Corespondenta HotNews.ro din Republica Moldova a mers la Ambasada Rusiei din Chișinău pentru a vorbi cu cetățenii ruși din această țară, care s-au dus să voteze la alegerile prezidențiale. Ziua a fost marcată și de un protest violent, când un bărbat a aruncat două sticle incendiare peste gardul misiunii diplomatice. De asemenea, în fața ambasadei au venit și zeci de protestatari pentru acțiunea „Amiaza anti-Putin” anunțată de Navalnîi.
Protest la Chișinău în fața Ambasadei RusieiFoto: Oxana Bodnar/ HotNews.ro
Cetățenii ruși stabiliți în Republica Moldova au format astăzi cozi la secția de votare organizată la Ambasadei Federației Ruse la Chișinău pentru a-și exprima opțiunea la alegerile prezidențiale.
Un incident violent, filmat de corespondenta HotNews.ro aflată la fața locului, a avut loc în jurul orei 11,30 când un bărbat, cu mască și mănuși medicinale, a aruncat două recipiente cu substanțe inflamabile peste gardul ambasadei.
Bărbatul le-a strigat celor care așteptau la coadă că „sunt cretini pentru că votează cu un fascist”. Mai mulți bărbați au încercat să-l prindă pe protestatar, dar a intervenit poliția și l-a arestat.
Bărbatul de 54 de ani este cetățean al Republicii Moldova, iar în timpul audierilor acesta și-a motivat gestul „prin unele nemulțumiri care le are în raport cu acțiunile autorităților ruse”, după cum a comunicat Poliția din Moldova.
După acest incident, procesul de votare a continuat. Iată câteva dintre declarațiile oamenilor intervievați de corespondenta HotNews.ro:
– „Eu votez, deoarece pentru mine Rusia este ca fosta Uniunea Sovietică. Este un stâlp al păcii.”
– „Nu Putin a început războiul. Războiul a fost început de Occidentul, care a folosit Ucraina, pregătind totul din timp.”
– Cum vedeți dumneavoastră schimbările care au loc în Rusia în ultimii doi ani? Oricum cred că urmăriți ce se întâmplă.
– „Da, urmăresc. Copii mei trăiesc în Rusia. Fiica – la Vladivostok, iar fiul – la Moscova. Rusia înflorește și va fi o țară prosperă. Rusia nu este ceea ce ne „desenează” Occidentul. Eu cred că în Rusia este mai multă democrație decât în Statele Unite ale Americii”, a declarat un bărbat, născut în Moldova, dar care demult deține cetățenia Federației Ruse.
La secția de votare era și un bărbat, care susține că nu are cetățenia Rusia, dar a venit alături de partenera sa, cetățean rus, care are drept la vot.
„Totul a fost pus la locul lui. Au fost scoase măștile, cine ce reprezintă cu adevărat”, a spus bărbatul referindu-se la conflictul dintre Rusia și Occident.
„Da, dacă e să ne uităm la Rusia acum, aceasta țara s-a consolidat. Da, nu trebuie să vă așteptați la nimic bun de la asta. Ne-am convins încă o dată că suntem o țară foarte puternică”.
Efectele propagandei ruse: „De ce adună Moldova blindate NATO?”
Efectele propagandei ruse din mass-media pot fi întâlnite și aici. Unul dintre cei care așteptau să voteze a declarat:
– „De ce Moldova adună aici blindate NATO?”.
– „Unde ați văzut așa ceva?”
„Ce, nu citiți știrile?”, a răspuns rusul.
– „Cât de democratice credeți că sunt aceste alegeri din Rusia?” a fost una dintre întrebările adresate oamenilor de la coadă.
„Eu cred că Rusia este o democrație, nu știu cât exact, dar este”, a declarat o femeie.
– Ce schimbări au avut loc în Rusia în ultimii doi ani?
– „Se vede cu ochiul liber. Mulțumim pentru sancțiuni: „Rusia a început să se dezvolte mai mult”, a declarat un bărbat.
În timpul votării, s-au desfășurat câteva acțiuni de protest, la care au participat, atât cetățeni ruși, cât și moldoveni care au venit să-și exprime opoziția față de regimul lui Putin.
Unii veniseră pentru a se alătura acțiunii „Amiază anti-Putin”, la care a îndemnat Navalnîi.
Protestul nu a fost lipsit de incidente: „Acest bărbat a întrebat despre acest steag și a început să-l rupă. Steagul este al Legiunii „Libertatea Rusiei”. La ziua de astăzi, este cea mai eficientă opoziție (n.r.- împotriva lui Putin).
În cazul cetățenilor ruși, pot să-și apere libertatea doar cu arma în mâini”, a explicat o protestatară care ținea în mână steagul organizației ruse care luptă alături de Ucraina și care este condusă de fostul deputat rus Ilia Ponomarev.
– „Eu sunt cetățean al Rusiei din naștere, sunt din orașul Breansk.
– „La dumneavoastră aici este scris: “Nu votați pentru fascistul Putler”.
– Putler. Este absolut corect. Îl consider drept un fascist și fuhrer, așa cum la timpul său a fost Hitler, din simplu motiv că declarația lui despre motivele invaziei în Ucraina a sunat exact ca cea a lui Hitler”, a declarat o tânără din Rusia.