Woven City, orașul utopic creat de Toyota, este gata să primească primii locuitori. Ce presupune uriașul experiment

Woven City. Foto: Robyn Beck / AFP / Profimedia La mai puțin de patru ani de la anunțul privind construcția de la zero a unui oraș utopic, botezat Woven City, oficialii companiei Toyota, cea care se află în spatele acestui proiect futurist, au anunțat că prima fază a construcțiilor a fost finalizată, iar primii locuitori

Woven City. Foto: Robyn Beck / AFP / Profimedia

La mai puțin de patru ani de la anunțul privind construcția de la zero a unui oraș utopic, botezat Woven City, oficialii companiei Toyota, cea care se află în spatele acestui proiect futurist, au anunțat că prima fază a construcțiilor a fost finalizată, iar primii locuitori ai orașului se vor putea putea muta în noile lor locuințe până la finalul acestui an.

Woven City a fost catalogat ca un laborator viu. Unul în care vor fi testate cele mai noi tehnologii, de la alimentarea cu hidrogen și până la vehicule autonome, roboți și inteligența artificială. Practic, Woven City este un uriaș experiment în care vor fi testate tehnologiile viitorului, în vederea implementării lor în viitoare megalopolisuri.

Conform declarațiilor oficialilor de la Toyota, întregul proiect va costa circa 10,31 miliarde de dolari. Prima etapă a acestuia, însemnând o așezare cu o suprafață de circa 50.000 de metri pătrați, a fost deja finalizată și va primi cât de curând primii locuitori. Însă planurile nu se opresc aici, iar orașul va avea, cel puțin în varianta sa finală, o suprafață de peste 70 de hectare.

Clădiri, roboți și vehicule autonome, toate conectate între ele și cu locuitorii

Primele teste privind implementarea tehnologiilor futuriste vor avea loc începând cu anul 2025. Iar aici este vorba despre locuințe construite în principal din lemn, pe model tradițional nipon, alimentate cu hidrogen și dotate cu sisteme de inteligență artificială și roboți care vor îndeplini mai toate nevoile celor care le ocupă, de la efectuarea cumpărăturilor zilnice și până la simpla activitate de a duce gunoiul în spații special amenajate.

Astfel, un aspect pe care proiectanții Woven City vor să îl testeze este cel legat de inteligența artificială și aplicabilitatea ei într-un astfel de oraș. Practic, clădirile, roboții și vehiculele autonome vor fi conectate cu oamenii printr-un sistem de senzori și vor putea comunica atât în plan virtual cât și fizic.

Toyota a anunțat că orașul va găzdui în această primă etapă circa 360 de oameni, în marea lor majoritate angajați ai companiei, tehnicieni și cercetători în varii domenii, alături de familiile lor. Ulterior, este planificat ca populația orașului să ajungă undeva la 2.000 de indivizi.

Woven City nu este nici pe departe primul oraș futurist din lume. În prezent, NEOM, un proiect mamut în valoare de circa 500 de miliarde de dolari, este în faza de construcție în Arabia Saudită. La finalizarea sa, orașul va găzdui circa 9 milioane de oameni. De asemenea, Telosa, un alt oraș experimental, capabil să găzduiască 50.000 de locuitori, a fost propus în SUA, însă locul în care să fie construit nu a fost încă stabilit.

Egiptul construiește o așezare „inteligentă” lângă Cairo, iar China are deja în faza de construcție mai multe așezări „smart”. Este adevărat că alte proiecte de acest gen s-au dovedit un fiasco. Este cazul orașului inteligent Songdo din Coreea de Sud care, la o capacitate de 170.000 de locuitori, nu a putut atrage suficienți doritori, iar acum este catalogat ca un oraș fantomă.

Diferența este că Japonia și-a propus să înceapă cu o așezare de mici dimensiuni, atâta vreme cât viziunile privind astfel de orașe se află într-o etapă incipientă, și tot ei, japonezii, au fost și cei care s-au mișcat extrem de rapid. Cât succes va avea proiectul lor, și cât de viabil va fi modelul pentru orașele viitorului, asta doar timpul o va putea spune.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *