcontainer înregistrată în Hong Kong este principalul suspect pentru aceste daune.

„Deși aceste chestiuni nu sunt publice, ceea ce face Rusia în acest moment împreună cu China, Iranul, Coreea de Nord și ceilalți aliați ai săi din lume constituie o perspectivă foarte îngrijorătoare pe termen lung”, a declarat Hakkanen într-un discurs.

14:09Donald Tusk, noul premier al Poloniei, a declarat marți într-un mesaj ferm de susținere pentru Kiev că țara sa va cere mobilizarea completă a Occidentului pentru a ajuta Ucraina.

Cea mai mare companie telecom din Ucraina, atacată de hackeri

13:54Operatorul de nave-cisternă Palmali, cu sediul la Istanbul, a devenit principalul transportator pentru exporturile ucrainene de ulei de floarea-soarelui din Marea Neagră, unul dintre principalele produse de export ale țării, și intenționează să se extindă în continuare, a declarat președintele său, Mubariz Mansimov.

Mansimov a declarat că Palmali este cel mai activ operator din Marea Neagră, care este din ce în ce mai periculoasă, și intenționează să își extindă prezența în Ucraina prin plasarea unei comenzi pentru încă 10 nave

„Am semnat un acord de exclusivitate cu traderul de top de floarea-soarelui și cereale Potoky pentru 2024, ceea ce înseamnă un volum suplimentar. Palmali își propune să expedieze 90% din exporturile de ulei de floarea-soarelui din Ucraina de pe Dunăre. Iar după atacuri am putea vedea mai puține nave care să facă escală în porturile ucrainene”, a declarat Mansimov.

Ucraina a reușit, în ciuda războiului, să își mențină rolul de lider pe piața mondială a uleiului de floarea-soarelui. (Reuters)

13:12 Cel mai mare operator de rețele de telefonie mobilă din Ucraina, Kyivstar, a anunțat că a fost marți dimineață victima unui puternic atac de hacking, care i-a afectat temporar semnalul de telefonie mobilă și de internet.

Compania a precizat că lucrează pentru a remedia avaria și cooperează cu organele de aplicare a legii.

12:57 Un submarin rusesc care s-a poziționat chiar la intrarea în portul irlandez Cork a fost „alungat” de un elicopter și de o navă de război britanică, deoarece marina slab echipată a Irlandei nu are echipamentele necesare pentru a detecta potențiale amenințări subacvatice, dezvăluie Irish Examiner.

Submarinul se afla chiar în afara limitei de 12 mile, deci nu încălca nicio lege internațională, dar surse militare au indicat pentru publicația citată că astfel de evenimente în jurul coastei irlandeze devin tot mai frecvente. Incidentul a avut loc în urmă cu 6 luni, dar informațiile despre el abia acum au apărut în spațiul public.

Surse militare spun că rușii sondează sistemele de apărare britanice, deoarece și-au dat seama că Regatul Unit este vulnerabil pe flancul său vestic, deoarece marina irlandeză nu are capacități sonar pe cele două nave care mai sunt operaționale, ceea ce înseamnă că nu pot detecta ce se întâmplă sub apă.

Peskov: Orice nou ajutor pentru Ucraina va fi un fiasco

12:23 Orice nou ajutor american pentru Ucraina va fi un „fiasco”, a susținut marți Kremlinul, cu câteva ore înainte de întâlnirea dintre președinții ucrainean și american pe tema asistenței militare, de care Kievul are mare nevoie.

„Zecile de miliarde de dolari injectate în Ucraina nu au ajutat-o să reușească pe câmpul de luptă. Iar zecile de miliarde de dolari în plus pe care Ucraina ar dori să le vadă injectate vor fi sortite aceluiași fiasco”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat de jurnaliști despre întâlnirea ce urmează să aibă loc marți seară la Washington între Biden și Zelenski. (AFP)

12:04 Rusia și Iranul vor accelera elaborarea unui „nou acord interstatal major”, a anunțat marți Ministerul rus de Externe. Ministerul nu a detaliat domeniul de aplicare al acordului, care survine pe fondul creșterii legăturilor politice, comerciale și militare dintre Moscova și Teheran, pe care Statele Unite le privesc cu îngrijorare.

Rusia a precizat, într-un comunicat, că miniștrii de externe ai celor două țări au convenit luni, în cadrul unei convorbiri telefonice, să accelereze lucrările la acord, care se află într-un “stadiu avansat de pregătire”.

Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a purtat cinci ore de discuții la Kremlin cu președintele iranian Ebrahim Raisi. (Reuters)

11:38 Kremlinul a susținut că declarațiile prin care Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea lui Alexei Navalnîi drept o ingerință inacceptabilă în afacerile interne ale Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu știe unde se află Navalnîi, care a fost mutat din colonia sa penală într-un loc încă nedezvăluit.

Reacția vine după ce purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a cerut luni eliberarea imediată a lui Navalnîi, afirmând că acesta „nu ar fi trebuit să fie la închisoare”.

Rușii au probleme în luptele purtate noaptea

11:17 Aproximativ 100 de camioane au trecut printr-un punct de trecere a frontierei dintre Ucraina și Polonia de luni, când șoferii polonezi de camioane au ridicat blocada de acolo, a declarat marți ministrul adjunct ucrainean al infrastructurii, Serhiy Derkach.

El a spus că speră ca blocajele să fie ridicate și la alte trei puncte de control de la graniță, unde camioanele sunt oprite din cauza protestelor privind accesul firmelor ucrainene de transport în Uniunea Europeană.

„Aproximativ 100 de vehicule au trecut deja și lucrăm la deschiderea altor puncte de trecere”, a declarat Derkach pentru televiziunea ucraineană.

El a precizat că o încercare a protestatarilor de a bloca din nou drumul luni nu a avut succes, camioanele folosind o rută alternativă către punctul de trecere a frontierei. (Reuters)

10:46 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • Este foarte probabil ca forțele rusești să continue să aibă dificultăți în luptele pe timp de noapte. Numeroase relatări ale combatanților au evidențiat această tendință încă de la începutul războiului.
  • La sfârșitul lunii noiembrie 2023, un utilizator de rețele sociale care a afirmat că este un soldat rus care servește în Herson a semnalat lipsa ochelarilor de vedere pe timp de noapte (NVG) și a camerelor de luat vederi pentru condiții de lumină scăzută pentru vehiculele aeriene fără echipaj.
  • NVG-urile au fost frecvent în fruntea listelor de echipamente pe care unitățile rusești le solicită familiilor și susținătorilor lor. Forțele ucrainene au fost frecvent echipate cu dispozitive de vedere pe timp de noapte de către partenerii internaționali.
  • Există, de asemenea, probabil, un element cultural în problema Rusiei: Instrucția sa militară a pus rareori accentul pe exercițiile de noapte, în schimb, de obicei, a fost predominant ziua, pentru a impresiona ofițerii superiori aflați în inspecție.
  • În contrast, forțele ucrainene „se deplasează mai ales noaptea”, potrivit soldatului rus menționat mai sus.

Rușii spun că au făcut progrese „semnificative” în Zaporojie

10:20 Locul în care se află politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi în interiorul sistemului penitenciar rămâne necunoscut și acesta din nou nu a apărut la o audiere în fața instanței ce trebuia să aibă loc prin videoconferință, a spus marți Kira Iarmîş, purtătoarea sa de cuvânt.

Aliații săi au declarat luni că Navalnîi a fost scos din colonia penală în care era încarcerat de la mijlocul anului trecut și că nu se știe unde se află în prezent.

Ei se pregătiseră pentru așteptatul său transfer său așteptat într-o colonie cu „regim special”, cel mai dur grad din sistemul penitenciar rusesc, după ce a fost condamnat în august la încă 19 ani de închisoare, pe lângă cei 11 ani și jumătate pe care îi ispășea deja.

Procesul de mutare a prizonierilor pe calea ferată pe teritoriul vast al Rusiei poate dura săptămâni întregi, avocații și familiile acestora neputând obține informații despre locația și starea lor până când ajung la destinație. Nu este clar dacă Navalnîi se află deja în tranzit spre o nouă închisoare. (Reuters)

10:03 Armata rusă a făcut progrese „semnificative” în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, a declarat marți Evgheni Balițki, guvernatorul instalat de Moscova în zonă.

„Unitățile noastre au făcut progrese semnificative la nord-est de Novopokrovka”, a afirmat oficialul rus de ocupație pe Telegram, în condițiile în care forțele rusești au intensificat atacurile pe tot frontul, după eșecul contraofensivei ucrainene. (AFP)

Noua estimare a pierderilor rusești

09:52 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 800 de soldați, 9 tancuri, 19 alte blindate de luptă, 3 tunuri, 2 echipamente speciale și 14 diferite vehicule.

09:35 New Strategy Center organizează miercuri şi joi, la Sinaia, conferinţa internaţională „The Reconstruction of Ukraine and the Strategic Role of Romania”, în vederea dezbaterii multiplelor aspecte referitoare la procesul de reconstrucţie a Ucrainei şi evidenţierea rolului strategic pe care România trebuie să-l joace în acest context.

Conferinţa reuneşte oficiali din Ucraina, Republica Moldova, din România şi din alte state UE şi NATO, experţi independenţi, reprezentanţi ai mediului de afaceri, academic, ai corpului diplomatic, fiind cea mai amplă conferinţă din România dedicată acestei teme, arată organizatorii, într-un comunicat.

Conferinţa este organizată sub patronajul Guvernului României. (Agerpres)

09:04 Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat luni o plată de 900 de milioane de dolari pentru Ucraina din programul său de împrumut de 15,6 miliarde de dolari, cu câteva ore înainte ca șefa FMI, Kristalina Georgieva, să se întâlnească cu președintele ucrainean.

Georgieva a discutat cu Zelenski timp de aproape o oră la sediul FMI din Washington și i-a spus că boardul executiv al FMI a fost unanim în sprijinul Ucrainei, cu excepția unei țări, au declarat oficialii FMI, făcând o referire evidentă la Rusia.

Consiliul de administrație a aprobat un acord încheiat luna trecută cu autoritățile ucrainene după cea de-a doua evaluare a progreselor înregistrate de Kiev în ceea ce privește un împrumut de patru ani din cadrul Mecanismului extins de creditare aprobat la începutul acestui an. (Reuters)

UE ar putea ajuta Ucraina cu bani din afara bugetului comun

08:46 Sistemele de apărare aeriană rusești au distrus marți dimineață o rachetă balistică tactică Tochka-U, lansată de Ucraina, deasupra regiunii Belgorod, a afirmat marți Ministerul Apărării de la Moscova.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, aflată lângă granița cu Ucraina, a declarat că, potrivit primelor informații, nu s-au înregistrat victime sau pagube.

Racheta Tochka-U este o rachetă balistică tactică sovietică cu rază scurtă de acțiune. (Reuters)

08:41 Sistemele de apărare antiaeriană au distrus 9 din cele 15 drone de atac pe care Rusia le-a lansat peste noapte pe teritoriul ucrainean și două rachete de croazieră, au anunțat marți forțele aeriene ucrainene.

Dronele Shahed au fost distruse în mai multe regiuni din Ucraina. Cele două rachete de croazieră au fost doborâte deasupra regiunilor Zaporojie și Dnipropetrovsk din Ucraina. Forțele aeriene nu au precizat ce s-a întâmplat cu dronele care nu au fost doborâte și dacă au existat pagube sau victime în urma atacului.

08:37 UE analizează posibilitatea de a oferi fonduri de urgență pentru Ucraina în afara bugetului comun al blocului, după ce premierul ungar Viktor Orbán a declarat că va bloca oferta Bruxelles-ului de a oferi Kievului un ajutor financiar critic de 50 de miliarde de euro în cadrul unui summit UE de joi, scrie Financial Times.

Neacordarea finanțării ar marca cea mai gravă răsturnare de situație în ceea ce privește sprijinul acordat de UE Ucrainei.

Zelenski încearcă să convingă Congresul SUA să continue sprijinul pentru Ucraina

07:28„Speranţele contraofensivei ucrainene nu s-au adeverit”, a recunoscut un oficial de top din domeniul securităţii, Oleksiy Danilov, care coordonează cabinetul de război al ţării. El a adăugat: „Asta nu înseamnă că victoria nu va fi de partea noastră”.

05:36 În timpul vizitei sale în Statele Unite, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu directori ai companiilor americane din domeniul apărării, anunţă Administraţia Prezidenţială din Ucraina. Preşedintele ucrainean a vorbit despre ideea înfiinţării unui centru de apărare în Europa, care va fi localizat în Ucraina.

01:30 Zelenski a declarat luni în faţa unei audienţe militare americane că speră că încă poate conta pe Statele Unite şi a îndemnat Congresul să nu facă jocul preşedintelui rus Vladimir Putin.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

——————

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *