Ce înseamnă cu adevărat noul ajutor american pentru Ucraina, dar și pentru Putin – Financial Times

Armata americană a început să trimită ajutorul de care Ucraina are nevoie cu disperare pe linia frontului imediat ce președintele Joe Biden a semnat proiectul de lege privind asistența de 60 de miliarde de dolari, dar ce înseamnă cu adevărat acest sprijin pentru Ucraina, dar și pentru președintele rus Vladimir Putin, arată Financial Times într-o

Armata americană a început să trimită ajutorul de care Ucraina are nevoie cu disperare pe linia frontului imediat ce președintele Joe Biden a semnat proiectul de lege privind asistența de 60 de miliarde de dolari, dar ce înseamnă cu adevărat acest sprijin pentru Ucraina, dar și pentru președintele rus Vladimir Putin, arată Financial Times într-o analiză care subliniază presiunile cu care se va confrunta Kievul, dar și speranțele spulberate ale Rusiei.

Artileristi ucraineniFoto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

În primul rând, notează publicația, scopul este de a oferi Rusiei un timp cât mai scurt pentru a profita la maximum de superioritatea actuală.

Problemele cu soldații, care rămân cronice, ar urma să fie atenuate, în timp ce noii recruți nu se confruntă cu perspectiva de a fi trimiși la luptă cu muniție insuficientă, iar stocurile existente ale Ucrainei pot fi eliberate imediat: nu mai trebuie să fie dozate din cauza îngrijorării că nu vor fi niciodată înlocuite.

Ajutorul american va da un impuls țărilor europene să continue să ofere la rândul lor asistență. Rishi Sunak, premierul Marii Britanii, a anunțat deka la rândul său în cadrul unei vizite la Varșovia un nou pachet de 500 de milioane de lire sterline, în timp ce sunt mai multe proiecte pentru a furniza Ucrainei muniție suplimentară, sisteme de apărare aeriană Patriot și avioane F-16 Ucraina.

În primă instanță, cel mai probabil noul ajutor va încetini ofensiva rusă, fără să inverseze situația de pe front, iar Ucraina încă va mai încasa multe lovituri dinspre Rusia.

Trebuie avut în vedere că urmează să fie antrenate noi unități, lucru care durează, și încă au rămas multe probleme legate de comandă după contraofensiva dezamăgitoare de anul trecut, în special cu privire la modul de coordonare al operațiunilor la scară largă. Asta, în timp ce soldații care sunt de la începutul războiului pe front sunt epuizați de luptă și construirea fortificațiilor.

Ucraina ar putea să se confrunte cu presiuni din partea SUA să obțină câștiguri pe front

Kievul s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a obține câștiguri militare serioase înainte de alegerile din noiembrie din SUA, pentru a ajuta la justificarea asistenței. Sursa citată subliniază că, în afară de problemele sale juridice, o explicație pentru faptul că Trump a rămas relativ tăcut în timp ce Congresul a aprobat pachetul de asistență de 60 de miliarde de dolari este că nu-l putea acuza pe Biden că a irosit bani pe Ucraina dacă nu ar fi fost trimise ajutoare pentru a fi „irosite”.

De asemenea, Ucraina mai are nevoie de resurse pentru că nu poate fi sigură de valoarea viitoarelor ajutoare militare, mai ales dacă Donald Trump va câștiga președinția.

Deocamdată, cel mai bun mod al Ucrainei de a continua lupta împotriva Rusiei este să continue cu tipul de atacuri pe care le-a organizat în mod regulat în ultima vreme, respectiv atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune împotriva rafinăriilor și a altor ținte cu o anumită valoare strategică în Rusia.

Ucraina nu va putea folosi rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune sau rachetele de croazieră Storm Shadow suplimentare promise de Sunak pentru a ataca ținte în Rusia. Cu toate acestea, există multe ținte legate de armată disponibile pe teritoriul ucrainean ocupat, inclusiv în Crimeea.

Deși nu există modalități ușoare de a îngenunchea Rusia, vulnerabilitățile rusești pot fi expuse. Îi va deveni mai greu lui Vladimir Putin să încheie răboiul mai repede, ceea ce era cu siguranță speranța lui înainte de votul din Congres. El ar fi putut spera că pierderea unui oraș mare precum Harkov va împinge Ucraina într-o spirală descendentă.

Acum ne întoarcem la perspectiva unui război fără sfârșit. Adevărat, Putin s-a pregătit pentru asta. Dar amploarea pierderilor recente ale Rusiei pentru câștiguri limitate și rușinea de a nu putea opri atacurile ucrainene asupra teritoriului rus înseamnă că îi lipsește în acest moment calea clară către victorie.

Chiar dacă Trump câștigă alegerile prezidențiale din noiembrie, asta nu îi garantează lui Putin un rezultat satisfăcător. După ce s-a lăudat public în ultimele șase luni că Rusia a preluat inițiativa în război, Putin trebuie acum să ia în considerare posibilitatea ca aceasta să revină din nou Ucrainei.

Deși unele avertismente au mers până acolo încât au evocat posibilitatea ca Ucraina să piardă războiul, până la finalul anului, Kievul a rezistat, iar acum are motive să fie mai optimist decât până acum când oficiali ucraineni avertizau apropierea unor săptămâni foarte grele.

De altfel, într-o altă analiză Financial Times, experți și oficiali cred însă că, deocamdată, Rusia nu are un avantaj major la niciun capitol și că ofensiva ce ar putea începe în mai sau iunie nu va oferi Moscovei un progres serios pe câmpul de luptă.

Citește și:

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2125

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *