LIVE Război în Ucraina, ziua 743: Armata ucraineană se pregătește pentru o nouă contraofensivă / Rușii încearcă să avanseze în Donețk cu prețul unor „pierderi semnificative”

Armata ucraineană va stabiliza în scurt timp situația de pe câmpul de luptă și își propune să formeze unități pentru acțiuni de contraofensivă în cursul acestui an, potrivit generalului-locotenent Oleksandr Pavliuk, comandantul forțelor terestre. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că Rusia va încerca să organizeze o nouă ofensivă în această primăvară sau vară

Armata ucraineană va stabiliza în scurt timp situația de pe câmpul de luptă și își propune să formeze unități pentru acțiuni de contraofensivă în cursul acestui an, potrivit generalului-locotenent Oleksandr Pavliuk, comandantul forțelor terestre. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că Rusia va încerca să organizeze o nouă ofensivă în această primăvară sau vară, dar Kievul are propriul său plan de luptă. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Dmitro Lihoviî, a declarat miercuri la televiziunea națională că forțele rusești nu au reușit să câștige teren în apropiere de Avdiivka. În schimb, rușii se concentrau asupra unei zone din sud. Rușii încearcă să avanseze în Donețk, cu prețul unor pierderi semnificative. Potrivit bilanțului prezentat miercuri de Kiev, 1.250 de soldați ruși și-ar fi pierdut viața într-o singură zi.

Trupele ucrainene luptă în DonbasFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 743 – LIVE pe HotNews.ro:

13:16Gărzile de frontieră ucrainene au oprit în cursul nopții de miercuri spre joi un grup de sabotaj și recunoaștere rusesc în regiunea Sumî, potrivit autoritățile ucrainene.

Regiunea Sumî se învecinează cu regiunile rusești Briansk, Kursk și Belgorod. Forțele rusești s-au retras din regiunea Sumî în aprilie 2022, dar continuă să atace zilnic regiunea.

De asemenea, Rusia efectuează în mod regulat raiduri transfrontaliere în zonă, care are o graniță lungă și puternic împădurită.

„Noaptea trecută, polițiștii de frontieră ca parte a Forțelor de Apărare au descoperit un grup inamic de sabotaj și de informații care avansa dinspre partea rusă”, a declarat Garda de Stat de Frontieră.

Gărzile de frontieră „au deschis imediat focul”, iar grupul s-a retras.

Pierderile de pe partea rusă „sunt în curs de stabilire”, a precizat Garda de Frontieră de Stat. (The Kyiv Independent)

11:03General-colonelul Vladimir Zarudniţki, şeful Academiei Militare a Statului Major general al armatei ruse, a avertizat că actualul conflict din Ucraina ar putea escalada într-un război pe scară largă în Europa şi a declarat că probabilitatea ca forţele Moscovei să se implice într-un nou conflict cresc semnificativ, informează Reuters.

10:57Exporturile în dolari ale Chinei în Rusia au crescut semnificativ în perioada ianuarie-februarie 2024, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce importurile au crescut cu 6,7%, arată datele oficiale publicate joi de Beijing.

10:28Armata rusă a înregistrat o nouă zi cu pierderi semnificative, susține Ucraina.

În ultimele 24 de ore, 1.160 de soldați ruși ar fi murit, astfel că pierderilor suferite de la începutul războiului ar fi ajuns 421.430.

09:41Atât Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, cât şi Olena Zelenskaia, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, au declinat invitaţiile de a asista la discursul pe care preşedintele american Joe Biden îl va ţine joi în Congres, a indicat miercuri Casa Albă, transmit dpa și Agerpres.

08:17Prețurile ridicate ale petrolului, eludarea sancțiunilor și investițiile de stat oferă Rusiei suficiente resurse pentru a continua războiul în Ucraina la intensitatea actuală pentru încă cel puțin doi ani, se arată într-un raport al agențiilor de informații lituaniene, informează Reuters.

08:01 VIDEO REPORTAJ „În maxim 15 minute suntem în aer, 24/7, 365”. Cum apără avioanele F-16 românești și turcești cerul NATO aripă la aripă

07:48Forțele rusești nu au reușit să cucerească teren nou în apropiere de Avdiivka. Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei ucrainene, Dmitro Lihovii, rușii se concentrează asupra unei zone din sud, notează The Guardian.

Maksym Zhorin, un comandant ucrainean din zonă, a declarat, de asemenea, că forțele rusești întâmpină dificultăți în a face progrese. Cea mai recentă țintă a acestora a fost satul Orlivka. „Ei încearcă în mod constant să avanseze și să facă progrese acolo unde este posibil. În ciuda pierderilor semnificative, ei persistă în lansarea de atacuri, atât ziua, cât și noaptea”.

01:14Republica Moldova suspendă aplicarea Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale în Europa

Guvernul Republicii Moldova a aprobat miercuri un proiect de lege referitor la suspendarea aplicării Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale în Europa, semnat la Paris la 19 noiembrie 1990. Tot la Paris, Chişinăul va semna joi cu Franţa un acord bilateral de cooperare în domeniul apărării, potrivit News.ro care citează, relatează NewsMaker.

00:16Vizita președintelui Volodimir Zelenski și a premierului grec Kyriakos Mitsotakis la Odesa din 6 martie nu a fost motivul atacului cu rachete al Rusiei asupra orașului în aceeași zi, a declarat Nataliia Humeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, pentru Radio Europa Liberă

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

—————-

Cele mai importante informații de miercuri privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Obiectiv România
Obiectiv România
Articles: 1184

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *