„Eu m-am uitat concret pe volumele tranzacționate cu acțiunile Gabriel Resources…”. Ce a găsit un specialist în bursă în cazul Roșia Montană

Publicația de jurnalism multimedia Panorama a stat de vorbă cu un expert din lumea bursei după ce, în cazul Roșia Montană, s-a apelat inclusiv la procurori pentru a vedea dacă cineva a profitat la scară mare de zvonurile despre pierderea procesului cu Gabriel Resources, înainte ca dosarul să fie câștigat de România. Roșia Montană Foto:

Publicația de jurnalism multimedia Panorama a stat de vorbă cu un expert din lumea bursei după ce, în cazul Roșia Montană, s-a apelat inclusiv la procurori pentru a vedea dacă cineva a profitat la scară mare de zvonurile despre pierderea procesului cu Gabriel Resources, înainte ca dosarul să fie câștigat de România.

Roșia MontanăFoto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Bogdan Mugescu este fondator al Atheneum Advisors, companie românească de consultanță. Firma are statut de consultant autorizat pentru SMT AeRO, sistemul alternativ de tranzacționare pentru acțiuni și obligațiuni al Bursei de Valori București. Publicația Panorama l-a intervievat pe o temă pe care au discutat, până acum, puțini specialiști.

„Dintr-un miliard de acțiuni s-au tranzacționat vreo 10 milioane, deci foarte puțin”

  • Putem vorbi de o manipulare a bursei în cazul declarațiilor Guvernului României privind Roșia Montană?

Bogdan Mugescu: Nu cred că putem vorbi per se de o manipulare a pieței, ci mai degrabă despre o interpretare eronată a timingului unui potențial verdict în acest dosar. Guvernanții de la București au vrut să pară cumva că salvează ei țara și că ce bine țin la adăpost banii românilor, făcând un soi de bau-bau în perioada asta.

Eu m-am uitat concret pe volumele tranzacționate cu acțiunile Gabriel Resources în ianuarie și în februarie. Compania are un miliard de acțiuni. S-au tranzacționat vreo 7-8 milioane, 10 milioane de acțiuni, în perioada asta, deci foarte puțin. Oricum, cei mai mulți dintre investitori sunt niște fonduri de investiții și instituționale care nu fac speculă.

Și atunci, și dacă s-ar fi dorit o potențială manipulare a pieței, nu prea avea cine să o facă. Pentru că, la rulaj de 6-7 milioane, la acțiuni de 50-60 de cenți, nu sunt niște volume atât de mari.

Plus că, uitându-ne la ziua de luni (prima zi de tranzacționare, după anunțul tribunalului că România a câștigat procesul – n.r) cum a deschis piața, de la 90 de cenți la sub 5 cenți, s-a pierdut toată valoarea companiei.

„O speculație mică pe Bursă a unor investitori, nu o manipulare”

  • Atunci, a fost mai degrabă o interpretare greșită a Guvernului, care aștepta un verdict nefavorabil lui și poate alte cheltuieli în plus pentru statul român? Putem interpreta în cheia asta? Dar asta ar fi altă discuție.

Bogdan Mugescu: Da, e o altă eroare aici, de interpretare a așteptării verdictului și de sentimentul pe care l-au transmis ei opiniei publice. Știm bine că Roșia Montană este unul dintre cele mai fierbinți subiecte în ultimii 10 ani în toată România, pe toate palierele – și economic, dar mai ales politic.

Și evident că suntem în an electoral și că orice element mic legat de Roșia Montană este transformat într-un discurs politic. Și acum, dintre guvernanți, tot se urcă pe laurii victoriei, că au reușit să păstreze banii românilor și să nu plătim cele aproximativ 7 miliarde de dolari despăgubire.

Nu cred că se mai poate face ceva în privința sentinței, deși ea mai poate fi atacată. Așa că lucrurile sunt simple. A fost o speculație mică pe Bursă a unor investitori, dar nu o manipulare de piață, din punctul meu de vedere.

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *