LIVE Război în Ucraina, ziua 698: Moscova acuză Kievul de „un act barbar de terorism” în orașul Donețk / Rusia a atacat azi-noapte cu 8 Shahed, toate au fost doborâte / UE va bloca exporturile agricole ucrainene dacă acestea vor inunda piețele vecine

​Douăzeci și șapte de persoane au fost ucise și 25 rănite când forțele ucrainene au bombardat orașul Donețk din estul țării, a declarat duminică Denis Pușilin, cel pus de Moscova șef al regiunii „anexate” Donețk. În discursul său video nocturn, președintele Zelenski nu a vorbit despre atac, dar a spus că, într-o singură zi, Rusia

​Douăzeci și șapte de persoane au fost ucise și 25 rănite când forțele ucrainene au bombardat orașul Donețk din estul țării, a declarat duminică Denis Pușilin, cel pus de Moscova șef al regiunii „anexate” Donețk. În discursul său video nocturn, președintele Zelenski nu a vorbit despre atac, dar a spus că, într-o singură zi, Rusia a bombardat peste 100 de orașe, orașe și sate din nouă regiuni din Ucraina, iar atacurile din regiunea Donețk au fost „deosebit de severe”. Comandamentul forțelor ucrainene Tavria (zona de sud), a spus într-o postare pe Facebook că soldații aflați sub comanda sa nu au fost responsabili. „Donețk este Ucraina! Rusia va trebui să răspundă pentru că a luat viețile ucrainenilor”, a adăugat acesta.

Soldat ucrainean într-o tranșee de pe frontul din zona BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 698 – LIVE pe HotNews.ro:

12:54 Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), a acuzat luni Statele Unite că au adoptat o politică de „vasalizare totală” a Ucrainei și că formează o „administrație colonială” la Kiev în condițiile în care Washingtonul ar avea un dosar incriminator capabil să îl distrugă pe președintele Volodimir Zelenski.

12:31 Evaluarea ministerului britanic al apărării de astăzi:

  • Porturile ucrainene au exportat în decembrie mai multe produse agricole decât în orice altă lună de după debutul invaziei ruse, aproape sigur datorită redeschiderii principalelor porturi ucrainene de la Marea Neagră și stabilirii unilaterale a unei rute de export naval. Au fost depășite astfel volumele lunare atinse în timpul acordului privind cerealele de pe Marea Neagră, mijlocit de ONU și Turcia, când navele erau inspectate de ruși.
  • Ucraina a reușit acest lucru pentru că, în mare măsură, a blocat operațiunile Flotei rusești în vestul Mării Negre, unde riscă atacuri ucrainene cu rachete și drone navale.
  • Încrederea piețelor internaționale este susținută de reducerea primelor de asigurare pentru nave, mijlocită de Marea Britanie prin pachetul de asigurarea Facilitatea Unității și de anunțul că Turcia, România și Bulgaria au format o forță de contramăsuri în ce privește minele maritime.
  • Viabilitatea acestei rute de export este vitală pe termen lung: Atât pentru veniturile din export ale Ucrainei, cât și ca un simbol al faptului că ambele părți combatane sunt dispuse să suspende atacurile asupra navelor civile, ceea ce pavează calea pentru riscuri mai mici și comerț mai amplu pentru toți pe Marea Neagră.

12:07 Armata rusă și alte agenții guvernamentale iau măsurile necesare, inclusiv în ceea ce privește apărarea aeriană, după un atac ucrainean cu drone asupra unui terminal rusesc de export de combustibili, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Reacția vine după ce compania rusă Novatek a anunțat duminică faptul că a fost nevoită să suspende unele operațiuni la terminal și „procesul tehnologic” la un complex adiacent din cauza unui incendiu despre care presa ucraineană a spus că ar fi fost rezultatul unui atac cu drone.

11:46 Kremlinul a transmis luni că nu a avut niciun contact cu Donald Trump, candidat la președinția Statelor Unite, în legătură cu soluționarea conflictului din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că liderii ruși nu au nicio idee despre modul în care Trump plănuiește să rezolve această problemă în cazul în care va câștiga. (Reuters)

UE va bloca exporturile agricole ucrainene dacă acestea vor inunda piețele vecine

11:32 Zelenski a propus luni deschiderea cetățeniei ucrainene pentru luptătorii străini și pentru cei de naționalitate ucraineană fără ca aceștia să fie nevoiți să renunțe la cealaltă cetățenie, o schimbare radicală în condițiile în care legea actuală interzice deținerea mai multor pașapoarte.

Zelenski a spus pe rețelele de socializare că de această reformă ar trebui să beneficieze „luptătorii străini care au venit să apere Ucraina, cei care luptă pentru libertatea Ucrainei ca și cum ar fi patria lor”.

De asemenea, textul „va permite tuturor etnicilor ucraineni și descendenților lor din întreaga lume să aibă cetățenia noastră, cu excepția, bineînțeles, a cetățenilor statului agresor”, a spus el.

În prezent, Ucraina nu permite dubla cetățenie. Prin urmare, orice persoană care solicită naturalizarea trebuie să renunțe la cetățenia sa de origine pentru a obține cetățenia ucraineană. (AFP)

10:39UE va bloca exporturile de produse agricole ucrainene dacă acestea vor inunda piețele din țările vecine, precum Polonia sau România

Comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a declarat pentru Financial Times că propunerile ar urma să fie prezentate în cursul acestei săptămâni şi cel mai probabil vor include „garanţii specifice pentru fiecare ţară”, care vor permite Bruxelles-ului să blocheze importurile dacă piaţa unei anumite ţări va fi inundată.

Noua estimare a pierderilor rusești

10:18 La sosirea la reuniunea miniștrilor afacerilor externe de la Bruxelles, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că „faptul că suntem angajați în căutarea unei soluții în Orientul Mijlociu nu înseamnă că nu continuăm să sprijinim Ucraina”.

„Nu vă faceți griji, nu vă faceți griji, ucrainenii nu trebuie să se îngrijoreze – sprijinul european va fi la fel de puternic ca întotdeauna și va continua”, a spus Borrell. (The Guardian)

10:00 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 830 de soldați, 11 tancuri, 23 de alte blindate de luptă, 21 de piese de artilerie, 2 sisteme antiaeriene, 5 echipamente speciale și 29 diferite vehicule.

Donald Tusk este în vizită la Kiev

09:49 Marea Britanie a furnizat unui grup de experți ONU fotografii din satelit ale livrărilor nord-coreene către Rusia , în cadrul unei încercări de a declanșa o investigație oficială privind tranzacțiile cu armament care încalcă sancțiunile internaționale.

Un raport al serviciilor de informații ale apărării din Marea Britanie, văzut de The Guardian, arată imagini realizate între septembrie și decembrie cu trei nave rusești, Maia, Angara și Maria, care încarcă containere în portul nord-coreean Najin, înainte de a pleca spre porturi rusești din Orientul Îndepărtat.

„Utilizarea de către Rusia a armamentului nord-coreean în Ucraina reprezintă o încălcare a mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat un diplomat al ONU.

„Subminează eforturile internaționale de prevenire a răspândirii armelor nucleare și arată cât de disperată a devenit Rusia în invazia sa eșuată. Acestea, dar dovezi și alte prezentate comitetului de sancțiuni al ONU. ar trebui să declanșeze o investigație completă privind încălcarea flagrantă de către Rusia și RPDC [Coreea de Nord] a sancțiunilor internaționale”, a adăugat acesta.

09:36 Premierul polonez Donald Tusk a ajuns la Kiev pentru o vizită în care se va întâlni cu Volodimir Zelenski și cu premierul ucrainean Denys Șmihal.

Rusia a atacat azi-noapte cu 8 Shahed, toate au fost doborâte

09:04 Forțele ucrainene ar fi efectuat cu succes atacuri cu drone împotriva unor ținte din regiunile Leningrad și Tula, unde atacurile repetate ale dronelor ucrainene pot fixa sistemele rusești de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune care apără ținte importante, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

O sursă rusă a afirmat la 21 ianuarie că acoperirea apărării aeriene rusești deasupra regiunii Leningrad este slabă, adăugând că aceasta nu este probabil dispusă astfel încât să contracareze loviturile venite dinspre sud.

Loviturile ucrainene în regiunea Leningrad ar putea determina forțele rusești să repoziționeze sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune de-a lungul rutelor de zbor preconizate ale dronelor ucrainene pentru a apăra potențiale ținte cu valoare strategică.

Este posibil ca forțele rusești care utilizează sisteme cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi Pantsir, să nu poată acoperi toate țintele importante din regiunea Leningrad fără a aduce sisteme suplimentare în zonă, iar continuarea loviturilor ucrainene în adâncul teritoriului rusesc ar putea astfel să crească presiunea asupra antiaerianei rusești în general.

08:25 Rusia a atacat azi-noapte cu opt drone Shahed -136/131 lansate din regiunea Primorsko-Akhtarsk, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

Toate cele opt „Shahed” au fost distruse de unitățile de rachete antiaeriene și de grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei din cadrul regiunilor Nikolaev, Herson, Dnipro și Kirovohrad, se spune într-o postare pe Telegram.

Moscova dă explicații la ONU privind copiii răpiți din Ucraina

08:02 Rusia va trebui să dea explicații luni în fața ONU cu privire la soarta copiilor ucraineni care, potrivit Kievului, au fost trimiși cu forța în Rusia cu miile de la începutul războiului. Comitetul pentru drepturile copilului – format din 18 experți independenți – va examina cazul Rusiei timp de două zile, în cadrul unei evaluării.

Lista numeroaselor preocupări ale experților a fost trimisă Rusiei cu luni de zile înainte. În ceea ce privește „evacuarea” copiilor ucraineni în Rusia sau în teritoriile ucrainene aflate sub control rusesc, aceștia doresc să știe în special câți sunt implicați și „măsurile luate pentru a proteja dreptul acestor copii de a-și păstra identitatea, inclusiv naționalitatea”.

Ucraina estimează că 20.000 de copii ucraineni au fost luați cu forța de ruși. Până în prezent, doar aproximativ 400 au fost repatriați de către autorități. (AFP)

07:43 Rusia a depăşit Arabia Saudită, devenind cel mai important furnizor de ţiţei al Chinei în 2023, în condiţiile în care cel mai mare importator de petrol din lume a sfidat sancţiunile occidentale, pentru a cumpăra cantităţi mari la preţ redus.

Rusia a livrat anul trecut o cantitate record de 107,02 milioane de tone de ţiţei către China, echivalentul a 2,14 milioane de barili pe zi (bpd), arată datele vamale chineze, cu mult mai mult decât alţi mari exportatori de petrol, cum ar fi Arabia Saudită şi Irakul.

Rusia a suspendat operațiunile la un imens terminal petrolier de la Marea Baltică

07:41 Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu va participa, luni, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles, informează MAE. Agenda reuniunii va include agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu.

Discuțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei au loc în pregătirea reuniunii Consiliului European extraordinar de la 1 februarie 2024. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, va avea o intervenție prin video-conferință pentru a prezenta situația din teren. În cadrul sesiunii în format UE-27, miniștrii europeni de externe vor aborda sprijinul UE pe termen lung pentru Ucraina.

07:36 Compania energetică rusă Novatek a anunțat că a fost nevoită să suspende unele operațiuni la un imens terminal de export de combustibil de la Marea Baltică din cauza unui incendiu provocat de ceea ce presa ucraineană a declarat că a fost un atac cu drone.

Complexul gigantic Ust-Luga, situat în Golful Finlandei, la aproximativ 170 km vest de Sankt Petersburg, este folosit pentru a transporta produse petroliere și gaziere către piețele internaționale.

Nu este clar cât va dura întreruperea, câte petroliere vor trebui să rămână în afara portului și care va fi efectul de domino asupra piețelor internaționale de energie.

Instalațiile de infrastructură esențială din regiunea înconjurătoare Leningrad au fost plasate în stare de alertă maximă, iar unitățile de securitate și agențiile de aplicare a legii au primit ordin să distrugă orice dronă detectată, a precizat administrația regională pe Telegram. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

——————

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *