Articolele despre plagiatele lui Bode și al lui Ciucă au în continuare efecte. Faptul că HotNews.ro a informat că șefii PNL au instruit vocile de la vârf din partid să o hărțuiască în comunicare pe jurnalista Emilia Șercan a fost sesizat de către Departamentul de stat al SUA (Department of State – Reports on Human Rights). Șefii PNL au emis, miercuri 24 aprilie, un punctaj în care îi instruiesc, din nou, pe liberalii care comunică public în aceste zile ce să spună în legătură cu acest caz. HotNews.ro este în posesia noilor instrucțiuni și le face publice.
Emilia Șercan, Lucian Bode și Nicolae CiucăFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres, Guvernul României
Cazul PNL – Șercan apare în raportul publicat pe 21 aprilie 2024 de către Departamentul de Stat al SUA, privind situația drepturilor omului în România. După ce ziarista Emilia Șercan a scris despre plagiatul lui Nicolae Ciucă, la acel moment premier și actual președinte PNL, și al lui Lucian Bode, la acel moment ministru de Interne și actual Secretar General al liberalilor, ziarista Emilia Șercan a fost atacată de partidul de guvernământ în mod coordonat.
S-a adăugat pe ruta hărțuielii și o agenție asociată PNL, consemnează Departamentul de Stat în raportul său privind situația drepturilor omului în România pe 2023.
Instrucțiunile deconspirate ale PNL sunt urmate acum de alte instrucțiuni, pe care le prezentăm, de asemenea
Ce sunt instruiți, acum, să spună liberalii de vârf, potrivit mesajelor intrate în posesia HotNews.ro? ”PNL este un susținător constant al independenței Justiției și al statului de drept, precum și al libertății de opinie. De altfel, sub mandatele miniștrilor liberali ai Justiției, România a scăpat de MCV”.
Conform instrucțiunilor de comunicare, liderii PNL trebuie să prezinte România drept un exemplu în regiune pentru modul în care a reușit să combată fenomenul corupție.
”Punctajul” cu indicații către comunicatorii liberali continuă astfel. ”Dacă media va insista pe acuzația că Raportul acuză hărțuirea Emiliei Șercan de către PNL”. În acest caz liberalii sunt sfătuiți să spună:
„Raportul consemnează o acuzație formulată la nivelul unei publicații din România în cazul Emiliei Șercan. Din păcate, o parte din media din România încearcă să confere acestui Raport semnificații politice care nu sunt conținute în acest document. PNL nu va intra în acest joc al speculațiilor de presă”.
În raport, Departamentul de Stat al SUA folosește nu doar Hotnews, ci mai multe surse:
„Publicația independentă HotNews a afirmat că membrii PNL au fost instruiți să o atace pe Șercan în timpul interviurilor cu presa și să insiste că aceasta are „o vendetă politică” și „intenții rele”.
”Platforma Misreport a analizat postările și a susținut că acestea au fost plătite de o agenție de publicitate înregistrată la Autoritatea Electorală Permanentă ca având contracte cu PNL în campaniile electorale din 2020”.
”În ianuarie, două articole denigratoare la adresa lui Șercan au fost publicate pe Facebook și pe două site-uri de știri”.
Ce a dezvăluit jurnalista Clarice Dinu în ianuarie 2023
”Liberalii sunt instruiți de partid să o atace pe jurnalista Emilia Șercan. Punctajul PNL cu „mesajele-cheie” privind teza de doctorat a lui Lucian Bode”, a fost titlul articolului din 24 ianuarie 2023, semnat de Clarice Dinu, redactor-șef al HotNews.ro.
„Nu există dubiu că tot acest scandal este o vendetă politică împotriva ministrului Bode. Doamna Șercan a lansat niște acuzații netemeinice, fără o minimă pregătire de specialitate în domeniul studiilor de securitate și relațiilor internaționale sau în domeniul securității energetice. Domnia sa poate fi orice, dar numai obiectivă nu”, au fost instruiți liberalii să spună, după investigațiile lui Șercan despre plagiatul secretarului general al partidului.
”Prezumția de imparțialitate pe care ar trebui să o aibă orice jurnalist pică în cazul de față, deoarece Emilia Șercan este autoarea unor plângeri împotriva ministrului Bode și, clar, nu poate fi bănuită de cele mai bune intenții”, mai scrie în punctajul trimis în ianuarie 2023 liderilor PNL.
Recentul raport al Departamentului de Stat conține și aprecieri la adresa eforturilor autorităților românești, dar vorbește și despre ”corupție guvernamentală gravă”.