Alegătorii americani vor vota pe 5 martie în 15 state și un teritoriu SUA în „Super Marțea” (Super Tuesday) electorală, o dată crucială în calendarul primarelor prezidențiale americane, care în acest an este așteptată să confirme că duelul din noiembrie pentru Casa Albă se va da între Donald Trump și Joe Biden, transmite France Presse.
Joe Biden si Donald TrumpFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images
În mod tradițional, această zi electorală este cea care îi propulsează pe unii candidați spre nominalizare sau, dimpotrivă, pune capăt traseului altora.
În cazul republicanilor, pe 5 martie sunt deciși peste o treime dintre delegații necesari pentru desemnarea candidatului la prezidențiale al partidului.
Cu excepția alegerilor primare de duminică din Washington DC, câștigate de Nikki Haley, fostul președinte Donald Trump a câștigat toate statele care au votat deja în cadrul primarelor înainte de „Super Tuesday”. Iar ziua de marți pare să fie ultima șansă pentru singura sa rivală rămasă, Nikki Haley.
În cazul democraților, există și mai puține dubii, în condițiile în care Joe Biden urmează să fie în mod evident candidatul partidului său. Iată câteva elemente de urmărit în această zi de „Super Marți”, scrie AFP.
Zeci de milioane de alegători
Zeci de milioane de americani sunt chemați la urne, începând din Maine, în nord-estul extrem al Statelor Unite, până în California, pe coasta de vest, trecând prin Texas, în sud, și până în Samoa Americană, un mic teritoriu din Pacific.
Vor vota, de asemenea, Alabama, Arkansas, Colorado, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennnesee, Utah, Vermont și Virginia.
În trecut, candidații au trebuit să ducă o activitate susținută și neîncetată în relația cu alegătorii, să-și demonstreze capacitatea de a strânge fonduri și o dinamică deosebită.
Acest vot desfășurat în mare parte din țară a fost tradițional o oportunitate pentru candidați de a-și demonstra capacitatea – sau lipsa acesteia – de a mobiliza alegători cu profiluri și origini geografice foarte diferite.
Nicio surpriză?
Joe Biden nu are niciun rival serios în cursa pentru nominalizare, ceea ce este un lucru normal pentru un președinte în exercițiu.
Ceea ce este mai puțin obișnuit este faptul că Donald Trump, în calitate de fost președinte care încearcă să revină la Casa Albă, i-a spulberat până acum pe contracandidații săi din sânul Partidului Republican.
Marți, în joc vor fi 874 din cei 2.429 de delegați care vor decide candidatul prezidențial al Partidului Republican la convenția din iulie. Aceștia pot să-i ofere un avans aproape insurmontabil încă de la începutul lunii martie. Echipa sa de campanie preconizează că va câștiga 773 de delegați în „Super Tuesday” și că va fi matematic câștigător peste încă două săptămâni mai târziu.
Nikki Haley încă e în cursă
Singura persoană care îi mai stă în calea septuagenarului este fostul guvernator al Carolinei de Sud, doamna Haley, care spune că cele 40% din voturi pe care le-a obținut în New Hampshire, statul său natal, arată că Partidul Republican este încă divizat în privința lui Donald Trump.
De asemenea, ea susține că șansele ei de a-l învinge pe Joe Biden în noiembrie, în condițiile în care nimeni nu-și dorește un duel între un septuagenar și un octogenar, ar fi mult mai bune decât cele ale lui Trump.
Fostă ambasadoare SUA la ONU sub Donald Trump ea a promis în trecut că va rămâne candidat în cadrul primarelor republicane cel puțin până la „Super Marțea” electorală.
Analiștii au spus că ea a rămas atât de mult în cursă mai ales în speranța că Donald Trump va fi împiedicat să concureze în noiembrie din cauza problemelor sale juridice sau a unor potențiale probleme de sănătate.