Sfatul liderului țării care a avut 30 de conflicte cu Rusia în istorie: „Pregătiți-vă pentru ce e mai rău”. Scenariul pentru 2030

Noul președinte al Finlandei Alexander Stubb și-a avertizat partenerii din NATO să fie mai puțin „beligeranți” în retorica lor împotriva Rusiei și să își pregătească mai degrabă armatele pentru un potențial conflict, scrie Financial Times. Printre măsurile pe care alte țări europene ar trebui să le ia în considerare, Stubb a menționat conscripția, care este

Noul președinte al Finlandei Alexander Stubb și-a avertizat partenerii din NATO să fie mai puțin „beligeranți” în retorica lor împotriva Rusiei și să își pregătească mai degrabă armatele pentru un potențial conflict, scrie Financial Times. Printre măsurile pe care alte țări europene ar trebui să le ia în considerare, Stubb a menționat conscripția, care este obligatorie în Finlanda.

Militari finlandezi în timpul unor exerciții de războiFoto: Jouni Porsanger / Shutterstock Editorial / Profimedia

Președintele Finlandei Alexander Stubb a declarat pentru Financial Times că recentele avertismente publice privind agresiunea rusă dincolo de Ucraina distrag atenția de la ceea ce ar trebui să se concentreze cu adevărat țările europene: să ajute imediat Kievul și să își pregătească armatele – chiar dacă el nu crede că Moscova va ataca o țară NATO înainte de 2030.

„Sunt un pic îngrijorat de aceste discuții mai degrabă belicoase despre faptul că Rusia va testa articolul 5 și că Europa este următoarea la rând. Cred că ar trebui să ne pregătim pentru asta, dar cred că este foarte puțin probabil”, a declarat Stubb, care a preluat funcția luna trecută.

„Ceea ce le cer tuturor statelor europene este să devină mai finlandeze. Cu alte cuvinte, mai pregătite. Trebuie să te pregătești pentru ce e mai rău pentru a evita ce e mai rău”, a adăugat el.

Mai multe avertismente venite din partea unor lideri europeni cu privire la o posibilă amenințare rusească la adresa statelor europene au generat anxietate în ultimele luni.

Ultimul a venit de la șeful diplomației UE, care a spus zilele trecute că un conflict la scară largă pe continent, dincolo de Ucraina, „nu mai este o fantezie”.

Stubb a declarat că Europa are „o fereastră de oportunitate pentru câțiva ani” pentru a-și schimba modul de gândire.

Printre măsurile pe care alte țări europene ar trebui să le ia în considerare, Stubb a menționat conscripția, care este obligatorie în Finlanda.

Scenariul Finlandei: Rusia își va reface armata până în 2030

Președintele a recunoscut că apelul său este „puțin nefinlandez”, deoarece țara este cunoscută pentru modestia și abordarea sa calmă.

Dar a adăugat că Finlanda a purtat peste 30 de conflicte de intensități diferite cu Rusia începând cu anii 1300.

Scenariul de bază al Finlandei, a mai spus Stubb, este că, până în 2030, Rusia va avea în continuare un lider autoritar și că „își va fi refăcut armata la aproximativ același nivel ca înainte de începerea războiului”.

El a îndemnat prin urmare țările NATO să „sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie și în acest stadiu cu aproape tot ce este nevoie” pentru a respinge ofensiva de primăvară a Rusiei. Finlanda, a adăugat președintele, își golește propriile depozite (de arme și muniții) pentru a sprijini Ucraina, intenționând apoi să le umple iarăși.

În ultimii doi ani, conflictul de la granița UE a dezvăluit limitele capacităților militare ale blocului comunitar. Statele membre au donat echipament militar vital Ucrainei, dar au fost nevoite să admită că nu îi pot oferi necesarul de obuze – un element de bază al conflictului de uzură aflat în desfășurare.

Industria europeană face eforturi pentru a spori producția, dar lucrurile se mișcă deocamdată încet.

De asemenea, conflictul a generat temeri că SUA s-ar putea retrage din rolul său de garant de securitate pe termen lung, neliniștea fiind provocată de declarațiile lui Donald Trump și de perspectiva ca acesta să revină la Casa Albă în urma alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Temeri privind un atac al Rusiei dincolo de Ucraina

Mai mulți lideri militari europeni au avertizat în ultimele luni că un conflict extins pe continent nu mai poate fi exclus, unele analize sugerând că Rusia se pregătește pentru un astfel de scenariu.

În luna ianuarie, mai mulți generali de rang înalt au spus că Alianța Nord-Atlantică ar avea la dispoziție trei ani ca să se pregătească pentru o posibilă ofensivă rusească în Europa, care ar viza atât infrastructura militară, cât și cea civilă.

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a avertizat și el în ianuarie că războiul dintre Rusia şi Ucraina s-ar putea extinde în ţările din vecinătate, însă a estimat că Vladimir Putin ar putea invada o țară NATO peste „5-8 ani” începând de acum.

În martie, o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului, un think-tank cu sediul la Washington, a sugerat că Rusia se pregătește pentru un conflict convențional pe scară largă cu NATO.

Deși amenințarea nu este iminentă, este posibil să se întâmple mai devreme decât au presupus anterior unii analiști occidentali, a subliniat ISW în cea mai recentă analiză.

Ultimul avertisment a venit de la Josep Borell, șeful diplomației UE. Europa trebuie să se pregătească pentru un potențial război, deoarece un conflict la scară largă pe continent, dincolo de Ucraina, „nu mai este o fantezie”, a spus el.

Urmărește LIVE ultimele evoluții ale războiului din Ucraina

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1604

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *