Comisia Europeană a aprobat, vineri, finanțarea cu 500 milioane euro, prevăzută în Actul privind sprijinirea producţiei de muniţii (ASAP), a 31 de proiecte de dezvoltare a capacităților de producție de muniție, printre care și construirea unei fabrici de pulberi pentru muniţie în România, conform Europa Liberă. Ministrul Economiei, Radu Oprea, spune că fabrica din România, construită cu Rheinmetall, va produce „cea mai performantă pulbere din lume la ora actuală”.
Proiectile de calibrul 155 mm Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia
Acest lucru va permite industriei europene de apărare să îşi sporească capacitatea de producţie de muniţii la 2 milioane de proiectile pe an până la sfârşitul anului 2025.
România va primi 47 de milioane de euro pentru a construi o fabrică de pulberi militare, printr-un parteneriat între compania românească Romarm și producătorul german de armament Rheinmetall.
Comisia anunță că cele 31 de contracte de finanțare ar putea fi semnate în mai.
Ministrul Economiei, Radu Oprea, în subordinea căruia se află compania ROMARM (care reunește cele 16 fabrici de muniție și armament de stat), a declarat în interviul de la one2one, publicat joi, că reprezentanții companiei Rheinmetall au venit deja în România.
„Am avut inspecții în teren, există un concept, pentru că astfel a fost depus proiectul, știm ce avem de făcut. Însă vom avea din nou, în aprilie, vizite în teren la nivel tehnic, pentru a putea să definim mai bine proiectul și de aici, să mergem cu toți pașii necesari”, a explicat ministrul Economiei.
Vineri, Radu Oprea că la începutul lunii august va veni echipa de tehnicieni din Germania pentru a stabili toți pașii pe care îi mai avem de făcut.
„Pulberea pe care o vom produce în România va fi probabil cea mai performantă pulbere din lume la ora actuală”, a subliniat acesta la Digi24.