FOTO Orașul din România care a rămas fără luminițe de sărbători din cauza certurilor politice. Autoritățile promit un târg de Crăciun care nu se știe când începe

​Unele orașe din România au investit prea mult în luminițe de Crăciun și în târguri fastuoase, dar există și un oraș important care în 2023 nu a pus nimic festiv pe străzi. Este vorba despre Ploiești, un oraș care mereu a avut iluminat extrem de bogat, iar în 2023 a trecut la extrema cealaltă. De

​Unele orașe din România au investit prea mult în luminițe de Crăciun și în târguri fastuoase, dar există și un oraș important care în 2023 nu a pus nimic festiv pe străzi. Este vorba despre Ploiești, un oraș care mereu a avut iluminat extrem de bogat, iar în 2023 a trecut la extrema cealaltă. De ce supărarea este mare acolo și de ce subiectul este unul super-sensibil pentru ploieșteni?

Fara luminite de Craciun la PloiestiFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Despre Ploiești ați putut citi de mai multe ori pe HotNews.ro, orașul cu 180.000 de locuitori fiind un exemplu de „așa nu” în multe domenii, urbea prahoveană fiind prost administrată în ultimii 20 de ani. Nu degeaba l-am numit „oraș eșuat”, pentru că rezolvarea pentru aproape orice ai nevoie se găsește la 60 de km, adică la București.

Ploiești, centru, 9 decembrie 2023 (foto Vlad Barză)

Încă o dovadă că lucrurile nu merg bine acolo a venit acum, înainte de sărbători: orașul avea mereu în decembrie ornamente luminoase bogate și spectaculoase, peste 12 milioane de beculețe, iar în ultimele patru săptămâni ale anului era SINGURA perioadă în care ploieștenii mergeau la plimbare în centrul orașului. În restul anului nu se întâmplă mai nimic, fiind cel mult 2-3 festivaluri, și acelea restrânse în ultimii ani.

  • În articol am inserat și poze cu iluminatul festiv din anii trecuți, iar sub fiecare poză am trecut anul în care a fost făcută poza.

Bulevardul Republicii, 2023, Ploiești (foto Vlad Barză)

Trebuie spus că în orice week-end centrul orașului Ploiești este pustiu, nu este mai nimic deschis, nu există terase pe pietonală și, în afară de una-două patiserii, două-trei cafenele și două fast-food-uri, nu ai ce să faci în centru. Culmea, la un recent drum prin centru nu funcționa nici măcar toaleta de la o cunoscută cafenea.

Ei bine, în 2023 nu au fost instalate luminițe, ci s-au adus patru brazi care au fost montați în centru și împodobiți în verde. De unul dintre brazi, cam „anemic”, oamenii au râs pe Facebook, ca simbol a ceea ce a ajuns orașul. Cineva îl caracteriza ca fiind „ciumpalitic”.

Bradul anemic din centru, 2023 (foto Vlad Barză)

Ploieștenii au scris mult pe grupurile de pe Facebook despre situație și despre faptul că în singura perioadă în care centrul era mai interesant nu se mai întâmplă nimic. Trebuie spus că nu era cazul ca Ploieștiul să investească milioane de euro în „luminițe” stil Dubai sau Sydney, însă trecerea de la un iluminat festiv bogat la iluminat zero este nefericită. Dacă se voia sigur se găsea o soluție pentru ca centrul să nu fie măcar în decembrie așa de „mohorât” și gri.

Ploiești 2018 (foto Vlad Barză)

Ploieștiul are în decembrie un „Orășel al Copiilor”, cu „tiribombe”, în parcul Municipal Vest despre care ați putut citi de mai multe ori pe HotNews.ro. Este un fel de „bâlci” cu tarabe cu porumb fiert, vată de zahăr, kurtos și mici jocuri în genul roților mari de care copiii învârt pentru a câștiga mici jucării din plastic.

Orășelul Copiilor, Parc Municipal Vest, 2023 (foto Vlad Barză)

Ploieștenii au fost dezamăgiți și de faptul că nu va exista nici târg de Crăciun, iar ca lucrurile să fie și mai ciudate, joi 7 decembrie, pe mica pietonală din centru au fost instalate căsuțe pentru un eventual „târg de Crăciun”, despre care nu se știe când (și dacă) va începe, deși presa a scris „pe surse” că va fi 15 decembrie.

Unele orașe au pornit târguri de Crăciun și înainte de 20 noiembrie, iar altele, pe la 29-30 noiembrie și selecția expozanților începe cu mult timp înainte. Să înceapă un târg pe 15 decembrie este (aproape) o glumă.

În Consiliul Local s-a încercat vineri și apoi luni, în cadrul unor ședințe pe a cărei ordine de zi figura inclusiv un proiect de hotărâre pentru rectificarea bugetului local, care prevedea, printre altele și alocarea sumei de 965.000 de lei pentru iluminatul ornamental de sărbători. Ședința Consiliului Local Ploiești nu a mai avut loc, pe motiv de lipsă de cvorum, scrie presa locală din Prahova. Evident că este cam târziu, în condițiile în care în unele orașe se montează luminițele începând cu luna octombrie.

Ploiești 2019 (foto Vlad Barză)

Și luminițele de sărbători au ajuns subiect de dispute politice la nivel local. Sunt lupte politice intense la Ploiești, unde în iunie, primarul PNL-ist a decis să treacă la PSD.

Căsuțe pentru un fel de târg de Crăciun (foto Vlad Barză)

Orașul are multe datorii, sunt probleme cu alimentarea cu căldură, cu transportul public, cu spitalele, cu plouarea, cu drumurile. Însă, deși unii consilieri au spus că nu ar fi cazul să se dea bani pe luminițe când orașul are așa probleme. Este clar că și fără luminițe, problemele Ploieștiului vor fi la fel de mari.

Un brad împodobit, 2023 (foto Vlad Barză)

Clădirea CJ Ploiești (foto Vlad Barză)

Iluminat superb pe o clădire din zona centrală (foto Vlad Barză)

Ploiești 2020 (foto Vlad Barză)

Lumini de la magazine în zona mall Omnia, 2023 (foto Vlad Barză)

Ploiești, decembrie 2019 (foto Vlad Barză)

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *