Alegeri locale în Turcia: Opoziția își declară victoria în Istanbul și Ankara / Erdogan, pe cale să piardă și Anatolia

Ekrem Imamoglu, primarul în exercițiu al Istanbulului și candidatul principalului partid de opoziție din Turcia, CHP, și-a declarat duminică seară victoria în alegerile pentru funcția de primar al celui mai mare oraș al țării. Imamoglu a declarat că conduce cu peste 1 milion de voturi în scrutinul local, după ce 96% din buletinele de vot

Ekrem Imamoglu, primarul în exercițiu al Istanbulului și candidatul principalului partid de opoziție din Turcia, CHP, și-a declarat duminică seară victoria în alegerile pentru funcția de primar al celui mai mare oraș al țării. Imamoglu a declarat că conduce cu peste 1 milion de voturi în scrutinul local, după ce 96% din buletinele de vot au fost deschise.

Alegeri locale in TurciaFoto: Oguz Yeter / AFP / Profimedia

Turcii au votat duminică în cadrul alegerilor municipale axate pe încercarea președintelui Tayyip Erdogan de a recâștiga controlul asupra Istanbulului de la rivalul Ekrem Imamoglu, care urmărește să reafirme opoziția ca forță politică după înfrângerile electorale de anul trecut, potrivit Reuters și AFP.

Secțiile de votare s-au închis la ora 17.00 (14.00 GMT), după unele violențe în întreaga țară legate de alegerea oficialilor de cartier, sau „muhtarii”, trei persoane fiind declarate ucise. Primele rezultate inițiale ale votului sunt așteptate la începutul serii.

Toate informațiile despre rezultatele alegerilor locale din Turcia, LIVE pe HotNews.ro:

00:30Ekrem Imamoglu, primarul în exercițiu al Istanbulului și candidatul principalului partid de opoziție din Turcia, CHP, și-a declarat duminică seară victoria în alegerile pentru funcția de primar al celui mai mare oraș al țării.

Imamoglu a declarat că conduce cu peste 1 milion de voturi în scrutinul local, după ce 96% din buletinele de vot au fost deschise.

23:45Pe lângă Izmir (vest), al treilea oraș ca mărime din țară și bastion al CHP, și Antalya (sud), unde susținătorii opoziției au început să sărbătorească victoria în stradă, principalul partid de opoziție este pe cale să obțină o victorie spectaculoasă în Anatolia, potrivit AFP.

Acesta se afla în frunte în capitalele de provincie conduse de mult timp de AKP, potrivit unor rezultate parțiale care i-au surprins pe observatori.

23:39Cu 79% din urne numărate la ora locală 23:00 (20:00 GMT), Ekrem Imamoglu era creditat cu 50,5% din voturi, față de 40,7% pentru principalul său adversar din partidul de guvernământ AKP.

22:37Primarul opoziției, Mansur Yavas, își revendică victoria la Ankara

Primarul demisionar al Ankarei, politicianul de opoziție Mansur Yavas, și-a revendicat duminică seara victoria în alegerile municipale din capitala turcă, în fața unei mulțimi bucuroase, relatează AFP.

„Alegerile s-au încheiat, vom continua să servim Ankara și pe cei șase milioane de locuitori ai săi fără discriminare”, a promis alesul partidului CHP (social-democrat), în timp ce numărarea buletinelor de vot, încă în curs de desfășurare, îi dădea un avans foarte confortabil față de principalul său rival.

22:23Cu mai mult de jumătate din voturi numărate, primarul Istanbulului Imamoglu conduce cu 50,12%

21:20Potrivit rezultatelor oficiale bazate pe 41,43% din urnele deschise, Imamoglu a avut o susținere de 50%, față de 41,26% pentru contracandidatul Partidului AK (AKP), Murat Kurum, fost ministru în guvernul național al lui Erdogan.

20:14Opoziția turcă își declară victoria la Ankara

Primarul în exercițiu al Ankarei, Mansur Yavas, care candidează și el din partea CHP, și-a declarat victoria conform rezultatelor inițiale, care îl arată în fața rivalului său din partea partidului de guvernământ AK cu aproape 20%.

19:55Prmarul Istanbulului: Aproape 40% din buletinele de vot au fost numărate / Suntem foarte mulțumiți de rezultat până acum (Reuters)

19:30 Opoziția din Turcia conduce în scrutinul local din Istanbul, potrivit primelor rezultate

Ekrem Imamoglu, primarul în exercițiu și candidatul principalului partid de opoziție din Turcia, CHP, conducea în alegerile pentru funcția de primar în cel mai mare oraș al țării, Istanbul, au anunțat duminică NTV și alte televiziuni, pe baza numărătorii oficiale parțiale a voturilor, citează Reuters.

  • Imamoglu avea 49,09% cu 3,67% din urnele de vot deschise.
  • Murat Kurum, candidatul Partidului AK al președintelui Tayyip Erdogan, care conduce la nivel național, avea 42,83%.

Primarul din Istanbul, Imamoglu, i-a dat lui Erdogan și Partidului său AK cea mai mare lovitură electorală din cele două decenii la putere, prin victoria sa în scrutinul din 2019. Președintele a ripostat în 2023, asigurându-și realegerea și o majoritate parlamentară cu aliații săi naționaliști.

Rezultatele de duminică ar putea consolida controlul lui Erdogan asupra Turciei, membră a NATO, sau ar putea semnala o schimbare în peisajul politic divizat al marii economii emergente. O victorie a lui Imamoglu ar alimenta așteptările ca acesta să devină un viitor lider național.

„Imamoglu este bun și face ceea ce trebuie ca primar, dar nu se compară cu Erdogan”, a declarat Omer, alegător și pensionar al Partidului AK (AKP), în timp ce o mulțime bucuroasă scanda numele președintelui la ieșirea dintr-o secție de votare din Istanbul.

În altă parte în Istanbul, inginerul Murat Ercan a dezaprobat rolul activ al lui Erdogan în campania electorală pentru partidul său înainte de alegeri, considerând că președintele ar trebui să fie imparțial.

„Ekrem Imamoglu este genul de lider pe care ni-l dorim, cu natura sa constructivă și zâmbitoare, care îi îmbrățișează pe toți”, a declarat Ercan, în vârstă de 60 de ani, după ce a votat la Istanbul.

Violente

Într-un incident din sud-estul țării, mai multe grupuri de persoane s-au răfuit cu arme de foc, bastoane și pietre, provocând un mort și 12 răniți. Într-un altul, un candidat muhtar a fost ucis și patru persoane au fost rănite într-o bătaie, a anunțat agenția de presă de stat Anadolu.

Aceasta a mai spus că 16 persoane au fost rănite într-o ciocnire în Sanliurfa, în timp ce un muhtar a fost înjunghiat în Afyonkarahisar, în vest. Demiroren a raportat separat că o persoană a fost împușcată mortal și două au fost rănite peste noapte în Bursa.

Impactul alegătorilor kurzi și islamiști

În Istanbul, un oraș de 16 milioane de locuitori care conduce economia Turciei, sondajele sugerează o cursă strânsă, Imamoglu fiind provocat de candidatul AKP, Murat Kurum, un fost ministru.

Rezultatele vor fi probabil influențate în parte de problemele economice cauzate de o inflație de aproape 70% și de votanții kurzi și islamiști care vor evalua performanța guvernului.

În timp ce premiul principal pentru Erdogan este Istanbulul, el încearcă, de asemenea, să recâștige capitala Ankara. Ambele orașe au fost câștigate de opoziție în 2019, după ce s-au aflat sub conducerea predecesorilor săi AKP și islamiști în ultimii 25 de ani.

Perspectivele lui Erdogan au fost ajutate de prăbușirea alianței opoziției pe care a învins-o anul trecut, deși Imamoglu încă mai atrage alegătorii dincolo de principalul său partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului.

Alegătorii principalului partid prokurd au fost cruciali pentru succesul lui Imamoglu în 2019. De data aceasta, partidul lor DEM își prezintă propriul candidat la Istanbul, dar se așteaptă ca mulți kurzi să lase deoparte loialitatea față de partid și să voteze din nou pentru el.

În sud-estul majoritar kurd, DEM urmărește să își reafirme puterea după ce statul a înlocuit primarii prokurzi cu „administratori” numiți de stat în urma alegerilor anterioare din cauza unor presupuse legături cu militanții.

„Îmi doresc să se pună capăt sistemului de mandatari. Aceste alegeri sunt importante pentru viitorul Turciei și pentru că ne ascultă: Kurzii sunt întotdeauna decisivi”, a declarat funcționarul public Elif Durgun, în vârstă de 32 de ani.

Un factor care acționează împotriva lui Erdogan este creșterea sprijinului pentru Partidul islamist Noua bunăstare, din cauza poziției sale dure împotriva Israelului în legătură cu conflictul din Gaza și a nemulțumirii față de modul în care AKP, cu rădăcini islamiste, gestionează economia.

Al patrulea mandat pentru Erdogan?

Pentru observatori, nivelul de participare la vot, în mod tradițional ridicat, va juca un rol decisiv. În special la Istanbul, dacă se vor prezenta mai puțini alegători pentru a-l susține pe Imamoglu.

„Dacă Imamoglu reușește să reziste, el va fi câștigat bătălia în cadrul opoziției pentru a se impune” ca lider pentru următoarele alegeri prezidențiale, notează Bayram Balci, cercetător la Centre d’études et de recherches internationales (Ceri)-Sciences-Po din Paris.

Dar, pe de altă parte, „dacă va reuși să recâștige Istanbulul și Ankara, Erdogan va vedea în acest lucru o încurajare pentru a modifica Constituția în vederea candidaturii la realegerea din 2028” și a unui al patrulea mandat, subliniază el.

În marile orașe, alegătorii turci își vor alege primarul, precum și consilierii municipali, primarii de district și muhtarii (liderii de cartier). În Istanbul, buletinul de vot are o lungime de aproape un metru.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1194

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *