VIDEO Un bombardier strategic Tu-22 s-a prăbușit în Rusia / Ucrainenii afirmă că ei l-au doborât, rușii spun că a fost o problemă tehnică / Serviciul de informații GUR spune că a fost lovit la fel ca avionul A-50 din februarie – UPDATE

Un bombardier strategic Tupolev-22 care a fost parte în atacul rusesc cu rachete și drone desfășurat vineri dimineață a fost doborât, afirmă forțele aeriene ucrainene pe Telegram. Ministerul rus al apărării a spus că avionul de război s-a prăbușit din cauză că a avut o defecțiune. Bombardier rusesc Tu-22M3 Foto: east2west news / WillWest News

Un bombardier strategic Tupolev-22 care a fost parte în atacul rusesc cu rachete și drone desfășurat vineri dimineață a fost doborât, afirmă forțele aeriene ucrainene pe Telegram. Ministerul rus al apărării a spus că avionul de război s-a prăbușit din cauză că a avut o defecțiune.

Bombardier rusesc Tu-22M3Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

UPDATE 13:18Ce știm despre bombardierul supersonic rusesc Tu-22 – FACTBOX

UPDATE 10:55 Serviciul de informații militar ucrainean GUR a spus că avionul a fost doborât într-o operațiune comună cu forțele aeriene.

„Aeronava inamică Tu-22MZ a fost doborâtă la o distanță de aproximativ 300 de kilometri de Ucraina, folosind aceleași mijloace care au doborât anterior aeronava rusă de detectare și control radar cu rază lungă de acțiune A-50 (în februarie). Bombardierul a reușit să zboare până în zona Stavropol, unde s-a prăbușit. Trebuie remarcat faptul că aceasta este prima distrugere cu succes a unui bombardier strategic în aer în timpul unei misiuni de luptă în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina”, a transmis GUR, care a publicat și un clip cu operatorii sistemului cu care ar fi fost lovită aeronava militară inamică.

„Pentru prima dată, unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene, în cooperare cu Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina, au distrus un bombardier strategic cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, purtător al rachetelor de croazieră X-22 folosite de teroriștii ruși pentru a lovi orașele pașnice din Ucraina”, a spus Mykola Oleshchuk, purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene.

Avionul de război Tu-22M3 (cod NATO – „Backfire”) s-ar fi prăbușit în regiunea Stavropol Krai, aflată la peste 500 de kilometri distanță de zonele din Ucraina care nu sunt ocupate de ruși.

Un clip video care arată prăbușirea bombardierului strategic rusesc circulă pe rețelele de socializare, fiind postat pe Telegram inclusiv de canalul Figterbomber, cunoscut pentru relația foarte apropiată cu forțele aeriene rusești.

„Judecând după video, avem un Tu-22M3 în minus . Cauzele accidentului (incendiu la motor) sunt încă necunoscute. Echipajul s-a catapultat”, se scrie pe canalul de Telegram Fighterbomber.

Rușii spun că bombardierul a avut o problemă tehnică

Un avion Tu-22M3 al Forțelor Aeriene ale Rusiei s-a prăbușit în regiunea Stavropol în timp ce se întorcea la aerodromul de origine după ce a efectuat o misiune de luptă, a scris agenția TASS. Piloții s-au catapultat, a transmis pentru presă Ministerul rus al Apărării.

„Un avion Tu-22M3 al Forțelor Armate ale Rusiei s-a prăbușit în regiunea Stavropol în timp ce se întorcea la aerodromul de bază după ce a efectuat o misiune de luptă. Piloții s-au catapultat”, se arată în mesaj.

Potrivit sursei citate, trei membri ai echipajului au fost salvați, iar cel de-al patrulea este acum căutat.

Ministerul Apărării a subliniat că la bordul avionului Tu-22M3 nu se afla muniție, nu există distrugeri la sol. „Conform datelor preliminare, cauza accidentului a fost o defecțiune tehnică”, a adăugat acesta. Guvernatorul regiunii, Vladimir Vladimirov, a declarat ulterior că doi piloți au fost spitalizați.

Acet tip de avion are un echipaj de patru persoane: pilot, copilot, navigator și ofițer pentru sistemele de armament.

Ucrainenii spun că au doborât 29 dintre cele 36 de rachete și drone de azi-noapte

Forțele aeriene ucrainene afirmă că, în noaptea de joi spre vineri, rușii au atacat cu 36 de rachete și drone, din care au fost doborâte 29.

În ce ar fi constat noul val de lansări rusești:

  • 2 rachete de croazieră X-101/X-555 de pe avioane de aviație strategică Tu-95 MS (zona de lansare Ryazan, Rusia);
  • 14 drone de atac Shahed-131/136 (din zonele Primorsko-Akhtarsk, regiunea Kursk – Federația Rusă);
  • 12 rachete ghidate X-59/X-69 (regiunea Kursk și din Marea Azov);
  • 2 rachete de croazieră Iskander-K (din Crimeea);
  • 6 rachete de croazieră X-22 de pe bombardierele strategice cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 (din Marea Neagră și Marea Azov).

Potrivit sursei citate forțele de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene, grupurile mobile de tragere și unitățile de război electronic ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei au fost implicate în respingerea atacului aerian inamic și au fost distruse 29 de ținte aeriene:

  • 2 rachete de croazieră X-101/X-555;
  • 14 UAV-uri de atac Shahed-131/136;
  • 11 rachete ghidate X-59/X-69;
  • 2 rachete de croazieră X-22.
Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1604

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *