Încă o regiune separatistă cere ajutorul Moscovei și ia în considerare alipirea la Rusia

Osetia de Sud, regiune separatistă a Georgiei, a discutat cu Moscova despre posibila sa includere în Federaţia Rusă, a relatat duminică agenţia oficială de ştiri rusă RIA, care îl citează pe preşedintele parlamentului Osetiei de Sud, Alan Alborov, informează Reuters. Steagul Rusiei Foto: DreamsTime / Carsten Medom Madsen „Discutăm toate aceste probleme în strânsă coordonare

Osetia de Sud, regiune separatistă a Georgiei, a discutat cu Moscova despre posibila sa includere în Federaţia Rusă, a relatat duminică agenţia oficială de ştiri rusă RIA, care îl citează pe preşedintele parlamentului Osetiei de Sud, Alan Alborov, informează Reuters.

Steagul RusieiFoto: DreamsTime / Carsten Medom Madsen

„Discutăm toate aceste probleme în strânsă coordonare cu Rusia, ţinând cont de relaţiile şi tratatele noastre bilaterale”, a declarat Alan Alborov, citat de RIA, notează Agerpres.

Alborov a răspuns cu aceste cuvinte la o întrebare despre posibilitatea organizării unui referendum pe această temă.

Moscova a recunoscut „independenţa” regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia după ce a purtat un război cu Georgia în 2008. Ulterior, Federaţia Rusă a oferit sprijin financiar semnificativ şi cetăţenie rusă populaţiilor acestor două regiuni separatiste şi a staţionat acolo mii de militari.

La sfârșiul lunii februari, congresul convocat la Tiraspol a votat o rezoluţie în care susţine teza suveranităţii regiunii şi cere ajutor Moscovei în acest sens, acuzând Republica Moldova de „genocid”, potrivit postărilor pe canalele oficiale de Telegram ale regiunii.

Guvernul Republicii Moldova a respins „declaraţiile propagandistice” ale Tiraspolului, precizând că regiunea beneficiază de pe urma politicilor Chişinăului.

Rusia a transmis că este o „prioritate” a sa „protejarea” populației din Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă din Republica Moldova care a făcut apel miercuri la „ajutorul” Moscovei în fața „presiunilor sporite” din partea Chișinăului, conform AFP.

„Protejarea intereselor populației din Transnistria, compatrioții noștri, este una dintre prioritățile noastre. Toate solicitările sunt întotdeauna examinate cu atenție de către organele rusești competente”, a transmis Ministerul rus de Externe. (sursă foto: Dreamstime)

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 2122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *