Ilia Ponomarev, unul dintre liderii Legiunii „Libertatea Rusiei”, formată din cetățeni ruși care luptă de partea Ucrainei, a dat mai multe detalii, într-un interviu pentru HotNews.ro, despre acțiunile recente în urma cărora formațiunea militară a reușit să pătrundă în regiunile Belgorod și Kursk din Rusia.
Luptători din Legiunea „Libertate pentru Rusia”Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Presa internațională a scris marți că luptători înarmați, ce sunt cetățeni ruși care se opun regimului de la Kremlin, au efectuat incursiuni transfrontaliere din Ucraina, în vestul Rusiei, folosind tancuri. Este vorba despre „Legiunea Libertății Rusiei”, „Batalionul Siberian” și „Corpul de voluntari ruși”. Moscova a spus că a respins atacurile acestora.
Pentru a afla mai multe detalii despre aceste acțiuni, am vorbit cu Ilia Ponomarev, unul dintre liderii Legiunii „Libertatea Rusiei”. Acesta este un fost deputat rus, aflat în exil în Ucraina din 2016. El spune că acțiunile militare au loc în contextul alegerilor prezidențiale din Federația Rusă, dar și pe fundalul disperării opoziției din Rusia, după moartea lui Alexei Navalnîi.
Nu demult am vorbit cu dumneavoastră, în cadrul unui interviu, despre o eventuală răsturnare a regimului din Rusia și o posibilă „cea mai mare lovitură din ultimii 100 de ani”. Ceea ce a avut loc marți este începutul?
Ilia Ponomarev: Avem un anumit plan, o strategie, iar la un moment va fi dată o lovitură care va răsturna situația. Însă tot ce se întâmplă acum încă nu poate fi numit „începutul”. Asta arată doar că puterile noastre cresc.
În prezent, ce teritorii mai exact controlează Legiunea „Libertatea Rusiei” și ce aveți în vedere concret când anunțați că o anumită localitate este controlată de mișcarea pe care o reprezentați?
În prezent, luptele au loc la marginea localității Tiotkino (regiunea Kursk – n.r.), una dintre cele mai mari localități din zonă. Este o localitate de tip urban. Oricum este vorba despre zona din preajma graniței cu Ucraina.
Din păcate, din motive militare, nu putem să trecem prea departe de frontiera cu Ucraina, deoarece pentru asta avem nevoie de artilerie, însă partenerii occidentali nu permit să folosim tehnica militară oferită de ei pe teritoriul Rusiei. Din acest motiv, acționăm unde este posibil să lovim prin împușcături.
Ați văzut că Serviciul Federal de Securitate a dezmințit faptul că Legiunea a pătruns în Belgorod și Kursk.
Doar ați văzut video-ul pe care l-am publicat: localnicii dintr-un sat din regiunea Belgorod au filmat cum un tanc cu steagul Legiunii „Libertatea Rusiei” trece pe lângă casă. Ce fel de dovezi mai trebuie? Filmările au fost făcute de localnici, nu de noi.
Adică a fost o tactică (n.r.- a serviciului de securitate rus) pentru ca panica să nu se răspândească în celelalte teritorii ale Rusiei?
Sigur, da. Ei înțeleg că oamenii nu pot verifica aceste informații.
Au fost direcționate resurse suplimentare spre localitățile în care acum sunt reprezentanți ai Legiunii?
A trecut abia o zi. Sunt redirecționate subdiviziunile care au fost nemijlocit în apropiere de aceste localități. Pentru relocarea resurselor este nevoie de o anumită perioada de timp.
Înțelegem că în timpul acțiunilor militare nu pot fi excluse victime printre civili. Și totuși cum puteți să vă asigurați că asemenea victime sunt cât mai puține? Aveți o astfel de sarcină?
Noi facem totul ca să nu utilizăm artileria în preajmă civililor. Armata rusă însă a început să facă exact ceea ce a făcut în Shebekino (regiunea Belgorod – n.r.), și acum în Avdeevka (regiunea Donețk – n.r.), adică să tragă în „ai lor” chiar în interiorul localității. Noi întotdeauna am făcut și în continuare facem astfel încât civilii să nu sufere, pe cât posibil.
Dar deja sunt victime printre civili?
Eu nu pot să vă spun nicio informație despre victime. Doar pot să spun că ceea ce declară sursele oficiale ruse reprezintă o minciună groaznică, sunt cifre luate de pe altă planetă. Datele despre victime vor fi prezentate la final.
Cred că nici nu ne puteți spune câte persoane participă în această operațiune.
Nu, nu pot să vă spun.
Care este rolul serviciilor speciale ucrainene? Am văzut reacția Serviciului de Informații din cadrul Ministerului Apărării al Ucrainei care a declarat că subdiviziunile, printre care „Libertatea Rusiei”, activează pe cont propriu.
Serviciile secrete nu au nicio legătură cu aceste acțiuni. Noi reprezentăm subdiviziunile armatei ucrainene și cooperăm cu structurile din cadrul armatei.
„Sunt posibile evenimente revoluționare, cu arma în mână până la Moscova”
Ilia Ponomarev. FOTO: SOPA Images Limited / Alamy / Profimedia
Întrebarea care se discută, mai ales în spațiul mediatic rusesc: din ce surse există Legiunea și cum a fost pregătită această operațiune?
Suntem parte a Forțelor Armate ale Ucrainei. Respectiv, regulile în acest sens sunt aplicate în egală măsură în privința tuturor militarilor din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei. Sigur, mai sunt și donații pentru susținerea subdiviziunilor militare.
Și care este totuși impactul așteptat de la aceste acțiuni pentru următoarele zile sau o perspectivă mai îndelungată?
Eu nu cred că putem vorbi despre un anumit impact concret pe care l-am fi așteptat. În primul rând, aici vorbim despre „studiere prin luptă”, pentru a verifica metodele de apărare.
Evident, este și un alt moment: vrem să demonstrăm cetățenilor ruși cum trebuie să se comporte în contextul alegerilor: să nu meargă acolo cu aceste buletine de vot mimate, la acest scrutin fals. Trebuie să reacționeze dur. Cred că cei care trebuie să înțeleagă, vor înțelege acest mesaj.
Adică vreți să demonstrați înainte de alegeri că Putin a adus războiul pe teritoriul țării lor, prin faptul că a atacat Ucraina?
Da, inclusiv asta. Însă oamenii care sunt împotriva războiului înțeleg acest lucru. Ei nu au nevoie de explicații suplimentare. Este cazul să arătăm că rezistența prin forță este posibilă.
După moartea lui Navalnîi, mai mulți lideri de opoziție, inclusiv Hodorkovsky, răspândesc idei că „totul este pierdut”, „nu putem să facem nimic”, „trebuie să așteptăm până când Putin singur va muri”. Noi credem că trebuie să treacă puțin timp, dar deja ne așteptăm ca mai mulți să ni se alăture.
Noi trebuie să arătăm, prin propriul exemplu, că acest lucru este posibil.
Putem să ne așteptăm la începerea unui război civil pe teritoriul Rusiei, despre care au vorbit mai multe voci?
Dintr-o parte, dacă e să ascultăm ceea ce spune Putin, precum că rușii și ucrainenii sunt un singur popor, asta înseamnă războiul civil care deja este în desfășurare. Cred că mulți ruși, din punct de vedere psihologic, percep acest război ca unul civil.
Dar dacă e să vorbim despre esența exactă a termenului „război civil”, nu cred că în Rusia este posibil un război civil. Nu văd premise și nici forțe care ar putea organiza un conflict armat. Mai degrabă, sunt posibile evenimente revoluționare, cu arme în mână până la Capitală. Da, fără îndoială, eu cred în asta.
Când ar putea avea loc aceasta revoluție, dacă este posibil să facem astfel de prognoze? Până la sfârșitul acestui an ar fi posibil, de exemplu?
Asemenea evenimente pot izbucni în orice clipă. Noi nu știm care va fi imboldul pentru asta: boala lui Putin sau anumite momente de pe front. Pot exista foarte multe asemenea puncte de cotitură. Da, este posibil, ca acest lucru să se întâmple în acest an.