Primarul din Târgu Cărbunești despre spitalul cu 500 de angajați, unde managerul a anunțat că bonusurile care aproape că dublau salariile au adus falimentul: „Nu știu cine vă spune lucrurile astea… E campanie electorală”

​Cu fondul de plată a personalului reprezentând 85% din buget, cu salarii medii brute de 10.600 de lei pe lună, cu „sporuri foarte mari”, potrivit șefei Casei de Sănătate, spitalul orășenesc din Târgu Cărbunești are datorii de 1,2 milioane de euro la furnizori. Managerul a anunțat angajații că sunt, practic, în faliment „pentru că noi

​Cu fondul de plată a personalului reprezentând 85% din buget, cu salarii medii brute de 10.600 de lei pe lună, cu „sporuri foarte mari”, potrivit șefei Casei de Sănătate, spitalul orășenesc din Târgu Cărbunești are datorii de 1,2 milioane de euro la furnizori. Managerul a anunțat angajații că sunt, practic, în faliment „pentru că noi consumăm mult mai mult decât încasăm”. Ce spune primăria în subordinea căreia este spitalul.

Dănuț Birău, primarul orașului Târgu CărbuneștiFoto: Primăria Târgu Cărbunești

Directorul Sorin Mehedințu a făcut apel la Consiliul Local, după ce spitalul Orășenesc din Târgu Cărbunești, pe care-l manageriază, a ajuns într-o situație pe care el a declarat-o drept „una de faliment”.

O analiză făcută de jurnaliști pe datele oficiale arată că în bugetul spitalului drepturile de personal reprezintă 85% din totalul cheltuielilor. Dar nu este vorba doar despre salarii, ci și despre bonusuri. Salariile reprezintă doar 57% din fondul de personal, în timp ce bonusurile înseamnă 43% din totalul cheltuielilor cu personalul. Altfel spus, bonusurile aproape că ajung să dubleze salariile.

HotNews.ro a stat de vorbă cu primarul din Târgu Cărbunești, Dănuț Birău (PSD). Primarul susține că nu știe nimic despre problemele financiare ale spitalului cu 343 de paturi din orașul pe care îl conduce.

Politicianul pune discuțiile despre problemele din spital pe seama campaniei electorale din această perioadă: „Nu știu cine vă spune lucrurile astea de acolo… Acum e o perioadă în care e campanie electorală, domnul fost manager al spitalului este candidat la primărie și încearcă… A început campania și este o perioadă urâtă. Și când era fostul manager, tot așa, 98% mergea pe salarii”, adaugă primarul Birău.

Lupta PSD-PNL

Când spune „fostul manager”, primarul Birău se referă la contracandidatul său, Constantin Târziu. Târziu a fost manager al spitalului, investigat pentru mită și este acum candidatul PNL la Primăria din Târgu Cărbunești.

Dănuț Birău susține că preferă să vorbească despre investițiile făcute în spital, care țin de Primărie. El afirmă că în decembrie anul trecut s-a făcut recepția ambulatoriului, care a avut finanțare din fonduri europene, iar în jurul Paștelui se va face recepția unui nou corp construit pentru secțiile de Cardiologie, Pneumologie și Medicină internă, finanțat de Compania Națională de Investiții cu 7,5 milioane de lei.

Primarul Birău: „Ați văzut vreun spital închis în țara asta?”

Primarul mai așteaptă acum aprobarea unei finanțări pentru extinderea secțiilor de Chirurgie și Psihiatrie, de la Compania Națională de Investiții: „Dar durează în jur de 2-3 ani ca să îți dea buget”.

L-am întrebat pe Dănuț Birău și ce se întâmplă cu toate aceste investiții într-un spital care, din spusele managerului, este în pragul falimentului: „Spitalul nu se va închide! Câțiva medici au intrat în politică și vor să îl susțină pe fostul manager. Dar nu se va închide. Este spital de urgență, deservește peste 80.000 de oameni – o treime din populația județului Gorj – și nu o să se închidă. Ați văzut vreun spital închis în țara asta?”.

Spitalul din Târgu Cărbunești / Sursă foto: Google Street View

În pandemie, salariile din spitale au crescut și în alte țări

Creșterea costurilor generale, și ale celor cu personalul, în spitalul din Târgu Cărbunești au avut loc în pandemie, a explicat pentru cititorii HotNews Amalia Făgaș, șefa Casei Județene de Sănătate.

„S-au făcut angajări în perioada Covid. Iar sporurile sunt mari în continuare și de aceea personalul medical nu acceptă transferurile”, a spus Făgaș.

Din cei 500 de angajați, aproximativ 60 sunt medici, conform informațiilor de pe siteul oficial al spitalului.

Fenomenul creșterilor costurilor medicale în pandemie a fost unul global. Un studiu realizat pe 3.214 spitale din SUA a arătat că, în perioada Covid, spitalele au fost nevoite să crească salariile ”adăugând de obicei 50% sau mai mult la tariful orar al unui angajat mediu”.

În SUA, fondul de salarii reprezintă 35%-45% din bugetul spitalelor

Conform statisticilor disponibile pentru un număr de peste 3.000 de spitale din SUA, spitalele cheltuiesc între 35% și 45% din bugetul total cu salariile. Depinde de mai mulți factori, unui dintre aceștia fiind dimensiunea spitalului, conform unui alt studiu: „Cheltuielile salariale au reprezentat o parte mai mică din totalul cheltuielilor de funcționare pentru aceste spitale mari 35% pentru spitalele cu peste 250 de paturi, comparativ cu 42% pentru spitalele cu 25 de paturi sau mai puțin”.

În cazul României, având în vedere că bugetele sunt mult mai mici, iar intenția legiuitorului a fost să creeze modelul unor salarii competitive internațional, ponderea salariilor este mult mai mare, spre 70%, conform informațiilor din sistem și verificărilor HotNews la un număr limitat de spitale. În situația Spitalului Orășenesc din Târgu Cărbunești, ponderea cheltuielilor cu personalul în totalul bugetului este de 85%.

Citește și:

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2125

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *