VIDEO Ron DeSantis se retrage din cursa pentru nominalizarea republicană și îl va susține pe Trump / Ce mai poate face Nikki Haley?

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, și principalul contracandidat al lui Donald Trump pentru nominalizarea republicanilor la prezidențiale, a anunțat duminică că se retrage din cursă și îl va sprijini pe fostul președinte republican, potrivit Reuters. Ron DeSantis, guvernatorul Floridei Foto: Michele Eve Sandberg / Shutterstock Editorial / Profimedia Retragerea relativ timpurie a lui DeSantise subliniază influența

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, și principalul contracandidat al lui Donald Trump pentru nominalizarea republicanilor la prezidențiale, a anunțat duminică că se retrage din cursă și îl va sprijini pe fostul președinte republican, potrivit Reuters.

Ron DeSantis, guvernatorul FlorideiFoto: Michele Eve Sandberg / Shutterstock Editorial / Profimedia

Retragerea relativ timpurie a lui DeSantise subliniază influența pe care fostul președinte o păstrează asupra partidului.

DeSantis fusese considerat pe scară largă drept unul dintre principalii candidați la nominalizarea republicană din 2024 și un moștenitor natural al lui Trump, datorită stilului său combativ și a opiniilor profund conservatoare. La începutul anului 2023, el a condus în mai multe sondaje fn fața lui Trump.

Dar sprijinul guvernatorului din Florida a scăzut de câteva luni, din cauza strategiei de campanie defectuoase, a faptului că pare să nu se simtă prea bine legătura cu alegătorii și a faptului că Trump deține până acum o mare parte din baza partidului, care este de neclintit.

Donald Trump a câştigat luni seara primarele republicane din Iowa după doar o jumătate de oră de la începerea votului, consolidându-şi statutul de mare favorit al dreptei la alegerile prezidenţiale din noiembrie, scrie AFP.

Nikki Haley, ultimul mohican

Sfârșitul candidaturii lui DeSantis înseamnă că fosta ambasadoare a SUA la ONU, Nikki Haley, este acum ultimul republican din cursă cu o șansă – chiar dacă una slabă – de a-i refuza lui Trump nominalizarea.

Câștigătorul competiției pentru nominalizarea republicană îl va înfrunta pe președintele Joe Biden, probabil candidatul democrat, în alegerile generale din noiembrie.

Greșelile lui DeSantis

Mai mult de 70% dintre republicani au o părere favorabilă despre Trump, potrivit majorității sondajelor de opinie. Acest lucru l-a pus pe DeSantis într-o poziție în care a trebuit să apeleze la alegătorii care încă îl admiră pe Trump, precum și la cei care îl antipatizează cu pasiune.

DeSantis a eșuat în ambele privințe. El nu a reușit niciodată să le explice cu succes celor mai mulți susținători ai lui Trump de ce era o opțiune mai bună, în timp ce republicanii care doreau să renunțe la fostul președinte și-au împărțit voturile între mai mulți candidați.

Haley, în special, a apărut ca favorită în rândul republicanilor moderați. Atunci când DeSantis s-a diferențiat de Trump în ceea ce privește politica, a fost aproape întotdeauna pentru a miza pe o poziție mai conservatoare.

El a semnat o interdicție a avortului de șase săptămâni în Florida în aprilie, pe care a îmbrățișat-o în cele din urmă în campania electorală, chiar dacă i-a făcut pe unii donatori și pe republicanii moderați să se teamă.

DeSantis s-a opus asistenței militare suplimentare a SUA pentru Ucraina și a luat măsuri punitive împotriva Walt Disney Co. după ce compania s-a pronunțat împotriva legislației din Florida care limita discuțiile despre gen și sexualitate în sălile de clasă.

Lupta cu Disney a fost una pe care criticii pro-business din cadrul partidului au spus că DeSantis nu avea nevoie să o ducă.

În timp ce mulți donatori importanți și-au oferit sprijinul pentru DeSantis la început, aceștia au început să se retragă încă din vară.

Evenimente cheie ale alegerilor prezidențiale americane în 2024

  • – 15 ianuarie: Republicanii din Iowa organizează alegerile interne pentru nominalizarea candidatului la nivel de stat, proces cunoscut sub numele de caucus, acesta fiind primul din ciclul electoral 2024. Caucus-urile sunt întâlniri private organizate la nivel de comitat, circumscripţie sau district, unde participanţii se împart în grupuri în funcţie de candidatul pe care îl susţin, determinând numărul de delegaţi pe care îl primeşte fiecare candidat.

Democraţii din Iowa, separat, îşi aleg candidatul exclusiv prin vot prin corespondenţă şi vor face publice rezultatele pe 5 martie, de Super Tuesday.

  • – 18 ianuarie: ABC News şi WMUR-TV găzduiesc o dezbatere pentru alegerile primare republicane în Manchester, New Hampshire. Primii trei candidaţi de la adunările electorale din Iowa vor fi invitaţi să participe alături de orice alt aspirant care atinge un prag de 10% în sondaje.
  • – 21 ianuarie: CNN găzduieşte o dezbatere prezidenţială republicană în Goffstown, New Hampshire. Calificarea va depinde de atingerea a cel puţin 10% în sondaje, alături de alte criterii.
  • – 23 ianuarie: Este data stabilită de New Hampshire pentru primele sale alegeri primare din ţară, o competiţie organizată de guvernele locale şi de stat în care participanţii votează pentru candidatul preferat printr-un vot secret.

Comitetul Naţional Democrat dorea ca statul să organizeze alegerile primare pe 6 februarie, după Carolina de Sud, care ar fi trebuit să fie prima în calendarul alegerilor primare democrate din 2024. Dar democraţii din New Hampshire au spus că vor să păstreze tradiţia de a fi primii, ceea ce a determinat campania lui Biden să anunţe în octombrie că numele său nu va fi pe buletinul de vot în acest stat.

  • – 31 ianuarie: Termenul limită de depunere a declaraţiilor de sfârşit de an 2023 de către Comisia Electorală Federală pentru candidaţii care trebuie să declare banii pe care i-au strâns şi cheltuit.
  • – 3 februarie: Primarele prezidenţiale democrate din Carolina de Sud.
  • – 6 februarie: Primarele democrate din Nevada.
  • – 6 februarie: Nikki Haley îşi depune candidatura pentru a participa la alegerile primare din statul Nevada, cu două zile înaintea caucusurilor Partidului Republican din acest stat.
  • – 8 februarie: Caucusurile republicanilor din Nevada.
  • – 24 februarie: Primarele republicane din Carolina de Sud.
  • – 27 februarie: Democraţii şi republicanii votează în alegerile primare organizate de statul Michigan, care au fost devansate de statul controlat de democraţi, cu opoziţia republicanilor. În schimb, republicanii îşi vor alege majoritatea delegaţilor în cadrul unor adunări electorale în martie.
  • – 2 martie: Republicanii din Michigan îşi aleg majoritatea delegaţilor în timpul unor adunări electorale organizate de partid.
  • – 5 martie: Cunoscută sub numele de Super Marţi, aceasta este cea mai importantă zi a primarelor şi ajută adesea la reducerea numărului de candidaţi. Ambele partide organizează alegeri în Alabama, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont şi Virginia. Democraţii din Utah vor vota, de asemenea, în cadrul alegerilor primare, în timp ce republicanii organizează adunările electorale în acest stat. Republicanii din Alaska votează în alegerile lor primare.
  • – 12 martie: Au loc alegeri primare în statele Georgia, Mississippi şi Washington. Republicanii din Hawaii organizează caucus-uri.
  • – 19 martie: Au loc alegeri primare în Arizona, Florida, Illinois, Kansas şi Ohio.
  • – 4 iunie: Ultimele state care îşi organizează alegerile primare prezidenţiale sunt programate să o facă la această dată. Unele state nu şi-au stabilit încă datele primarelor sau ale caucus-urilor.
  • – 15-18 iulie: Convenţie naţională republicană în Milwaukee, Wisconsin, unde partidul îşi alege oficial candidatul.
  • – 19-22 august: Convenţia Naţională Democrată de la Chicago, unde partidul îşi alege oficial candidatul.
  • – 16 septembrie: Data stabilită de Comisia pentru dezbateri prezidenţiale pentru desfăşurarea primei dezbateri prezidenţiale. Aceasta va avea loc la Texas State University din San Marcos, Texas.
  • – 25 septembrie: Data stabilită pentru singura dezbatere pentru vicepreşedinţi, care va avea loc la Lafayette College din Easton, Pennsylvania.
  • – 1 octombrie: Data stabilită pentru cea de-a doua dezbatere prezidenţială, care va avea loc la Virginia State University din Petersburg, Virginia.
  • – 9 octombrie: Data stabilită pentru cea de-a treia şi ultima dezbatere prezidenţială, care va avea loc la Universitatea din Utah, în Salt Lake City, Utah.
  • – 5 noiembrie: Ziua alegerilor

– Mai târziu, în noiembrie: Ar putea dura câteva zile până când se va cunoaşte rezultatul alegerilor, mai ales dacă acestea sunt strânse şi dacă voturile prin corespondenţă sunt un factor important.

Învestirea președintelui nou-ales abia în ianuarie 2025

  • – 6 ianuarie: Vicepreşedintele prezidează numărarea voturilor din Colegiul Electoral în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, anunţă rezultatele şi declară cine a fost ales.

Înaintea numărătorii din 6 ianuarie 2021, fostul preşedinte Trump l-a criticat pe vicepreşedintele său, Mike Pence, pentru că a refuzat să încerce să împiedice Congresul să certifice victoria lui Biden. În acea zi, Capitoliul SUA a fost atacat de protestatari, iar unii oameni au scandat “spânzuraţi-l pe Mike Pence” în timp ce încercau să oprească numărătoarea. Ulterior, ambele camere ale Congresului şi-au reluat activitatea şi au certificat victoria lui Biden.

De atunci, Congresul a adoptat Legea de reformă a numărătorii electorale din 2022, care necesită aprobarea a o cincime din Camera Reprezentanţilor şi Senat pentru a lua în considerare o contestare a rezultatelor unui stat – o barieră mult mai înaltă decât cea existentă anterior, când orice deputat din fiecare cameră putea declanşa o contestaţie.

  • – 20 ianuarie: Are loc învestirea câştigătorului alegerilor şi a vicepreşedintelui acestora. În cadrul acestei ceremonii, învingătorul depune oficial jurământul şi intră în funcţie.

Ce spun sondajele de opinie

Trump ar lua 47% din voturi în timp ce Biden doar 43%, arată un sondaj al Wall-Street Journal din decembrie 2023, citat de The Guardian. Potrivit aceluiași sondaj, Biden se află la cel mai scăzut nivel de aprobare al președinției sale, o constatare confirmată și de alte sondaje.

Într-un sondaj publicat pe 19 noiembrie de postul NBC și citat de agențiile EFE și Agerpres Biden a obţinut 44% din intenţiile de vot, iar Trump 46%.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *