Trupele ruse au lansat mai multe atacuri la vest de Avdiivka, localitate pe care o capturaseră, încercând astfel să-și mărească avantajul teritorial. Kievul a anunțat că a deschis o anchetă pentru crime de război ale Rusiei după ce au apărut două informații independente cu privire la execuția de către forțele ruse a mai multor prizonieri de război ucraineni.
Lupte pe frontul din UcrainaFoto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia
Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 726 – LIVE pe HotNews.ro:
Rusia anunță că a preluat controlul și asupra fabricii de cocs și produse chimice din Avdiivka
10:04 Printr-o cercetare open source, Mediazona, instituție de presă independentă din Rusia, împreună cu BBC Rusia, a confirmat numele a 44.654 de soldați ruși care uciși de la începutul invaziei pe scară largă a Moscovei în Ucraina, în 24 februarie 2022.
De la ultima actualizare a Mediazona, la începutul lunii februarie, au fost adăugate pe listă numele a 1.194 de soldați ruși.
Jurnaliștii precizează că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari, deoarece informațiile pe care le-au verificat până acum provin din surse publice, precum postări ale rudelor, știri din presa regională și rapoarte ale autorităților locale.
În ultimele două săptămâni, au fost adăugați pe listă 15 militari cu grad peste cel de locotenent-colonel. De când Rusia și-a început războiul împotriva Ucrainei, peste 3.100 de ofițeri ruși au fost uciși în luptă în Ucraina. Au existat și aproape 5.354 de victime în rândul soldaților ruși nou recrutați.
Până în prezent, generalul locotenent Oleg Tsokov, comandantul adjunct al Districtului Militar de Sud al Rusiei, este cel mai înalt oficial militar rus care a fost ucis în timpul războiului.
Majoritatea celor uciși provin din Rostov, Sverdlovsk, Bașkiria, Chelyabinsk, precum și din republica Buriatia.
Estimările totale ale victimelor Rusiei de la invazia în Ucraina variază foarte mult. Înalți oficiali americani ai apărării estimează că aproximativ 315.000 de soldați ruși au fost fie uciși, fie răniți până acum în război. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că Rusia a pierdut 402.430 de soldați în Ucraina.
09:35Rusia anunță că a preluat controlul și asupra fabricii de cocs și produse chimice din Avdiivka. Detalii, aici.
09:11Întârzierile în furnizarea de asistență militară Ucrainei de către Occident contribuie la lansarea de către Rusia a operațiunilor ofensive pe mai multe secțiuni ale liniei frontului, scrie în ultima sa evaluare Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW), conform BBC.
În prezent, forțele ruse desfășoară cel puțin trei operațiuni ofensive – de-a lungul graniței regiunilor Harkov și Lugansk, în special, în direcția Kupiansk și Liman, în Avdiivka, din regiunea Donețk, și în jurul ei, și în zona Rabotina din vestul regiunii Zaporojie.
În urma retragerii trupelor ucrainene din Avdiivka și a revendicării controlului de către Rusia asupra întregii Avdiivka, ISW și mai multe surse ucrainene și occidentale au evaluat că întârzierile în furnizarea ajutorului occidental către Kiev, și anume muniție de artilerie și sisteme critice de apărare aeriană, au împiedicat forțele ucrainene să se apere.
09:00În cei 24 de ani în care a condus Rusia cu o mână de fier, Vladimir Putin a redus la zero vocile disidente. Ultimii opozanţi cât de cât cunoscuţi sunt aproape toţi în închisoare sau în exil, relatează Le Figaro.
Ce ar putea urma pentru Vladimir Putin, după moartea lui Navalnîi
08:31În condiţiile în care Ucraina pierde teren, iar sancţiunile occidentale au un impact redus, Vladimir Putin devine din ce în ce mai îndrăzneţ şi ar putea să se lanseze în mişcări mai temerare, scrie The Guardian într-o analiză semnată de Pjotr Sauer, reporter specializat pe Rusia.
08:15 Rusia continuă să sufere pierderi în războiul de agresiune împotriva Ucrainei – doar în ultimele 24 de ore Forțele de Apărare au eliminat 1.290 de invadatori, 34 de rachete antiaeriene, 11 tancuri, neutralizând și 4 drone de atac Shahed lansate asupra Ucrainei
07:45 Prim-ministrul japonez Fumio Kishida s-a angajat luni că va continua să ofere sprijin pentru reconstrucția Ucrainei devastate de război, în colaborare cu sectorul privat nipon, valorificând experiența și cunoștințele tehnologice ale japonezilor. Declarația a fost făcută luni, la deschiderea Conferinței pentru Reconstrucția Ucrainei, care are loc la Tokyo.
07:15 Zhanna Nemtsova, fondatoarea Fundatiei Boris Nemtov (opozantul rus executat de regimul lui Putin), care a fost ucis în apropierea Kremlinului în 2015, a reamintit cuvintele presedintelui american Joe Biden, care promisese “consecinte grave” daca Navalnîi moare intr-o inchisoare ruseasca. Aceste consecințe ar trebui să se traducă printr-un sprijin acordat Ucrainei în respingerea agresiunii ruse. Nemtsova a făcut această declarație la conferința de la München, potrivit canalului Telegram al Fundației Nemtsov , a informat Ukrinform.
06:47 În Zaporijia, localnicii fideli Rusiei adună informații despre rezidenți și fac presiuni pentru ca aceștia să participe la „alegerile prezidențiale din Rusia”, se arată într-o postare pe Telegram a șefului Administrației Militare Regionale Zaporijia, Ivan Fedorov.
06:38Forțele de Apărare ucrainene au respins 47 de atacuri inamice în ultimele 24 de ore din care 14 atacuri pe malul stâng al râului Nipru.
22:37 Florin Barbu: import de cereale în România nu pot face decât fermierii şi procesatorii români. De import, în România, de cereale ucrainene, nu se pune problema.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, afirmă că, în luna octombrie a anului trecut, România a exportat o cantitate mai mare de grâu decât cantitatea totală de cereale ucrainene care au tranzitat România. Ministrul susţine că „nu se pune problema” importurilor de cereale din Ucraina în România, potrivit News.ro.
„În momentul de faţă, partea Mării Negre, vorbim de portul Odessa, s-a deblocat şi cerealele au început să plece către ţările terţe unde Ucraina avea contracte. În octombrie, prin România s-au tranzitat din Ucraina, vorbind de grâu, 7,5 milioane de tone iar România deja exportase 9,8 milioane de tone. Practic, noi am exportat mai mult decât s-a făcut tranzit prin România. Doi: am fost în vama Siret, în calitate de ministru al Agriculturii şi am cerut vămii Siret să-mi dea accesul pentru a filma pentru a arăta fermierilor – pentru că au fost foarte multe situaţii în care fermierii au sesizat anumite nereguli, că ar fi în vama Siret – am luat toată trasabilitatea, cum intră un TIR în vama Siret, cum este sigilat, cum se încarcă documentele electronice şi am constatat un lucru: cântarul de intrare în ţară nu funcţiona. Cum am ajuns în Bucureşti am avut o discuţie cu domnul premier Marcel Ciolacu şi cu domnul ministru Sorin Grindeanu şi astăzi am văzut că CNAIR a dat deja un comunicat prin care a spus că de luni cântarul va funcţiona”, a afirmat Florin Barbu, la Digi 24, duminică seară.
Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Confruntându-se cu deficitul de forță de muncă și de muniție, Ucraina a fost forțată să se retragă de la Avdiivka din regiunea Donețk de est, oferind Moscovei primul câștig teritorial major din ultima jumătate de an. Statul major al Ucrainei a raportat 14 atacuri eșuate ale Rusiei asupra satului Lastochkyne, la aproximativ 2 km (o milă) la vest de Avdiivka.
- Danemarca a decis să-și doneze tot armamentul de artilerie Ucrainei, a declarat sâmbătă premierul danez Mette Frederiksen la cea de-a 60-a Conferință de Securitate de la München.
- Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, i-a spus omologului său ucrainean că Beijingul nu vinde Rusiei arme letale pentru război. China spune că este parte neutră în conflictul din Ucraina, dar a fost criticată pentru că a refuzat să condamne Moscova pentru ofensiva sa.
- Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a discutat cu omologul său chinez perspectivele de pace. Kuleba a spus că a discutat despre planurile Ucrainei de a organiza un summit global pentru pace, summit pe care Elveția a fost de acord să-l sprijine. Cei doi bărbați „au convenit asupra necesității de a menține contactele Ucraina-China la toate nivelurile și de a ne continua dialogul”.
- Peste 100 de documente ale Kremlinului obținute de un serviciu european de informații și consultate de Washington Post arată că Rusia a desfășurat o campanie de dezinformare pentru a-l submina pe Volodymyr Zelenski. Publicația americană a spus că instrucțiunile Kremlinului „au rezultat în mii de postări pe rețelele de socializare și sute de articole fabricate” care „au încercat să exploateze tensiunile între Zelenski și comandantul superior al armatei, Valerii Zaluzhnyi”.
- Ucrainenilor care caută adăpost în Marea Britanie după invazia rusă li se va permite să-și prelungească vizele cu încă 18 luni, a anunțat Ministerul de Interne.